Hitta bäst betalkort för barn nedan

Revolut <18
Revolut Junior
  • Anpassat för barnens vardag
  • Full kontroll via vuxenkontot
  • Gratis Bankapp - Visakort - Bankkonto
  • Årsavgift: 0 kr
  • Högsta kredit: Debetkort
Mer information
Jämför kort
Gimi kortet
Gimi kortet
  • Bankkort för barn (7-13 år)
  • Pedagogisk och rolig att använda
  • Belöna sysslor direkt via appen
  • Årsavgift: 469 kr
  • Högsta kredit: Debetkort
Mer information
Jämför kort
Swedbank Mastercard Ung
Swedbank Mastercard Ung
  • Bankkort för personer under 18 år
  • Ingen uttagsavgift
  • Kort / Konto / Swish / App
  • Årsavgift: 0 kr
  • Högsta kredit: Debetkort
Mer information
Jämför kort

Jämför bankkort för barn och hitta det bästa

Kreditkort Revolut <18 Gimi kortet Swedbank Mastercard Ung
Årskostnad 0 kr469 kr0 kr
Högsta kredit DebetkortDebetkortDebetkort
Effektiv ränta DebetkortDebetkortDebetkort
Fördelar
  • Anpassat för barnens vardag

  • Full kontroll via vuxenkontot

  • Gratis Bankapp - Visakort - Bankkonto

  • Bankkort för barn (7-13 år)

  • Pedagogisk och rolig att använda

  • Belöna sysslor direkt via appen

  • Bankkort för personer under 18 år

  • Ingen uttagsavgift

  • Kort / Konto / Swish / App

Nackdelar
  • Inte möjligt att föra över pengar till externt bankkonto

  • Hög årsavgift

  • Ingen föräldrakontroll

Recension
Ansök nu

Betalkort för barn – Första ekonomiska stegen

Med ett eget bankkort, med tillhörande konto och app, kan barnen ta sina första privatekonomiska steg. Detta oavsett om det är ett mindre barn som precis fått sin första veckopeng eller om det är en ungdom som önskar planera och hantera sin ekonomi på egen hand. Det finns exempelvis kort vars funktioner vänder sig till barn i 6 – 10 års ålder (exempelvis Gimi) samt kort som primärt vänder sig till unga vuxna (exempelvis storbankernas kort). 

Nedan beskrivs först vad ett bankkort är – därefter vad som skiljer ett bankkort för barn mot ”vuxenkorten”. 

Vad är ett bankkort?

Ett bankkort är kopplat till ett konto och vid varje betalning dras pengarna direkt från detta konto. Finns inte pengar på kontot kommer inte heller transaktionen/betalningen att gå igenom. 

De flesta vuxna har ett kort som är kopplat till sitt lönekonto/personkonto. Vid betalning i butik, eller online, dras pengar därifrån. Det är därmed ett bankkort. 

Vad skiljer barnkort mot vuxenkort?

Det finns ett par stora skillnader mellan ett bankkort för vuxna (minst 18 år) och bankkort för barn. I grunden fungerar de på samma sätt, dvs. pengar dras från kontot vid betalning.  Men barnens kort har vårdnadshavaren både juridiskt ansvar för och kontroll över. 

  • Juridiskt ansvarig
    Barn kan inte ingå avtal vilket innebär att det är vårdnadshavaren som juridiskt har ansvar för kortet. 
  • Kontroll av någon annan
    Den största skillnaden är att en vårdnadshavare har kontroll på kortet, och dess funktioner, via en egen app. Det betyder att de exempelvis kan se alla transaktioner som sker, spärra kortet för onlineköp eller spärra det helt och hållet. Dessa säkerhetsfunktioner gör att allt fler föräldrar väljer att ge sina barn ett bankkort.  (Läs mer vid rubriken ”Så fungerar det”)
  • Begränsningar gällande betalningar
    Barnens kort brukar även ha begränsningar för exempelvis hur stor summa som får spenderas per dag eller tas ut i automat. En del kort har även automatiska begränsningar som gör att inköp inte kan ske på Systembolaget och andra ställen med tydlig åldersgräns. 
  • Ett steg framåt för privatekonomin
    De flesta bankkort till vuxna har enbart en enda funktion – att dra pengar från ett förutbestämt konto vid betalning. De kort som vänder sig till barn har däremot vanligtvis flera funktioner vars mål är att lära barnen mer om privatekonomi – anpassat efter barnets ålder. 

Så fungerar betalkort för barn

  1. Beställ kort
    Beställning av kort sker på lite olika sätt beroende på vilket kort som önskas. Det vanligaste är däremot att appen laddas ner till både vårdnadshavarens och barnets mobiltelefon. Dessa kan sedan kopplas samman och beställning av kort sker från vårdhavarens app. 
    Eftersom samtliga barnkort ger vårdnadshavaren kontroll över kontot måste alltså först den vuxne ha konto i den bank, eller hos den kortutgivare, där barnets kort önskas beställas. 
  2. För över pengar – Sätt begränsningar
    Från det egna kontot kan vårdnadshavaren föra över pengar till barnet konto varpå barnets kort kan användas i fysiska och digitala butiker. Innan överföring sker bör däremot vårdnadshavarna se över vilka begränsningar som barnet kort ska ha. Det brukar finnas begränsningar på allt från daglig köpgräns till om kortet får användas online eller inte. 
  3. Prata om ansvar och säkerhet
    Prata även med barnet om säkerhet kring hantering av kort och kod samt förklara vilka befogenheter som finns i vårdnadshavarens app. Vårdnadshavarens app är inte tänkt att användas för att ”spionera” på barnet utan som en extra trygghet och kontroll på vägen till en helt egen ekonomi. 
  4. Följ med på den ekonomiska resan
    Eftersom vårdnadshavarens och barnets konto är ”sammankopplade” är det vanligt att varje betalning med barnets kort skapar en notis i vårdnadshavarens app. Det är även möjligt att se alla transaktioner, föra över pengar och i vissa fall även ge barnen små uppdrag som sedan belönas med en viss summa. 

När ska barn få eget kort?

Det är väldigt individuellt när vårdnadshavarna väljer att ge sina barn ett eget bankkort. Faktorer som kan vara avgörande är:

Ålder – I vissa familjer får alla barn ett eget bankkort vid samma ålder. 

Säsong – På sommarlovet kan det vara smidigare och säkrare med kort än kontanter. När barnen börjar göra egna utflykter och går till affären själv kan det vara passande med eget kort. 

Kunskap – Låt barnen testa Gimi´s eget korttest. Det är grundläggande frågor kring kort och korthantering som kan ge indikation på om de är mogna att ha eget kort.  

Ansvar – Att planera och hantera sin ekonomi på egen hand kräver ansvar och mognad. För många vårdnadshavare är det framförallt denna punkt som avgör när barnet får sitt första bankkort.  

När ska barn få eget kort?

När barnet får regelbundet veckopeng (5 – 7 år)

Eftersom kort är säkrare, och enklare, att hantera än kontanter kan barnet få ett betalkort så fort som regelbunden veckopeng betalas ut. Via den tillhörande appen ser barnet alla inköp och lär sig mer om ekonomi – på en nivå som passar denna åldersgrupp. 

När barnet börjar att hantera sin egen ekonomi (11 – 15 år)  

En del vårdnadshavare väljer att vänta till att barnen börjar kunna hantera sin ekonomi lite mer på egen hand. Då kan det även vara eftertraktat med ett kort som har Swish-funktion och kan användas med Google Pay. Flera av de kort som har ungdomar som målgrupp har även artiklar och råd, i appen, kring privatekonomiska frågor. 

Vilket bankkort är bäst för barn?

Revolut <18 är ett bankkort speciellt anpassat för barn. Bankkortet har en tillhörande app med tydlig och enkla funktioner som bidrar till att barnet lär sig att spara och hålla en budget. Du som förälder får tillgång till flera funktioner för att begränsa kortanvändandet. Revolut <18 vänder sig till alla under 18 år.

Välj rätt betalkort för barn

Det som framförallt avgör vilket kort som bör väljas är ålder och mognad hos barnet. Finns behov av speciella funktioner, som exempelvis Google Pay, bör även detta kontrolleras. Nedan presenteras några av de punkter som skiljer korten åt. 

  • Hur lär sig barnen privatekonomi?
    Flera bankkort för barn har en tillhörande app där barnen kan lära sig mer om privatekonomi. Är ett av målen att de ska lära sig om sparande, budget och liknande är det alltså bra att välja kort/app som främjar kunskap inom området. 
  • Vilken kontroll har du som vårdnadshavare?
    Vilken kontroll vill du som vårdnadshavare ha över barnets konto? Räcker det med att ha översikt på inköpen och möjlighet att spärra kortet eller önskas ytterligare möjligheter till kontroll?
  • Fungerar kortet med digitala plånböcker?
    Önskas betalning kunna ske med Google Pay eller Apple Pay? Kontrollera att kortet i så fall är kompatibelt med dessa betalningsalternativ. 
  • Vilka betalningar och överföringar kan ske?
    De mest begränsande tjänsterna ger barnen enbart möjlighet att betala med kortet. Det går därmed inte att skicka pengar via Swish eller ta emot pengar från någon annan än föräldern. En trygghet som framförallt är bra att ha vid kort till de yngre barnen. Kort som vänder sig till ungdomar har självklart mindre begränsningar. 
  • Vilka avgifter har kortet?
    Det finns både gratis bankkort till barn samt de som kostar ca 400 kr per år. De andra två kostnaderna som kan uppkomma är uttagsavgift vid bankomatuttag samt valutaväxlingspåslag vid betalning i utländska valuta. Det är mycket vanligt att uttag är gratis.
    Överlag bör det däremot inte vara avgifterna som avgör vilket kort som väljs – utan snarare de funktioner som nås via appen. Funktioner som förhoppningsvis ska göra barnen mer intresserade av, och duktiga på, privatekonomi. Detta samtidigt som vårdnadshavaren kan ha kontroll via sin app. 
  • Försäkringar, Bonus, Rabatt
    Det finns kort för barn som ger bonus på inköp i vissa butiker (exempelvis ICA Maestro) samt kort med reseförsäkring. Kortens primära funktion är däremot inte att ge rabatter och bonusar utan att vara ett enkelt och tryggt sätt att betala i fysiska butiker och E-butiker. 
    Önskas förmåner så som rabatter, försäkringar och bonus rekommenderas istället att vårdnadshavaren tecknar eget kreditkort och använder detta vid de inköp där kortets förmåner kan utnyttjas. 

Fördelar

  • Lär barnen om ekonomi
    Flera kortutgivare har en tillhörande app där barnen kan lära sig om privatekonomi på flera olika sätt. Det kan vara små utmaningar, möjlighet att sätta upp sparmål, artiklar om ekonomi eller liknande. Hur kunskapen förmedlas beror framförallt på målgrupp på kortet. 
  • Kontroll från vuxen
    Vårdnadshavarna har alltid full kontroll över kortet – till att barnet blir 18 år. De kan exempelvis låsa kortet för onlineköp och kontantuttag samt se transaktioner. Hur stor kontroll vårdnadshavarna kan ha skiljer sig däremot mellan de olika korten. 
  • Enklare och säkrare än kontanter
    Ett bankkort innebär betydligt säkrare hantering av pengar än med kontanter. Skulle det komma bort kan det direkt spärras via appen och det är även möjligt fylla på kontot via vårdnadshavarens konto. 

Nackdelar

  • Svårt att förstå pengars värde
    För vissa barn kan det vara svårt att förstå pengars värde när allt är digitalt. För dessa barn kan det vara bättre att börja med kontanter för att  senare få sitt första betalkort. 
  • Lättare att spendera
    För många är det lättare att spendera pengar på ett kort än kontanter. Det blir inte lika ”konkret” vad saker kostar när de betalas digitalt. Därmed kan det även bli lättare att spendera månadspengen än annars. 
  • Kan bli stulet
    Kortet kan visserligen bli stulet och i värsta fall kan obehöriga använda kortet för inköp. Samtidigt kan kortet snabbt spärras via appen (antingen av barnet eller vårdnadshavaren) och stölder av kort/pengar täcks vanligtvis av hemförsäkringen.

Alternativ till bankkort till barn

Beroende på vad målet är med kortet, och hur betalningar förväntas ske, finns ett par alternativ för de som inte vill teckna ett bankkort. 

Kontanter

För vissa barn, i låg ålder, är det svårt att förstå ”digitala pengar”. De behöver ha mynt och sedlar och uppskattar att lägga dem i en spargris istället för att ha dem på ett digitalt sparkonto. När barnen sedan växer upp och börjar handla själv i affärer kommer efterfrågan att ha ett eget kort relativt snabbt. 

Digital Plånbok (PayPal)

Önskas betalningar utföras till spelplattformar som Steam, Roblox och liknande? De flesta av dessa tar även emot betalningar via PayPal och andra digitala plånböcker. Starta ett konto, sätt in pengar via direkt banköverföring och låt barnen köpa vad de vill i spelen. Genom att även själv ha lösenordet är det enkelt att logga in och se vad pengarna använts till. 

Vanliga frågor om betalkort för barn

Har bankkort till barn åldersgräns?

Vilket betalkort till barn är bäst?

När kan barn få bankkort?

Hur skaffar man betalkort till barn?
Vad kostar bankkort för barn?
Finns det betalkort för barn?
När ska barn få eget bankkort?
Kan man beställa betalkort till barn?
Är bankkort för barn gratis?
Håkan Eriksson Publicerad 12/13/2021

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 2/15/2024