Vad är ett debetkort? 

Debetkort, eller debitkort, är detsamma som ett bankkort; det vill säga ett kort som är kopplat till en bank. De pengar som sätts in på kortet är de pengar som går att disponera (det vill säga spendera). Ett debetkort har ingen kredit – det vill säga finns det ingen möjlighet att spendera mer än vad som finns på bankkontot som kortet är kopplat till. Vid köpet eller kontantuttagen så debiteras (därav namnet) du direkt; pengarna försvinner alltså från kontot i samma stund som köpet eller uttaget genomförs. 

Fördelen med ett debetkort är att du som konsument inte har möjlighet att spendera utöver dina tillgångar – på så sätt undviker du onödiga skulder och räkningar. Men ett debetkort innebär också att du behöver hålla koll på dina utgifter och alltid se till att du har tillräckligt med pengar på kortet innan du handlar. 

En skillnad mellan korten gäller ansökningsprocessen. Eftersom krediten på kreditkortet räknas som ett lån kräver lagen att kortutgivaren gör en kreditprövning av alla som skaffar kortet. Detta innebär att en kreditupplysning tas och att vissa krav på till exempel ålder, inkomst eller sysselsättning måste uppfyllas. När du ansöker om ett debetkort däremot behöver ingen kreditupplysning göras. Det är därför inga problem att skaffa ett debetkort om du har betalningsanmärkningar och det finns även debetkort för barn.

Exempel på bra debetkort

Vad är ett kreditkort? 

Ett kreditkort, till skillnad från ett debetkort, har många olika funktioner. Ett kreditkort har, som namnet skvallrar om, en kredit. Det innebär att du betalar på kredit – man kan säga att du lånar pengar från kreditgivaren eller banken och betalar tillbaka senare med en tillkommande ränta. Räntan varierar från kort till kort, men brukar ligga någonstans mellan 9 och 25 procent. 

Du får en faktura i slutet på månaden där alla dina köp samlas – sedan är det upp till dig att betala skulden. En del banker och kreditgivare erbjuder alternativa betalningssätt såsom delbetalning på fakturan. Hur mycket du behöver delbetala kommer att variera beroende på vilket kreditkort du har och hur avtalet hos just den kreditgivaren eller banken ser ut. 

Förutom att många kreditkort har olika betalningsalternativ så tillkommer oftast olika typer av förmåner på kreditkort som inte bankkort brukar ha. Det kan vara allt från olika försäkringar såsom reseförsäkring och allriskförsäkring till återbäring och bonusar på dina köp. Detta kan såklart vara  fördelaktigt och kan ge en trevlig utdelning på dina köp du hade gjort oavsett i form av återbäring eller bonuspoäng som du sedan kan använda för framtida köp. Många kreditkortföretag har också samarbeten med diverse butiker och tjänster som kan göra köpen med kreditkortet billigare. 

Risken med att ha ett kreditkort är att man spenderar utöver sina tillgångar och att det slutar upp med högre kostnader i slutändan. Därför bör man vara försiktig och handla med förnuft. 

Exempel på bra kreditkort

Kort och gott:  Handla inte för mer än vad du har råd med och se till att betala räkningarna i tid. På så sätt undviker du de höga räntorna och kan istället dra nytta av kreditkortens olika förmåner! 

FAQ

Vad menas med debet kort?
Är debet ett mastercard?
Håkan Eriksson Publicerad 9/23/2022

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 6/10/2024