6 krediter som inte syns hos UC

  • Nya krediter
  • Krediter från kreditföretag som inte samarbetar med UC
  • Gamla krediter
  • CSN-lån
  • Krediter via pantbank
  • Värdepapperskrediter

1. Nya krediter

Alla banker och kreditföretag som använder UC, för att ta kreditupplysning, skickar månadsvis information om öppna krediter och lån till upplysningsföretaget. Det går exempelvis inte att ansöka om ett kreditkort utan UC, alltså utan att en kreditupplysning genomförs via UC. På detta sätt får UC uppdaterad information som sedan ligger till grund för en persons kreditvärdighet. 

Men eftersom uppdatering sker månadsvis kommer en kreditupplysning från UC inte ha med information om lån och krediter som tecknats senaste veckorna. Det skulle exempelvis kunna innebära att ett kreditkort tecknas i början av månaden och att UC får information från kreditgivaren i slutet av månaden. I detta fall skulle alltså detta kreditkort inte synas på en kreditupplysning förrän i slutet av denna månad. 

2. Kreditföretag som inte samarbetar med UC

De flesta lån- och kreditgivare använder UC för kreditupplysning. I detta fall kommer de även regelbundet rapportera information om dessa till UC (se rubrik 1). 

Men det finns även andra upplysningsföretag i Sverige som exempelvis Bisnode och Creditsafe. Om en kreditgivare exempelvis enbart använder Bisnode kommer UC inte få del av information kring lån och krediter. Detta utifrån att upplysningsföretagen inte delar information med varandra. 

3. Mer än 12 månader gamla krediter

På en kreditupplysning från UC finns både information om aktuella och historiska krediter. Ett lån kan alltså ha löpt ut, eller en kredit sagts upp, utan att informationen försvunnit. 

Men efter att ett lån, eller en kredit, avslutats syns informationen om detta i 12 månader. Därefter kommer det försvinna helt. 

4. CSN-lån

De allra flesta lån och krediter syns hos UC. Det gäller exempelvis bolån, kreditkort och kontokrediter. En låneform som däremot inte automatiskt syns är studielånet. 

Men UC har tillgång till information om CSN-lånen, dock förmedlar UC inte denna information i standardutförandet av en kreditupplysning. Bankerna kan däremot få del av informationen om de beställer denna tjänst som ett tillägg. Beroende på lånets/kreditens storlek och syfte varierar det om banken beställer detta tillägg eller inte. 

5. Krediter via pantbank

Enligt lag måste en kreditgivare genomföra en kreditbedömning för att säkerställa att kunden har en ekonomi som förväntas kunna hantera skulden. I de flesta fall används UC för denna upplysning och i vissa fall, som beskrivs ovan, kan andra upplysningsföretag anlitas. 

Men det finns även ett tillfälle då någon upplysning inte krävs. Därmed kommer inte heller information om krediten att finnas hos UC. Undantaget är om pengar lånas via en pantbank. I detta fall behöver personen lämna in egendom som belånas vilket innebär att lånesummans storlek är beroende av pantens värde. 

Pantbanken kan vara säker på att lånet kommer att återbetalas eftersom de, om ingen återbetalning sker, säljer panten och reglerar skulden. Av denna anledning behöver de inte ta någon kreditupplysning eller rapportera till UC. 

6. Värdepapperskrediter

Ytterligare ett exempel är värdepapperskrediter. Det finns flera olika alternativ av dessa men gemensamt är att värdepapper används som säkerhet för krediten. Aktiemäklaren har därmed rätten att sälja belånade värdepapper om belåningsgraden skulle bli för hög. Det finns även värdepapper med inbyggd hävstång och kredit, exempelvis minifuture. Inför att dessa beviljas tas däremot i regel en kreditupplysning. 

Håkan Eriksson Publicerad 7/31/2023

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 3/5/2024