Gemensamt kreditkort

Kreditkort med extrakort gör det möjligt för dig och din partner att samla era köp på en och samma faktura. På så sätt får ni bättre koll på er sambo ekonomi.

Re:member flex
re:member flex
 • Rabatt hos 300 e-butiker
 • Drivmedelsrabatt på Preem
 • Bästa förmånskortet 2023 enligt oss
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 120 000 kr
 • Effektiv ränta: 8,12 - 24,95 %
 • Räntefritt: 56 dagar
Mer information
Jämför kort
Refunder Pay
Refunder Pay
 • 0,5 – 1 % cashback på köp
 • 2 % i cashback via Refunder.se
 • Drivmedelsrabatt hos Preem
 • Årsavgift: 395 kr
 • Högsta kredit: 50 000 kr
 • Effektiv ränta: 20,20 %
 • Räntefritt: 55 dagar
Mer information
Jämför kort

Gemensamt debetkort

Vill man däremot inte använda sig av kreditkort så finns det givetvis andra alternativ istället. Till exempel kan ni använda er av ett helt kreditfritt debetkort istället. Faktum är att det finns riktigt bra debetkort som har smidiga funktioner där ni på ett enkelt sätt kan hålla koll på ert spenderande och sparande. Här kan du läsa om två av dem. 

PFC Duo
PFC Duo
 • Delat konto inom P.F.C
 • Automatisk kategorisering av utgifterna
 • Växla enkelt mellan privat och gemensam ekonomi
 • Årsavgift: 456 kr
 • Högsta kredit: Debitkort
Mer information
Jämför kort

Steg 1: se över era ekonomiska förutsättningar 

Det första som ni ska göra för att få ekonomi-bollen i rullning är förstås att komma överens om hur premissen för er delade ekonomi ska se ut. Här är det viktigt att ta hänsyn till om ni har olika ekonomiska förutsättningar – kanske tjänar någon av er mer än den andra till exempel. Vad innebär det för er gemensamma ekonomi?  Fundera på om ni ska dela upp det procentuellt utifrån er inkomst, eller om ni ska dela på allt rakt av. Vad fungerar bäst för er? 

Steg 2: sätt en budget  

När ni beslutat er för hur ni ska dela upp det utifrån era ekonomiska förutsättningar så är det alltid en god idé att sätta upp en budget. Detta gör ni lättast genom att räkna ut era fasta och rörliga utgifter såsom hyra, telefoni, bredband och diverse abonnemangstjänster till exempel. När ni gjort det så gå över till rörliga utgifter såsom el, matkostnader och övriga utgifter som kan se olika ut från månad till månad. När ni har en översikt kring detta kan ni justera er budget så att den passar era inkomster. 

Oväntad utgift? Ingen fara!

Att spara är inte möjligt för alla – men när det oväntade händer så kan det vara bra att vara förberedd. Som tur är så finns det andra lösningar om bufferten inte riktigt finns på kontot än. Bland annat erbjuder en hel del kreditkort olika betalningsalternativ, vilket kan underlätta om ni behöver spendera pengar på något oväntat. Kanske gick diskmaskinen sönder eller plötsligt behöver bilen åka in på service – då är det betryggande att veta att det finns delbetalningsalternativ. 

Steg 3: öppna ett gemensamt konto med två kort

Steget till att verkligen komma igång med er delade ekonomi är förstås att ha ett gemensamt konto där ni sedan sätter in den mängd pengar ni kommit överens om. Här finns det förstås flera vägar att gå.  

Exempelvis kan ni skaffa ett gemensamt kreditkort där det tillkommer ett så kallat extrakort – ibland utan extra kostnad! Då har ni en gemensam kredit som är kopplat till samma bankkonto, och i slutet på månaden samlas alla köp på en gemensam faktura. Här kan ni läsa om några olika kreditkort som passar de som har en gemensam ekonomi. 

Kreditkort

Re:member Flex

Re:member flex är ett kort som är känt för att ha en riktigt bra reseförsäkring för kortägaren och hens familjemedlemmar – vilket ju är toppen om man har en gemensam ekonomi! Boka minst hälften av resan med kortet och sambon och eventuella barn som är folkbokförda på samma adress, är också skyddade. 

Re:member flex erbjuder också ett extrakort utan extra kostnad, och det tillkommer ingen årsavgift på någon av korten. Ni ansöker enkelt om extrakortet under ’Mina sidor’ där ni behöver ange partnerns namn och personnummer. Kravet för att kunna få ett extrakort är att partnern är minst 20 år fyllda och är folkbokförd på samma adress. 

I extrakortet ingår samma tjänster som på huvudkortet, och samma kreditgräns gäller för bägge korten. Det innebär att du och din sambo får ta del av kortets många förmåner; Re:member flex har bland annat samarbete med över 300 webbutiker som ger riktigt bra rabatter – antagligen på flera ställen som ni redan brukar handla! 

Alla transaktioner samlas på en faktura, men de redovisas separat för respektive kort. På så sätt kan ni snabbt få överblick kring hur ni spenderar var för sig. 

Resurs Gold

Resurs bank har flera kreditkort, men enligt dem själva så väljer 9 av 10 just Gold-kortet. I detta kort ingår en gratis reseförsäkring för kortägaren med familjemedlemmar när du betalar minst 75 % av resan med kortet.

Även Resurs erbjuder ett extrakort till en familjemedlem, sambo/make/maka eller barn över 13 år. Ni beställer enkelt ett extrakort genom att fylla i ett formulär där du fyller i sambons/maken/makans personuppgifter samt dina egna. Det tillkommer en engångskostnad på 50 kronor för extrakortet. Du kan ansöka om upp till tre extrakort på ett huvudkort, och alla extrakort delar kredit med huvudkortet. Allt samlas på en och samma faktura i slutet på perioden. 

Förutom reseförsäkring och extrakort kan du och din sambo samla poäng tillsammans, som sedan kan användas i Resurs egna poängshop som är fullpackad med allt du kan tänkas behöva eller vilja ha. Allt du köper med kortet ger bonuspoäng – det gäller också när du tar ut kontanter eller betalar räkningar med kortet!

Debetkort

Vill man däremot inte använda sig av kreditkort så finns det givetvis andra alternativ istället. Till exempel kan ni använda er av ett helt kreditfritt debetkort istället. Faktum är att det finns riktigt bra debetkort som har smidiga funktioner där ni på ett enkelt sätt kan hålla koll på ert spenderande och sparande. Här kan du läsa om två av dem. 

P.F.C Duo

Detta debetkort ger dig och din sambo möjlighet att ha ett konto med två kort, men det går också att ha varsitt konto om man så vill. Det smidiga med DUO är att när korten används så väljer ni vilket konto ni vill att pengarna ska dras ifrån; det gemensamma eller det egna. På så sätt kan ni vara säkra på vart era gemensamma respektive privata pengar går åt till!

P.F.C har en välutvecklad app där du kan ha riktigt bra koll på er vardagsekonomi. I appen kan ni sätta sparmål med automatiska insättningar – du kan till exempel välja att en liten summa läggs till sparande vid varje köp. Du kan också med hjälp av budget-funktionen begränsa hur mycket pengar du kan spendera varje månad, och i slutet av månaden får du en sammanställning där du kan se hur mycket pengar som gått åt i diverse kategorier. 

Kortet kostar 38 kronor i månaden om året och är ett virtuellt kort som är kompatibelt med Google Wallet. Kortet har inget valutapåslag och ger dig fria uttag upp till 1000 kronor. 

Delad ekonomi utan krångel

Som ni säkert ser så är ni inte många steg bort från att kunna slå ihop era plånböcker och påbörja er sambo ekonomi livet på ännu en punkt – och det behöver inte vara svårare än så här! Det viktigaste är att se till att prata igenom vad som är viktigt för var och en, men också för er gemensamt. Sedan är det bara att välja och vraka bland kreditkort, debetkort och smarta ekonomiappar, och utnyttja förmånerna till fullo! 

Sandra Attermo Publicerad 9/7/2022

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 9/11/2023