Kreditnivå utifrån din inkomst

Din deklarerade inkomstnivå påverkar både vilka kreditkort du har möjlighet att teckna samt maximal kreditnivå.

Krav för att kunna teckna

Alla kreditkort har ett lägsta inkomstkrav. Bland de kort som har lägst gräns är det vanligt med krav på minst 100 000 kronor brutto per år. De kort som erbjuder riktigt höga kreditnivåer har däremot ofta betydligt högre krav inkomstkrav. Med låg inkomst kan du alltså inte bli beviljad kort med höga kreditnivåer. 

Exempel:

  1. Ikano Visa - Krav på årsinkomst på minst 100 000 kronor
  2. More Golf – Krav på årsinkomst på minst 125 000 kronor
  3. Danske Bank Platinum – Krav på årsinkomst på minst 500 000 kronor

Inkomstkrav 

Kortföretag kan exempelvis ha kravet att beviljad kredit maximalt får uppgå till 1/10 av personens årsinkomst. Det är däremot inte säkert att detta krav presenteras på kortföretagens hemsida eller vid ansökan. Om gränsen är på 1/10 innebär det följande nivå:

(*Det vanligaste är att kreditnivån ges i jämna 5000 kronor eller 10 000 kronor. )

Hur mycket kredit kan jag få?

Månadslön brutto Årslön brutto Maximal kreditnivå

25 000 kronor

300 000 kronor

30 000 kronor

35 000 kronor

420 000 kronor

40 000* kronor

40 000 kronor

480 000 kronor

45 000* kronor

Kreditvärdigheten påverkar din kreditnivå

När ansökan kommer in till kortföretaget tar de en kreditupplysning via UC. Uppgifterna på kreditupplysningen sammanfattas i din totala kreditvärdighet. Med kreditvärdighet menas hur stor risk det är att du inte kommer att klara av att återbetala en kreditkortsskuld. 

Med låg kreditvärdighet kommer du bli beviljad en låg kreditnivå, eller inte bli beviljad kortet alls. Detta eftersom kortföretaget anser att det är stor risk att krediten inte blir återbetald. 

Tips – Kontrollera vilken information som ges ut av UC, samt din kreditvärdighet, via tjänsten ”Min Upplysning”. Önskar du följa din kreditvärdighet över längre tid är ”Kreditkollen” ett bättre alternativ.  

Övriga faktorer som påverkar vilken kreditnivå du erbjuds

Det finns även ett par ytterligare faktorer som kan påverka möjligheten att få kreditkortet beviljat samt dess kreditnivå.  

  1. Tidigare obetalda fakturor
    Har du haft kreditkort, från samma kortutgivare, förut och då misskött fakturabetalningarna? Kortföretaget kan spara noteringar om detta och utifrån det antingen neka dig kreditkort eller erbjuda en lägre kreditnivå. 
  2. Ålder begränsar utbudet
    I Sverige får inte krediter beviljas till personer under 18 år. Ett flertal kreditkortsföretag har däremot gränsen på 20 år. Därmed kan personer mellan 18 och 20 år bli begränsad gällande vilka kreditkort som kan ansökas. 
  3. Kreditkortets begränsning
    De flesta kreditkort har en övre, dvs. maximal, kreditnivå. Den kan vara på allt från 15 000 kronor till över en miljon. Det finns även kort som inte har någon övre kreditnivå alls. På dessa finns i stället en övre gräns för hur stort belopp som får skjutas upp, dvs. delbetalas. 
    Du kan aldrig få högre kreditnivå än kortets maximala nivå. Nedan visas att det varierar kraftigt mellan olika svenska kreditkort. 
Kreditkort Högsta kreditnivå

Ikano Visa

60 000 kronor

Swedbank Platinum

750 000 kronor

Eurocard Platinum

Ingen övre gräns

Så får du högre kreditnivå

Förstå och förbättra din kreditvärdighet

Det mest effektiva sättet att bli beviljad högre kreditnivå är att förbättra sin kreditvärdighet. Första steget kan därmed vara att kontrollera vilken information som kortutgivarna tar del av när de beställer en upplysning från UC. Detta via exempelvis tjänsten ”Min Upplysning”. För att förbättra kreditvärdigheten kan du exempelvis:

  • Säga upp outnyttjade kreditkort
    Ett kreditkort belastar din kreditvärdighet med hela kreditnivån – oavsett om du använder kortet eller inte. Säg därför upp kort, och andra krediter, du inte använder. Ha hellre ett enda kort än fler. 
  • Samla smålån och krediter i ett enda större - 
    På kreditupplysningen framgår det både antal lån och krediter samt total summa på dessa. Generellt är det bättre att ha ett enda lite större lån än många små. Att teckna ett samlingslån kan alltså förbättra kreditvärdigheten. Försök även att amortera så mycket du kan. 
  • Undvik betalningsanmärkningar
    Betalningsanmärkningar försämrar kreditvärdigheten mycket kraftigt. Med en anmärkning går det exempelvis inte att få ett kreditkort. 

Ansök om förhöjd kreditnivå

Förutsatt att du inte redan har kortets högsta möjliga kreditnivå kan du ansöka om en höjning av din nivå. Men tänk på att:

  • Tidskrav
    Du måste alltid ha haft kreditkortet en viss period innan ansökan om förhöjd kreditnivå kan beviljas. Det kan exempelvis vara 6 månader eller 12 månader. 
  • Kräver förbättrad kreditvärdighet
    För att kortföretaget ska bevilja högre kreditnivå krävs att kreditvärdigheten har förbättrats. I annat fall är det inte värt att ens skicka in ansökan. 
    I vissa fall speglar däremot inte informationen på kreditupplysningen din verkliga ekonomiska situation. Exempelvis anges deklarerad inkomst utifrån din årsinkomst föregående år. Har du ökat inkomsten sedan dess kan kontakt tas med kortföretaget varpå de eventuellt kräver in bevis på ny inkomst. 
  • Olika krav på olika kort
    Kortutgivarna har olika krav gällande vilken kreditnivå det kan bevilja och vad som krävs för att höja nivån. Det går alltså inte att utgå från att de har samma krav. 
Lozan Hamid Publicerad 4/28/2023

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 3/5/2024