Betalning i butik sker sällan med kontanter

Kontantbetalningar blir allt mindre vanliga i Sverige. Med framväxten av digitala betalningsmetoder som kreditkort och betalkort, mobilbetalningar och onlinetransaktioner väljer många konsumenter att betala för sina inköp utan att använda kontanter.

Statistik från Riksbanken visar att betalningar med kontanter i butik blir allt mindre populära. Riksbankens betalningsrapport för år 2022 visade att endast 8 procent av de tillfrågade rapporterade att de använde kontanter för sitt senaste köp i butik. Detta är en betydande minskning från 2010 då nästan 40 procent av de tillfrågade rapporterade att de använde kontanter för sitt senaste köp i butik.

Även om kontanter fortfarande accepteras i många fysiska butiker, förväntas trenden mot digitala betalningar fortsätta att öka. Detta får konsekvenser för både företag och konsumenter. Företag måste anpassa sig till de föränderliga betalningsmetoderna och erbjuda en mängd olika betalningsalternativ för att möta kundernas preferenser. Konsumenter måste i sin tur bli bekväma med nya betalningsmetoder och vidta åtgärder för att skydda sin finansiella information i den digitala sfären.

Att betala utan kontanter i butik 

Att betala utan kontanter i butik blir allt mer populärt idag. Det finns flera alternativ tillgängliga för kunder som vill betala utan att behöva använda sig av kontanter. De vanligaste sätten att betala utan kontanter inkluderar kortbetalningar, mobila betalningar och NFC-betalningar. Kortbetalningar är vanligtvis det enklaste alternativet och de flesta butiker accepterar betalningar med kredit- och betalkort som Visa, Mastercard, American Express och Resurs.

Mobila betalningar är en annan populär lösning som gör det möjligt att betala med din mobiltelefon i butiken. Tjänster som Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay kräver att du lägger till dina betalningsuppgifter i din mobiltelefon. Vissa butiker accepterar också betalningar genom en Swish QR-kod som scannas med en mobiltelefon. 

NFC-betalningar använder Near Field Communication-teknologi för att tillåta trådlösa betalningar genom att hålla en mobiltelefon eller ett kort i närheten av en läsare. Detta är en vanlig funktion som används av bland annat Apple Pay och Google Pay.

Det finns även butiker som accepterar online-betalningar via sina hemsidor eller mobilappar. Kunden kan då logga in på sitt konto och ange sina betalningsuppgifter för att genomföra betalningen och sedan motta sitt inköp i butik.

Minskad användning av kontanter kan vara fördelaktigt för vissa företag

Under de senaste åren har många företag undersökt fördelarna med att minska eller eliminera kontantbetalningar. För vissa företag kan det innebära betydande kostnadsbesparingar och andra fördelar genom att vända sig bort från kontantbetalningar.

För små och medelstora företag kan kontantlösa transaktioner erbjuda flera fördelar. En av de främsta fördelarna är minskade kontanthanteringskostnader. Företag som accepterar kontantbetalningar måste betala för bankavgifter, kontanthanteringstjänster och personalens tid för att räkna och hantera kassasaldon. Genom att ta emot kontantlösa betalningar kan företag minska eller eliminera dessa kostnader helt och hållet.

Kontantlösa transaktioner kan också erbjuda förbättrad säkerhet för företag. Med digitala betalningsmetoder är det mindre risk för stöld eller förlust av kontanter, vilket kan vara ett stort problem för företag som hanterar stora mängder kontanter. Dessutom erbjuder digitala betalningsalternativ ofta bedrägeriskydd och krypteringsteknik för att skydda företag från ekonomiska bedrägerier.

Många företag i Sverige väljer att sluta ta emot kontanter och endast erbjuda kontantlösa betalningsalternativ då det kan vara snabbare och säkrare för företaget. Att inte acceptera kontanter kan dock göra det svårt för personer som inte kan använda digitala betalningar, framförallt den äldre befolkningen som kan ha det svårt med tekniken. Detta innebär att vissa människor kan lämnas utanför ekonomin. Det är viktigt att säkerställa att alla har tillgång till digitala betalningsalternativ för att skapa en rättvis betalningsmarknad som inte exkluderar vissa grupper. 

Lozan Hamid Publicerad 2/27/2023

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 5/8/2023