Så betalas räkningar med ett kreditkort

Det är möjligt att betala räkningar med samtliga kreditkort. Däremot kan det variera vilket av följande alternativ som erbjuds.

1. Via Betalo

Betalo är ett av de företag vars affärsidé är att erbjuda en digital tjänst där användarna kan betala räkningar med sitt kreditkort.

Att registrera sig hos Betalo är gratis och direkt efter att en registrering skett kan första betalningen genomföras. Kreditkort och räkningar registreras och betalning signeras med Bank-ID. När detta sker kommer räkningarna bli betalda det angivna datumet och samtidigt överförs skulden till kreditkortet. När kreditkortsfakturan kommer kommande månad kommer därmed denna summa vara presenterad. Betalo kan användas för samtliga kort från MasterCard, Visa och AmEx.

Kostnad och användarvänlighet

Att använda Betalo är smidigt och enkelt, skulle frågor uppstå finns Betalos kundtjänst tillgänglig via mail. Att betala räkningar med kreditkort via Betalo är ett smidigt och tydligt sätt att föra över skulden till kreditkortet. Det är däremot viktigt att veta att det inte går att betala räkningar till kreditbolag via Betalo. Du kan exempelvis inte betala en kreditkortsfaktura eller en faktura från ett lånebolag med ett kreditkort.

Kostnaden för betalning via Betalo avgörs utifrån vilket kort du har. Normalpriset för ett kort från MasterCard eller Visa är 1,9% och för American Express 2,5%. På partnerkort, exempelvis OKQ8, kort från Nordea, kort från Ecster samt Santander, ges rabatt.

Med en avgift på 1,9 % kommer det kosta 190 kr att betala en räkning på 10 000 kr. Någon räntekostnad uppstår inte på kortet. Om hela beloppet betalas på den kreditkortsfaktura som sedan skickas ut uppstår alltså inte fler kostnader än dessa 190 kr.

Att betala räkningar via Betalo är både enkelt och relativt billigt.

2. Via Direktbetalning – Enkelt men kostar ränta från dag ett

Kreditkort kan erbjuda kortägaren att betala räkningar direkt från krediten. Inloggning sker på kreditkortets hemsida och en betalning genomförs i likhet med alla andra PG/BG-betalningar. När "Från-konto" ska väljas anges kreditkortet istället för något av de konton som personen har på den banken. Samma stund som betalning skett kommer skulden på kreditkortet att öka.

Eller saldoöverföring

Ännu ett alternativ är att välja "Saldoöverföring". I detta fall utnyttjas krediten och valfri summa förs över till ett anmält bankkonto. Därefter kan räkningen betalas från detta konto.

Kostnad och användarvänlighet

Att betala en räkning över internet är mycket likt tillvägagångssättet för att betala en räkning via kortet.

Det finns två kostnader som kan uppstå. På vissa kreditkort räknas detta som ett kontantuttag. Därmed måste uttagsavgift betalas (exempelvis 2% men minst 35kr). Det är däremot inte säkert att denna avgift uppstår bara för att kortet i övrigt har avgift för kontantuttag.

Den andra kostnaden som uppstår är räntan som gäller från den dagen då betalningen skett. Räntekostnad uppstår fram till den dagen som kreditkortsskulden regleras, vanligtvis vid kommande kreditkortsfaktura.

3. Kontantbetalning – Krångligt och dyrt

Det är alltid möjligt att göra kontantuttag med ett kreditkort. Däremot är det mycket vanligt att det kostar en viss procent av det uttagna beloppet (exempelvis 2 % men minst 35 kr). Genomförs ett uttag kan dessa kontanter sedan tas med and användas i en butik/bank som genomför PG/BG-inbetalningar. Betalning sker över disk och en avgift tas ut per räkning som betalas.

I vissa fall går det även att ta med sig räkningen till butiken och betala den direkt med kreditkortet. Om betalning sker på en bank går det dock inte att betala med kreditkort, då måste betalningen genomföras med kontanter.

Kostnad och användarvänlighet

Denna väg är både den dyraste och krångligaste. Avgifter betalas på uttaget från bankomaten, räntekostnad uppstår från uttagsdagen och butiken/banken tar en avgift per faktura som betalas. Dessutom kan det vara svårt att betala större summor med kontanter hos exempelvis en bank.

Att välja kreditkort för att betala räkningar

Kommer du använda ditt kreditkort för att betala räkningar är det några punkter du bör kontrollera för att välja vilket kreditkort som passar dig bäst när du ska betala räkningar.

 • Kostnaden för kontantuttag
  Ska kontantuttag ske för att få tillgång till pengar till fakturan bör du kontrollera vad det kostar att göra kontantuttag med kortet. Det bästa alternativet är då att välja ett kort utan kontantuttagsavgift.
 • Räntenivå (kontantuttag eller direktbetalning)
  Om räkningen ska betalas med kontanter eller via direktbetalning kommer en räntekostnad att uppstå från den dagen då uttag/betalning sker. I detta fall kan det vara en fördel att välja ett kreditkort med låg räntenivå för att hålla nere kostnaden.
 • Kostnad på Betalo
  Hos Betalo kan i stort sett alla kreditkort användas. Det som skiljer korten åt är kostnaden. Det finns ett flertal kort som är gratis att använda hos Betalo.
 • Möjlighet att betala andra kreditkortsskulder
  Hos Betalo går det inte att betala en räkning till ett kreditbolag (kreditkort, lån, inkasso osv). Hos vissa kreditkort, som erbjuder direktbetalning, finns även denna spärr. I dessa fall kan du alltså inte föra över skulder till ett annat kreditkort.
  Vissa kreditkort har däremot inte denna spärr. Har kortet ingen spärr är det möjligt att betala en kreditkortsfaktura med kreditkortet för att därigenom samla hela skulden på ett och samma kort.

Fördelar med att betala räkningar med kreditkort

 1. Skjut upp betalningen billigt – eller helt gratis
  De flesta som väljer att betala räkningar med ett kreditkort gör detta för att skjuta upp kostnaden. I och med att skulden överförs till kreditkortet behöver kostanden inte betalas förrän på kommande kreditkortsfaktura.
  Beroende på vilket betalningsalternativ och kort som användas kan betalning av räkningar med kreditkort ske gratis eller relativt billigt. En skuld på exempelvis 10 000 kr kan skjutas upp en månad mot en kostnad på 0-200 kr. Det är även möjligt att skjuta upp räkningen ytterligare(se nästa punkt).
 2. Delbetala räkningar som annars inte kan delbetalas
  Det är inte alltid som hyresvärden eller teleoperatören erbjuder delbetalning på deras fakturor. Betalningen ska helt enkelt vara inne det datum som anges på räkningen. Skulle du däremot vilja delbetala en faktura kan du betala räkningen med ditt kreditkort och sedan delbetala skulden över ett fritt antal månader. Kom ihåg att det uppstår räntekostnad på kreditkortsskulden vid delbetalning. Sker delbetalning på relativt små belopp (maximalt några tusenlappar) under ett par månader är det oftast billigare än att låna pengar.
 3. Samla bonuspoäng
  Sker betalningen via en betaltjänst, exempelvis Betalo, kan det i vissa fall generera bonuspoäng till det kreditkort som används. Det gör att betalningar kan ske för att snabbt samla på sig extra bonuspoäng. Vad dessa poäng sedan kan användas till beror på vilket kreditkort som används.
 4. Få tydligare överblick över utgifterna
  Ibland anger kreditkortsföretagen att det är en fördel att betala faktura med kort utifrån att man skapar en tydligare överblick över ekonomin. Fördelen ligger då i att hushållets samtliga kostnader hamnar på en och samma kreditkortsfaktura.
  Sker betalningen av räkningarna gratis kan det vara en fördel. Att däremot betala avgifter eller räntor för att få denna överblick är inte något som rekommenderas. Avgiften blir helt enkelt för stor i vad man får tillbaka.

Nackdelar med att betala räkningar med kreditkort

Det finns två tydliga nackdelar med att betala räkningar med kreditkortet. Dessa nackdelar är kostnaden och risken för att kreditkortsskulden växer så mycket att den blir ohanterlig.

 1. Kostnaden
  Det är vanligt att det tillkommer en avgift eller ränta när du ska betala fakturor med kreditkort. Kostanden räknas vanligtvis ut genom att vara en viss procent av det belopp som skall betalas på fakturan. En nackdel är därmed att det möjligtvis kan tillkomma kostnader.
 2. Risk för stor kreditskuld
  När räkningar betalas med kreditkort "flyttas" skulden över till kortet. På så vis kan det upplevas som att kortägaren har tillgång till mer pengar som kan läggas på övrig konsumtion. Istället för att lägga pengar på att exempelvis betala hyran används pengarna till konsumtion och hyran betalas istället med kreditkortet.
  Risken är stor att skulden snart ökar och blir ohanterlig för kortägaren. Med stor utnyttjad kredit kan inte hela krediten betalas tillbaka via kommande faktura och höga räntekostnader uppstår – som skapar ännu större kreditskuld.