1. För att undvika kredit

Eftersom ett debetkort inte har någon inbyggd kredit kan du aldrig handla för pengar du inte har. Skulle ett köp försöka genomföras på ett större belopp än saldot på kontot kommer köpet inte att godkännas. 

Detta till skillnad mot ett kreditkort där hela krediten kan utnyttjas en månad varpå räntekostnad uppstår om kommande faktura inte kan återbetalas till fullo. 

Personer som ofta utnyttjar hela kreditbeloppet på kreditkortet, och sedan behöver återbetala det över flera månader, kan istället välja debetkort. 

2. Som säkerhet vid internetköp

Många väljer att använda debetkort vid inköp på internet för att öka säkerheten. Om exempelvis en tröja ska köpas för 499 kronor ”swishas” först 499 kronor till kortkontot. Därefter genomförs köpet. Butiken kan i detta fall inte dra mer än vad som finns på kortet. Dessutom finns ingen risk att pengar kommer att dras om kortnumret kommer i felaktiga händer. 

Att använda debetkort som ”säkerhetskort” är vanligast vid inköp från utländska E-butiker eller tjänster. 

3. Få ränta på insatt kapital

Ett fåtal kreditkort ger ränta på insatt kapital dvs. om en insättning sker utöver det belopp som anges på kreditkortsfakturan. Det är däremot vanligare att ränta ges på ett konto kopplat till ett debetkort. Exempelvis har Lunar länge erbjudit en av Sveriges högsta sparräntor på deras kortkonto. 

4. Bättre koll vid delad ekonomi

Det går att ha delad ekonomi och ett varsitt kreditkort som är kopplat till samma kredit. På månadsfakturan kommer det framgå vem som köpt vad under föregående månad. Men andra smidiga funktioner ingår inte. 

Flera debetkort har betydligt fler funktioner som underlättar vid helt, eller delvis, delad ekonomi. På både P.F.C och Rocker finns exempelvis ”betalningsförfrågan” och ”delad kostnad”. Funktioner som gör det enklare att dela upp gemensamma inköp som en person genomfört. Dessutom är det mycket vanligt på debetkort att budgetfunktion och köpbegränsningar kan skapas. 

5. För att undvika kostnader

Det finns ett par kreditkort utan årsavgift, några utan valutaväxlingspåslag osv. Men det finns inget kreditkort helt utan avgifter. Önskas ett kort utan årsavgift, valutaväxlingspåslag och uttagsavgift ska ett debetkort väljas. Bland de som kan användas helt gratis finns exempelvis Lunar, Revolut och P.F.C. 

Håkan Eriksson Publicerad 11/4/2022

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 3/6/2024