Att ha tre kreditkort ger ”extremt stor fördel”

Publicerad: 2021-05-04

I början av mars publicerade Dagens Industri en relativt onyanserad artikel om när kreditkort inte bör användas. Svenska Dagbladet har valt en helt annan infallsvinkel där de i en rad artiklar fokuserar på vad som bör köpas med kreditkort och hur kortens fördelar maximeras. För det finns stora summor att tjäna/spara på att använda rätt kort till rätt ändamål. Till tidningen säger en expert att det är en ”extremt stor fördel” att välja tre kort.

Svenska Dagbladet har under april publicerat en rad artiklar kring kreditkortens fördelar i bonusar, rabatter m.m. Men det handlar även om generella fördelar med att handla med kreditkortet istället för med andra betalningsalternativ.

I en artikel uttalar sig en expert inom kreditkort och menar att det allra bästa är att ha tre kort. I och med att man därmed kan utnyttja de unika fördelarna för varje kort så ger det ”extremt stor fördel”.

Säkrare internetköp

Oavsett vilket kreditkort som används ingår alltid ekonomiskt skydd som kan utnyttjas i det fall som varan inte blir levererad. Det gäller då allt från en resa som inte blir genomförd på grund av konkurs till att en E-handlare inte skickar den vara som kunden betalt för. I detta fall kan man nämligen ställa lika stora krav på kreditutgivaren som på säljaren. Det går alltså att vända sig till kortutgivaren oavsett om kortet har en så kallad leveransförsäkring eller inte.

Ett tydligt exempel är om en resa bokas och betalas med ett kreditkort. Skulle sedan resebolaget gå i konkurs har kunden inte fått den ”produkt” man betalat för. Är inte kreditkortsfakturan betald går det alltså att stryka denna post (men kontakta alltid kreditkortsföretaget först). Är fakturan betald är det ändå generellt lättare att få pengarna tillbaka om betalning skett med kreditkort än betalkort.

En annan tydlig fördel att köpa resan med kreditkortet är att i stort sett alla kreditkort i Sverige har reseförsäkring. Därmed ges automatiskt ett extra försäkringsskydd (ofta med avbetalningsskydd) utan att det kostar något extra.

"Handlar du på nätet ska du alltid använda kreditkortet, förutsatt att du har disciplin och god självkännedom” säger Cecilia Blomqvist (Konsumenternas Bank- och försäkringsbyrå) till Svd. Detta med tanke på det extra köpskydd som skapas med kortet.

Rabatter och bonusar

Utöver det säkrare handel har nästan alla kreditkort rabatter, bonusar eller andra förmåner. Eftersom köpskyddet, som nämnts ovan, ingår i alla kreditkort är det inget som avgör vilket kreditkort som bör väljas. Man bör istället se på sina köpmönster och vanor kommenterar Olof Norlander som är vd för Kortio. Han menar att man har mycket att tjäna på att välja kort som passar utifrån köpmönster och behov. Det kan exempelvis vara ett resekort, ett matkort och ett allmänt kreditkort.

Med rätt resekreditkort går det att få en riktigt bred reseförsäkring med höga ersättningsnivåer. En punkt som Norlander lyfter upp är att vissa kreditkort har självreducering på hyrbilar om dessa hyrs utomlands. Utöver försäkringsdelen så har dessa så kallade resekreditkort mycket ofta rabatter på hotell, hyrbilar och andra produkter/tjänster som är reserelaterade.

I vardagen är det däremot inte självklart att resekreditkortet bör användas. Det beror helt enkelt på om det har ett bonussystem eller inte. Norlander sammanfattar med:

Betala allt som du handlar med ett kreditkort som ger poäng eller återbäring. Det ger en extremt stor fördel”

Även om det handlar om 0,5 % eller 1 % i poäng eller återbäring så blir det en större summa varje år. Detta inte minst om poängen kan växlas in till produkter som kreditkortsutgivare själv ger ut. Det bästa sättet att maximera poängen på Coop Mer är exempelvis att handla för dem på Coop.

Bonus – eller rabatter?

De som väljer att ha flera kreditkort kan alltså maximera bonusarna och rabatterna samt skapa ett bättre skydd vid utlandsresan. Med ett par alternativ kan alltid bästa alternativet utnyttjas. Bästa alternativet är att välja ett ”baskort” vilket är det kreditkort som används i vardagen för de allra flesta inköp. Det bör, som Norlander säger, vara ett kort med poäng eller återbäring.

Utöver detta kort kan ett kort införskaffas som ger extra hög återbäring vid E-handel. Här kan exempelvis Re:member Flex och Marginalen Gold nämnas. Kort som ger relativt stor återbäring via deras unika bonusprogram. Som exempel ger Flex upp till 10 % på hotellbokningar via Hotels.com.

Sker de flesta matinköpen på Coop eller ICA finns även fördel att ha deras kreditkort då extrabonus ges på en av hushållets största utgiftsposter.

Det finns alltså en ”extremt stor fördel” att ha flera kreditkort. Men enbart om man hanterar dem rätt, betalar fakturorna i tid och inte tecknar kort som har årsavgift som är högre än vad bonus, återbäring och andra fördelar är värda.