År 2020 lanserade Bank Norwegian mikrokort som är kopplade till deras kreditkort. En smidig lösning som gör att kontaktlös betalning kan genomföras med exempelvis ett armband eller nyckelring. Frågan är när andra kortutgivare tar efter och erbjuder liknande lösningar. 

Utöver att betala med plastkortet finns idag flera betalningslösningar för bank- och kreditkort. Detta med exempelvis mobila betalningar via Apple Pay, Samsung Pay och Garmin Pay. Ännu ett steg till flexibla och kontaktlösa betalningar är mikrokort. 

Så fungerar mikrokort

Ett mikrokort är ungefär lika stort som chippet på ett kreditkort och kan därmed enkelt fästas på exempelvis en klocka, ett mobilfodral eller ett armband. Vid beställning av mikrokort från Norwegian ingår även ett plastarmband vilket kan tyda på att det är det vanligaste alternativet.

Ett mikrokort fungerar på exakt samma sätt som chippet på ett kreditkort. Den enda skillnaden är att det inte fysiskt kan sättas i en betalterminal. Det är därmed enbart möjligt att genomföra kontaktlösa betalningar. När chippet hålls någon centimeter från betalterminalen registreras betalningen och vid större belopp behöver även PIN-kod anges. En kod som är samma som på tillhörande kreditkort. 

Chippet belastar även samma kredit som kreditkortet och dess transaktioner kommer presenteras på kontot och kreditkortsfakturan. 

Enklare och tryggare

Den stora fördelen med mikrokort är därmed att hantering av ”kortet” kan ske på enklare och tryggare sätt. Istället för att ha ett plastkort i plånboken, eller i mobilfodralet, kan mikrokortet sitta fastmonterad på ett plastarmband under träning på gymmet, simning eller på konserter. 

Eftersom Norwegians mikrokort är vattentätt kan det, monterat i armbandet, tas med på stranden eller till badhuset. Ett betydligt tryggare alternativ än att ”gömma kreditkortet”, eller låta någon vakta den, under tiden i vattnet.