Fördelar med att betala räkningar med kreditkort

 1. Skjut upp betalningen billigt – eller helt gratis
  De flesta som väljer att betala räkningar med ett kreditkort gör detta för att skjuta upp kostnaden. I och med att skulden överförs till kreditkortet behöver den inte betalas förrän på kommande kreditkortsfaktura.
  Beroende på betalningsalternativ och kreditkort kan detta ske gratis eller relativt billigt. Som exempel visas nedan kan en skuld på 10 000 kr skjutas upp en månad mot en kostnad på 0-200 kr. Önskas räkningen skjutas upp ytterligare finns även den möjligheten (se nästa punkt)
 2. Delbetala räkningar som annars inte kan delbetalas
  Det är inte alltid som hyresvärden eller teleoperatören erbjuder delbetalning på deras fakturor. Betalningen ska helt enkelt vara inne det datum som anges på räkningen. Vill du däremot delbetala dessa kan du betala räkningen med kreditkortet och sedan delbetala skulden över ett fritt antal månader. Kom ihåg att det vid delbetalning uppstår räntekostnad på kreditkortsskulden. Sker delbetalning på relativt små belopp (maximalt några tusenlappar) under ett par månader är det oftast billigare än att låna pengar.
 3. Samla bonuspoäng
  Sker betalningen via betaltjänst, exempelvis Betalo, kan det i vissa fall generera bonuspoäng till det kreditkort som används. Det gör att betalningar kan ske för att snabbt samla på sig extra bonuspoäng. Vad dessa poäng sedan kan användas till beror på vilket kreditkort som används.
 4. Få tydligare överblick över utgifterna
  Ibland anger kreditkortsföretagen att det är en fördel att betala faktura med kort utifrån att man skapar en tydligare överblick över ekonomin. Fördelen ligger då i att hushållets samtliga kostnader hamnar på en och samma kreditkortsfaktura.
  Sker betalningen av räkningarna gratis kan det vara en fördel. Att däremot betala avgifter eller räntor för att få denna överblick är inte något som rekommenderas. Det blir helt enkelt en för stor avgift att betala i förhållande till vad man får tillbaka.

Nackdelar med att betala räkningar med kreditkort

Det finns två tydliga nackdelar med att betala räkningar med kreditkortet. Det är kostnaden och risken för att kreditkortsskulden växer så mycket att den blir ohanterlig.

 1. Kostnaden
  Det är vanligt att det tillkommer en avgift eller ränta när du ska betala faktura med kreditkort. Kostanden räknas vanligtvis ut genom att vara en viss procent av det belopp som skall betalas på fakturan. En nackdel är därmed att det möjligtvis kan tillkomma kostnader.
 2. Risk för stor kreditskuld
  Genom att skulden för en räkning kan ”flyttas” till kreditkortet kan det vara ett lockande sätt att få tillgång till pengar till övrig konsumtion. Istället för att lägga pengar på hyran används de till konsumtion och hyran betalas med kreditkortet.
  Risken är därmed att skulden snart ökar till ohanterlig för kortägaren. Med stor utnyttjad kredit kan inte hela krediten betalas tillbaka via kommande faktura och höga räntekostnader uppstår – som skapar ännu större kreditskuld.

Vilka kreditkort går det att betala räkningar med?

Det korta svaret är att det går med alla kreditkort. Däremot varierar det hur betalningen kan ske och vilka avgifter som tillkommer.

Så gör du:

Att betala en räkning med kreditkort innebär i korthet att räkningen blir betald samtidigt som skulden på kreditkortet ökar. På kommande kreditkortsfaktura kommer därmed betalningen att finnas med som en post. Betalningen kan genomföras på tre olika sätt.

Kontantbetalning – Krångligt och dyrt

Det är alltid möjligt att göra kontantuttag med ett kreditkort. Däremot är det mycket vanligt att det kostar en viss procent av det uttagna beloppet (exempelvis 2 % men minst 35 kr). Genomförs ett uttag kan dessa kontanter sedan tas med till en butik/bank som genomför PG/BG-inbetalningar. Betalning sker över disk och en avgift tas ut per räkning som betalas.

I vissa fall går det även att ta med sig räkningen till butiken och betala den direkt med kreditkortet. Däremot går detta exempelvis inte att göra om betalning sker på en bank. Då måste betalningen ske med kontanter.

Kostnad och enkelhet

Denna väg är både den dyraste och krångligaste. Avgift betalas på uttaget från bankomaten, räntekostnad uppstår från uttagsdagen och butiken/banken tar avgift per faktura som betalas. Dessutom kan det vara svårt att betala större summor kontant hos exempelvis en bank.

Finns möjlighet till någon av de andra två vägarna så bör de prioriteras.

Via Betalo eller Billhop

Betalo och Billhop är exempel på företag som har en extern tjänst för de som vill betala räkningar med sitt kreditkort. Här presenteras Betalo då de är störst på den privata marknaden.

Att registrera sig hos Betalo är gratis och direkt efter att en registrering skett kan första betalningen genomföras. Kreditkort och räkningar registreras och betalning signeras med Bank-ID. När det sker kommer räkningarna bli betalda det angivna datumet och samtidigt överförs skulden till kreditkortet.

Kostnad och enkelhet

Att använda Betalo är extremt enkelt och skulle frågor uppstå kan man nå kundtjänst och få hjälp. Det är ett smidigt och tydligt sätt att föra över skulden till kreditkortet. Det är däremot viktigt att veta att det inte går att betala räkningar till kreditbolag via Betalo. Du kan exempelvis inte betala en kreditkortsfaktura eller en faktura från ett lånebolag med ett kreditkort.

Kostnaden för denna betalning avgörs utifrån vilket kort du har. Normalpris för ett kort från MasterCard eller Visa är 1,9% och för American Express 2,5%. Däremot har de ofta kampanjer då priserna är något lägre.

Att betala en faktura på 10 000 kr kostar därmed 190 kr. Någon räntekostnad uppstår inte på kortet. Om hela beloppet betalas på den kreditkortsfaktura som sedan skickas ut uppstår alltså inte fler kostnader än dessa 190 kr.

Att betala räkningar via Betalo / Billhop är alltså extremt enkelt och relativt billigt.

Via Direktbetalning – Enkelt men kostar ränta från dag ett

Flera kreditkort erbjuder kortägaren att föra över pengar från kreditkortet till det egna privatkontot alternativt betala räkningar direkt från kortet. Det sker då via ”Mina Sidor” som nås via hemsidan.

Betalningen genomförs på ett sätt som nästan är identiskt med om betalning skett från ett vanligt privatkonto. Med andra ord anges belopp, OCR-nummer och betalningsdatum (ibland är alltid betalningsdatum dagens datum). Samma stund som betalning skett kommer skulden på kreditkortet att öka.

Kostnad och enkelhet

Har du någon gång betalat en räkning över internet så kommer du klara av att betala en räkning via kortet. Skillnaden är nämligen mycket liten. Det är därmed mycket enkelt att genomföra en sådan betalning.

Det finns två kostnader som kan uppstå. På vissa kreditkort räknas detta som ett kontantuttag. Därmed måste uttagsavgift betalas (exempelvis 2% men minst 35kr). Det är däremot inte säkert att denna avgift uppstår bara för att kortet i övrigt har avgift för kontantuttag.

Den andra kostnaden som uppstår är räntan som gäller från den dagen då betalningen skett. Räntekostnad uppstår fram till den dagen som kreditkortsskulden regleras, vanligtvis vid kommande kreditkortsfaktura.

Exakt kostnad beror därmed på vilken räntenivå (och eventuell uttagsavgift) som kortet har. Är det en årlig räntenivå på 12% innebär det en kostnad på ca 1% av beloppet om krediten regleras efter en månad.

Vilket alternativ är bäst?

Att ta ut kontanter är den krångligaste och dyraste vägen. Då återstår Betalo/Billhop och direktbetalning. Vilken av dessa två vägar som är bäst beror på vilka kostnader som uppstår.

Exempel:

Betalo – En kostnad uppstår på 1,9% av beloppet.

Betalning via re:member flex– En kostnad uppstår på 3% men lägst 35 kr

Exemplet ovan visar alltså att det kan vara billigare att betala via Betalo även med de kreditkort som har egna betalningslösningar via ”Mina Sidor” på deras hemsida.

Att välja kreditkort för att betala räkningar

Kommer du använda ditt kreditkort för att betala räkningar är det några punkter du bör kontrollera innan du väljer kreditkort som ska användas för detta.

 • Kostnaden för kontantuttag
  Ska kontantuttag ske för att få tillgång till pengar till räkningen (inte det bästa alternativet) bör du kontrollera vad det kostar att göra kontantuttag med kortet. Välj ett kort utan avgift för detta.
 • Räntenivå (kontantuttag eller direktbetalning)
  Om räkningen ska betalas med kontanter eller via direktbetalning kommer en räntekostnad att uppstå från den dagen då uttag/betalning sker. I detta fall kan det vara en fördel att välja ett kreditkort med låg räntenivå för att hålla nere kostnaden.
 • Kostnad på Betalo
  Hos Betalo kan i stort sett alla kreditkort användas. Det som skiljer korten åt är däremot kostnaden. Det finns ett flertal kort som är gratis att använda hos Betalo. Därmed uppkommer ingen kostnad alls för den som vill betala en räkning och flytta skulden till kreditkortet. Under den räntefria perioden uppstår ingen kostnad och betalas sedan hela kreditkortsfakturan har betalningen skett helt utan kostnad.
 • Bonus hos Betalo
  En del kreditkort ger bonus när räkningar betalas via Betalo. Därmed kan denna tjänst användas för att samla extra många bonuspoäng. I vissa fall kan det alltså vara lönsamt att utnyttja tjänsten hos Betalo för att nå nästa bonuspoängsnivå.
 • Möjlighet att betala andra kreditkortsskulder
  Hos Betalo går det inte att betala en räkning till ett kreditbolag (kreditkort, lån, inkasso osv). Hos vissa kreditkort, som erbjuder direktbetalning, finns även denna spärr. I dessa fall kan du alltså inte föra över skulder till ett annat kreditkort.
  Vissa kreditkort har däremot inte denna spärr. Det är därmed möjligt att betala en kreditkortsfaktura med detta kreditkort för att därigenom samla hela skulden på ett och samma kort.