Ansöka och komma igång

Ladda hem appen, verifiera med mobilt Bank-ID och beställ sedan kortet. Det tog max 2 minuter och var betydligt enklare än att behöva ladda upp bilder på körkort, selfie osv. som vissa andra prepaidkort kräver. 

Kortet skickades hem inom 1 - 2 dagar och tack vare att PIN-koden går att ses i appen samt pengar kan sättas in via swish var jag igång direkt. Mycket smidigt!

Funktioner och användarvänlighet

Jag tecknade kortet för att kunna använda det vid köp på utländska webbsidor. Genom att ”swischa” in pengar till kortet kunde jag sedan genomföra köpen. Skulle någon komma över mina kortuppgifter hade det därmed inte spelat någon roll. Saldot var ändå alltid under 500 kr. 

Sakta men säkert har nya tjänster tillkommit och idag är det mitt primära betalningsalternativ. Mycket tack vare smidiga funktioner som nås via appen. Har exempelvis testat på budgetfunktion, spara kvitton digitalt, splitta inköp med andra och deras bonusprogram. Tack vare att jag värvat ett par vänner får jag till och med 2 % i bonus på alla mina inköp. Det är fyra gånger högre än vad jag får på mitt bästa kreditkort!

Rocker har som slogan ”Som en bank borde fungera” och delvis håller jag med dem. De har, tillsammans med dess konkurrenter, hittat en svaghet i storbankernas upplägg. Privatpersoner uppskattar att få tillgång till funktioner som gör deras privatekonomi enklare att hantera. Detta med allt från budget och sparmål till delade utgifter och support som enkelt går att nå.  

Det finns fortfarande fler funktioner att önska men sedan 2020, då kortet lanserades, har utvecklingen gått snabbt och det ska bli intressant att se vilka ytterligare tjänster som erbjuds framöver.  

Inte testat lån- och krediter & Rocker Connect

Det är uppenbart att Rocker förväntas få intäkter via deras lån- och kreditmöjligheter. Det går att delbetala, teckna kontokredit samt ansöka om privatlån vi appen. Det är tjänster jag inte testat men kan ändå säga att jag inte är imponerad av 19,90 % i ränta vid delbetalning. Deras kontokredit har däremot en mer hanterbar räntenivå, på under 8 %. 

En annan tjänst som jag inte ännu testat är Rocker Connect. I korthet innebär det att andra bankkonton kan visas i Rocker appen. På så sätt kan du få överblick över stora delar av din privatekonomi på samma ställe. 

I jämförelse med andra…

I jämförelse med andra kort, inom samma kategori, har Rocker både fördelar och nackdelar. Revolut har betydligt fler funktioner för internationella betalningar och investeringar i aktier, råvaror och kryptovalutor. På de två punkterna har Rocker inte mycket att sätta emot. Däremot går det inte att swisha in pengar till Revolut vilket gjorde att jag snabbt övergav det kortet till förmån för Rocker. 

Utifrån funktioner inom budgetering och överblick på inköpen är likheten större med P.F.C kortet. Det finns vissa skillnader mellan dessa två kort - framförallt att Rocker erbjuder bonusfunktion. Även Lunar är en konkurrent till Rocker men det har jag ännu inte testat.  

Min bästa upplevelse

Mina bästa upplevelser har jag fått i kontakt med kundtjänst samt vid hantering av kvitton. Kundtjänst har öppet dygnet runt och har alltid svarat snabbt och personligt. Som en kundtjänst visserligen borde vara men efter att ha väntat i långa telefonköer hos andra banker upplevs detta otroligt smidigt. 

Att fota och spara kvitton i samband med köp gör det enkelt att hålla rätt på alla kvitton i samma app.  

Min sämsta upplevelse

Min sämsta upplevelse är att jag saknar investeringsmöjligheter. Kortet och appen är inriktad på konsumtion via budget, ”splitta notan” och betalningar samt lån, kredit och avbetalning om pengarna inte räcker. Men de missar kanske privatekonomins viktigaste hörnsten – långsiktigt sparande. Det är något som finns hos flera av deras kortkonkurrenter. 

Sammanfattningsvis

Rocker har mycket av det jag saknar hos min storbank (Swedbank). Detta med så enkla saker som sparränta på sparkonto (låter som en självklarhet), pushnotiser vid kortköp och kvittohantering. Att jag sedan får bonus och kan samla större delen av min ekonomi i en och samma app ger Rocker ännu ett försprång. 

Det är mycket bra prepaidkort – som förhoppningsvis kan bli ännu bättre över tiden om de även omfamnar hela privatekonomin. Det jag idag saknar är att kunna betala räkningar genom att fota dem samt alternativ inom långsiktigt sparande. Innan de har tjänster inom dessa områden håller jag bara delvis med om deras egen beskrivning av deras tjänst.  

”Vi har samlat allt på ett ställe – Betala budgetera, spara, låna och håll koll – i en app” 

Lozan Hamid Publicerad 2/1/2022

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 11/16/2023