Så kontrollerar du din kreditvärdighet

Min UC 

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges största företag inom kreditupplysningar. Eftersom man inte kan ansöka om ett kreditkort utan UC innebär det således att alla kreditupplysningar som görs i Sverige vid ansökan om kreditkort är genom UC. Har du ansökt om flera kreditkort kan det därmed vara värdefullt att kolla upp din kreditvärdighet hos UC. Som privatperson går det att beställa information, för en engångskostnad, via tjänsten ”Min Upplysning”. 

Ett alternativ är att teckna tjänsten ”Kreditkollen” vilket innebär att ett fritt antal upplysningar kan tas löpande. Denna tjänst innebär en månadskostnad. Kreditbetyg hos UC kallas för ”UC-score”. Se din kreditvärdighet hos UC.

Creditsafe

Hos Creditsafe går det att beställa en gratis kreditupplysning på sig själv. Inloggning sker med BankID och inom någon sekund visas all information på skärmen. Kreditbetyg hos Creditsafe kallas för ”Scoringpoäng”. Se din kreditvärdighet hos Creditsafe.

DNB (Tidigare Bisnode)

Efter att ett kostnadsfritt konto skapats hos DNB kan du, som privatperson, direkt se de kreditupplysningar som är tagna på dig. Det går alltså inte att själv beställa en upplysning, som hos Creditsafe och UC. Däremot blir all information tillgänglig om ett företag beställt en kreditupplysning på dig, via DNB. Se din kreditvärdighet hos DNB.

Därför visas olika kreditvärdighet

Om exempelvis UC och Creditsafe använts för att kontrollera den egna kreditvärdigheten är det inte säkert att de ger exakt samma resultat. 

Orsaken till olika kreditbetyg är att företagen har tillgång till olika information. Det som primärt skiljer sig åt är vilken information som företagen har om dina lån och krediter. En bank som använder UC, för kreditupplysning, förväntas ge UC löpande information om de lån som beviljas. Övriga upplysningsföretag får däremot inte del av denna information. Av denna anledning kan alltså kreditvärdigheten, i form av sammanfattande kreditbetyg, variera mellan de olika upplysningsföretagen. 

Så höjer du din kreditvärdighet – 3 steg

1. Förstå din kreditvärdighet

Både hos Creditsafe och UC går det att ta en kreditupplysning på sig själv. Dessa blir inte registrerade vilket innebär att du inte försämrar din kreditvärdighet genom att ta dessa upplysningar. 

I upplysningen finns exempelvis information om lån, krediter, betalningsanmärkningar och sammanlagt kreditbetyg. Genom att förstå vad som påverkar betyget kan du lättare påverka det. 

2. Förbättra din lånesituation

En starkt bidragande faktor till svag kreditvärdighet är många lån och krediter. Genom att förbättra lånesituationen kan därmed ett bättre sammanfattande betyg uppnås. 

  • Avsluta krediter
    Avsluta öppna krediter så som kontokrediter, kreditkort och liknande. Detta utifrån att dessa påverkar din kreditvärdighet negativt utifrån hela kreditbeloppet. Har du ett kreditkort med maximal nivå på 50 000 kronor kommer alltså kreditvärdigheten påverkas på samma sätt som om du hade haft ett lån på 50 000 kronor. Detta oavsett om du utnyttjar hela beloppet eller inte. 
  • Baka ihop lån
    Teckna ett så kallat samlingslån för att lösa alla smålån och skulder. Det bästa är om huslånet kan höjas för att lösa dessa. Generellt är det bättre med ett enda lån än många små. 
  • Amortera
    Försök att amortera så mycket som möjligt. Kanske finns möjligheten att öka amortering på de mindre skulderna för att därmed snabbt minska antalet lån. 

3. Minska risken till försämrad kreditvärdighet

Minska risken för låg kreditvärdighet genom att exempelvis alltid betala räkningar i tid samt inte teckna nya lån eller avbetalningar. Det kommer i längden påverka din kreditvärdighet positivt eftersom tidsaspekten även är en faktor som upplysningsföretagen tar hänsyn till. Ett exempel är att en helt ny betalningsanmärkning är mer negativ än en som är två år gammal. 

Skulle du dock vara i behov av att teckna ett nytt kreditkort kan det vara fördelaktigt att ansöka om ett kreditkort som du har större chans att få. På så vis kan du undvika att genomgå flera kreditupplysningar.

Vanliga frågor om kreditvärdighet

Hur kollar man sin kreditvärdighet gratis?
Vad är UC-Score?
Hur räknas kreditvärdighet ut?
Hur påverkas min kreditvärdighet av en kortansökan?
Hur kan jag se min kreditvärdighet?
Lozan Hamid Publicerad 5/5/2023

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 3/5/2024