Föra över pengar från kreditkort till konto – Så gör du!

Det finns ett par olika alternativ på hur överföring av pengar kan ske från kreditkort till konto. 

Fyll i ansökan eller ring kundtjänst

Via kreditkortets hemsida kan en digital ansökningsblankett fyllas i. Inloggning sker med BankID och i ansökan anges bland annat summa och konto som pengarna ska tas ut till. Ansökan skickas sedan in varpå kreditbolaget betalar ut pengarna. Vanligtvis är de på önskat konto inom 1 – 3 dagar. 

Exempel på kort: re:member flex

Överföring via bankens hemsida

Det enklaste alternativet att överföra pengar, från kreditkort till konto, är om kortutgivaren är en bank och erbjuder saldoöverföring direkt mellan kortkontot och annat bankkonto. 

Kreditkortet hanteras i detta fall som ett vanligt konto. Vid betalning eller överföring väljs att transaktionen ska ske från ”Kortkonto” och till önskat konto. I detta fall kan överföringen gå omedelbart – eftersom det sker inom samma bank. 

Exempel på kort: Marginalen Traveller och Marginalen Gold

Skicka via extern betaltjänst

Utöver att utnyttja kreditkortets, eller bankens, tjänst finns möjlighet att överföra pengar via externa betaltjänster. Ett exempel är Betalo.se. Ett konto öppnas gratis hos Betalo varpå kreditkortet registreras. Via tjänsten går det sedan att betala räkningar, eller skicka pengar till svenskt eller utländskt konto, från krediten. 

Någon fast avgift tas inte ut av Betalo. Istället betalas en procentsats på varje transaktion. Vid överföring till ett svenskt bankkonto betalas 1,90 % av beloppet som ordinariepris. Sker betalningen med ”partnerkort” blir det billigare eller helt gratis. Med exempelvis Santander Mitt Kort betalas ingen avgift alls. 

Exempel på kort: Denna tjänst rekommenderas framförallt till dig som har kort från Santander eftersom det inte tillkommer någon extrakostnad, samt dig med kort där inte punkt 1 eller 2 är möjlig. 

Fördelar

 • Tillgång till pengar till en låg kostnad
  Behöver du ”swisha” till en vän, göra en banköverföring eller genomföra en direktbetalning och har slut på pengar på kontot? Med saldoöverföring ges tillgång till pengar till en låg kostnad per dag, förutsatt att inte kortet debiterar uttagsavgift. 
 • Vid förlust av kreditkortet / glömt PIN-kod
  Har kreditkortet gått sönder samtidigt som du vill utnyttja krediten? Gör en saldoöverföring och betala sedan med ordinarie bankkort. Detsamma gäller om du glömt PIN-koden och inte kan nå den via app eller via inloggning på kreditkortets hemsida. 

Nackdelar

 • Dyrt med uttagsavgift
  Om kortföretaget likställer att föra över pengar från kreditkort till konto med bankomatuttag kommer detta även debiteras på samma sätt. Det kan exempelvis innebära 2 % av beloppet (minst 35 kr) per gång – utöver räntekostnaden. 
 • Ofta minst 500 kr
  Den nedre gränsen för att överföra pengar mellan kreditkort och konto är ofta på 500 kr. Därmed behöver denna summa tas ut även om behovet är på en lägre summa. 

Så för du tillbaka pengarna – Återbetalning

Uttaget kommer att presenteras på kommande månadsfaktura. Där kommer det även framgå hur stor räntekostnad som uppstått sedan uttaget. Betalas hela fakturabeloppet tillbaka återställs hela kreditutrymmet och någon mer räntekostnad uppstår inte. Betalas en del av fakturabeloppet skjuts resterande över till kommande månad vilket även innebär att räntekostnad uppstår på detta belopp. 

Det är alltså via fakturan som återbetalning sker av uttaget belopp. Det är även möjligt att genomföra insättningar innan fakturan har skickats ut för att därmed återbetala utnyttjad kredit snabbare och minimera räntekostnaden. 

Vad kostar det?

Om du väljer att överföra pengar från kreditkort till konto kan följande kostnader uppkomma:

 • Ränta från första dagen
  Vanligtvis uppstår ränta från det datum som uttaget genomfördes. Hur mycket det därefter kostar per dag, fram till att krediten återbetalas, beror på överfört belopp och räntesats på kortet. Om överföring sker på 10 000 kr och räntan är 20 % kommer det kosta ca 5,50 kr per dag. 
 • Uttagsavgift
  Flera kortföretag klassificerar uttag till bankkonto på samma sätt som uttag från bankomat. Det innebär därmed att exakt samma avgifter uppkommer. Det kan exempelvis innebära en kostnad på 2 % av uttaget belopp men minst 35 kr per tillfälle. Detta alltså utöver räntekostnaden som beskrivs ovan. Anger banken att saldoöverföring hanteras som ett kortköp uppkommer inte denna kostnad. 

Exempel – Överföra från kreditkort till bankkonto hos Swedbank

 1. Fyll i ansökan
  Gå till ansökan om saldoöverföring hos Swedbank och logga in med BankID. Välj därefter från vilket kort som överföring ska ske, belopp och konto. Minsta belopp att ta ut är 500 kr. 
  Ansökan kan även ske på beställningsformuläret på månadsfakturan alternativt genom att ringa till Kundcenter eller gå till ett bankkontor. 
 2. Pengar betalas ut inom 1 - 2 dagar
  Efter att ansökan har behandlats betalas pengarna ut till angivet konto. Från att ansökan skickats in tar det 1 – 2 dagar innan pengarna betalats ut. 

Vanliga frågor om att föra över pengar från kreditkort till konto

Kan jag föra över hela mitt kreditsaldo?
Hur lång tid tar saldoöverföring?
Går det att föra över pengar från kreditkort till konto med alla kort?