Att orientera sig i djungeln av information kring vad som gäller kring ditt ekonomiska register, hur man ska tänka kring kreditupplysningar och vad som påverkar ens kreditbetyg, kan vara svårt för vem som helst. Det är dock väldigt viktig information för dig som vill få mer kunskap kring krav för lån och vad du kan göra för att förbättra din ekonomiska situation. Därför ska vi gå igenom några vanliga funderingar kring ämnet. Vi kommer att förklara vad UC är och vilka olika typer av kreditupplysningar som kan göras. Du kan också läsa om två debetkort som inte kräver några kreditupplysningar. 

Vad är UC?

UC AB, eller Upplysningscentralen, är Sveriges största kreditupplysningsföretag. De startade upp 1977 och gör sedan dess kreditupplysningar, kreditbevakning, beslutsunderlag och kreditbedömningar i Sverige. UC har fyra banker som huvudägare: Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken. Informationen får UC bland annat från Skatteverket, och syftet med UC är att ge finansiell information till bland annat banker och långivare. Många banker och långivare använder sig alltså av UC för att kontrollera huruvida privatpersoner och företag är berättigade till lån. UC brukar främst användas vid kreditkort, större privatlån och bolån. Det finns även krediter som inte syns hos UC, som istället använder sig av andra kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe.

Hur UC påverkar ditt kreditbetyg

Ditt kreditbetyg är helt enkelt ett mått på hur bra återbetalningsförmåga du har och hur du har skött betalningar i det förflutna. Ditt kreditbetyg påverkas av olika faktorer såsom lånehistorik, inkomst, hur höga kostnader du har, eventuella betalningsanmärkningar och obetalda lån. Ju bättre du skött dina tidigare återbetalningar, desto bättre kreditbetyg kommer du att ha. Detta är såklart fördelaktigt när du vill ansöka om ett lån och långivaren i fråga gör en kreditupplysning på dig. 

Om många kreditupplysningar från UC görs på dig, kan ditt kreditbetyg komma att påverkas – ofta är det inte heller fördelaktigt. Detta beror på att all din information och ekonomiska historik sparas ner i ett register när UC gör en upplysning på dig. Det betyder att ditt kreditbetyg kan sänkas om du till exempel har ansökt om många lån och blivit nekad, har betalningsanmärkningar eller andra mindre fördelaktiga uppgifter i ditt register. Ju fler upplysningar, desto sämre kreditbetyg får du. Så – rekommendationen lyder därför att hålla nere på kreditupplysningarna. 

Betalningsanmärkningar – hur länge finns de kvar i registret? 

En betalningsanmärkning är en notering som görs hos ett kreditupplysningsföretag som betyder att du inte har betalat dina räkningar i tid. En betalningsanmärkning är inte önskvärt att ha i sitt register och bör undvikas i all mån möjlig. Om du har en betalningsanmärkning i ditt register kommer chanserna att bli beviljad ett lån minska drastiskt. Detta eftersom att det signalerar att du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån. Banker och långivare vill generellt se att du har kunnat betala tillbaka dina tidigare skulder – så att du kan betala deras lån också. Ju högre ditt kreditbetyg är, desto bättre chans har du att få ett lån beviljat. 

Dock kommer inte din betalningsanmärkning vara kvar för evigt om du betalar tillbaka din skuld. Betalningsanmärkningen syns i 36 månader (3 år) efter att skulden betalats av. 

Skillnaden mellan mikroupplysning och personupplysning

Det finns två olika slags kreditupplysningar som görs på privatpersoner; mikroupplysning och personupplysning. Som namnet skvallrar om så är en mikroupplysning en lite mindre omfattande kreditupplysning än en personupplysning. En mikroupplysning registreras inte och påverkar heller inte din kreditvärdighet om det skulle göras flera upplysningar på dig under en kortare tid. Vanligtvis så görs mikroupplysningar när det handlar om fakturaköp eller avbetalningsplaner för en mobiltelefon till exempel. Denna typ av upplysning berör enbart ett fåtal av dina personliga uppgifter såsom namn, adress, betalningsanmärkningar och ditt skuldsaldo hos Kronofogden. 

En personupplysning däremot är betydligt mer omfattande och kommer att hamna i ditt register. Det betyder att upplysningen kan komma att påverka din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg – särskilt om det görs många upplysningar på dig under en kortare period. Vid en personupplysning kommer de allra flesta personuppgifter att kontrolleras och registreras; namn, adress, betalningsanmärkningar, skuldsaldo, inkomstuppgifter, äktenskapsförord, fastighetsinnehav, aktiva krediter och kreditförfrågningar. 

Debetkort utan UC 

Alla kreditkort i Sverige idag kräver en kreditupplysning av något upplysningsföretag – så det bästa alternativet för dig som vill undvika kreditupplysningar är att skaffa ett debetkort. Här är några förslag på debetkort som inte kräver någon upplysning. 

Rockerkortet

Rockerkortet är ett kostnadsfritt betalkort som du använder precis som vilket bankkort som helst. Men till skillnad från många debetkort så kommer kortet med ett flertal fördelar. Faktum är att Rockerkortet ger dig minst 0,5 % i cashback på allt du handlar och har en reseförsäkring som ingår. Det är även 0% i valutaväxlingspåslag och det är gratis uttag upp till 3000 kr. 

De krav om tillkommer är att du som kortanvändare behöver vara minst 18 år, vara bosatt i Sverige och du behöver ha ett fungerande BankID. 

N26 Smart

N26-kortet är ett resvänligt debetkort som passar dig som inte vill eller kan ha ett kreditkort men vill resa tryggt. I årsavgiften på 500 kronor ingår fri valutaväxling och kontantuttag som hjälper dig spara pengar på resan.

Kraven att kunna ansöka om kortet är att du fyllt minst 18 år, är bosatt i Sverige, äger en smartphone som är kompatibel med N26-appen och att du har en giltig id-handling såsom pass, körkort eller ID från skatteverket. 

Vikten av att betala i tid 

Att handskas med ekonomi är inte alltid det lättaste. Ibland kommer oförutsedda utgifter och oönskade avgifter som vi inte är beredda på, och även den bäste kan glömma en betalning.

Därför vill vi ge några avslutande råd på hur du kan vidhålla en god kreditvärdighet:

  • Betala alltid dina skulder i tid: för att hålla koll på räkningar kan det vara en god idé att ha sina fasta utgifter på autogiro till ditt bankkonto. På så sätt dras dina räkningar automatiskt. 
  • Om du får en räkning på posten – betala den direkt. Det är lätt att glömma bort den i högen av tidningar och reklamblad. 
  • Sätt upp ett sparande! En buffert när olyckan händer är alltid en god idé. Det finns massor av smidiga sätt att spara pengar på – antingen via ett sparkonto hos din bank, eller varför inte använda sig av en spar-app? 

Med det sagt så hoppas vi att du fått ett större hum om hur kreditupplysningar och kreditvärdighet fungerar, och att du fått med dig några verktyg för att hantera din ekonomi på bästa sätt. Lycka till!