Standardkrav för kreditkort

  • Du är minst 18 år. Att vara myndig är ett krav hos samtliga kreditkortsutgivare. 
  • Du har inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. För att kunna ta de allra flesta lån och krediter, så krävs det att du sköter din ekonomi och kan påvisa detta. I dagsläget är det väldigt svårt att få en godkänd ansökan av kreditkort om du har en betalningsanmärkning, då det indikerar att du misskött din ekonomi och inte betalat tillbaka skulder i tid. 
  • Du har en fast inkomst. De allra flesta kreditkortsutgivare vill se att du har en stabil inkomst, men det varierar från kortgivare till kortgivare hur hög inkomst du behöver ha. Det vanligaste är att du behöver ha minst 100 000 kronor i årsinkomst, men det finns också kreditkortsutgivare som inte kräver en specifik summa, utan helt enkelt bara vill se att du har en inkomst. 

Förutom dessa ganska grundläggande krav, så är det sedan upp till kreditkortsutgivarna vad för andra krav som ställs på dig som kortinnehavare. En god idé är att jämföra de olika kreditkorten med varandra – då kan du också se hur kraven skiljer sig från kort till kort. 

Kredikort med låga krav 

Re:member Flex

Re:member Flex är ett kort som har nått många topplistor med titeln ”Bästa kreditkortet 2024”, och det är inte utan anledning. Kortet har ingen årsavgift, är studentvänligt och har relativt låga krav i förhållande till kortets många fördelar: en riktigt bra kompletterande reseförsäkring med allt du behöver för en trygg resa, flexibel ränta som anpassas efter dina ekonomiska förutsättningar, samt härliga rabatter i över 300 butiker. 

Kortet kräver att du har en månadsinkomst på minst 8 333 kronor i månaden – en relativt låg månadsinkomst i jämförelse med många andra kort. De andra kraven är att du är minst 20 år och är fri från betalningsanmärkningar. 

Bank Norwegian 

Norwegians kreditkort är ett bra kort för dig som gillar att resa – det ingår både reseförsäkring och avbeställningsskydd när du betalar minst hälften (50%) av resan med kortet. Väl på resan kan du ta ut kontanter utan extra kostnad; kortet har inga avgifter vid uttag. Det har också ett lågt valutapåslag på 1,75%.  Kortet har heller ingen årsavgift. 

Du får också bonuspoäng i Norwegians egna valuta. Du får 0,5 % i bonus på alla köp, som du sedan kan byta ut mot billigare resor i form av hel eller delbetalning. 

Kraven för detta kreditkort är att du fyllt 23 år och är fri från betalningsanmärkningar. Ett utmärkande lågt krav för detta kortet är att det enbart krävs en anställning för att kunna ansöka – kortet har alltså inget specifikt krav på en månads- eller årsinkomst. 

Resurs Classic

Resurs Classic är kortet för dig som vill nyttja många räntefria dagar. Kortet ger upp till 60 dagars räntefri kredit vilket innebär att du får god tid på dig att betala tillbaka din nyttjade kredit utan att ränta tillkommer. Kortet kan dessutom användas för att betala räkningar. Därmed kan du således senare lägga dina fakturabetalningar genom att använda Resurs Classic.

Även detta kort är utan årsavgift och erbjuder flera möjligheter till delbetalning. Kortet kan dessutom kopplas till både Apple Pay och Google Pay.

För att kunna ansöka om kreditkortet behöver du vara minst 18 år, vara fri från betalningsanmärkningar samt ha varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år. Ingen inkomst nämns i kraven, och kortet accepterar även studenter. 

Kreditkort med högre krav

Eurocard Platinum

Detta exklusiva kreditkort ger dig många lyxiga förmåner som verkligen sticker ut ur mängden. Kortet ger dig bland annat concierge service när du är ute och reser, men också tillgång till över 1000 VIP-lounger på flygplatser världen över. Förutom dessa härliga förmåner som kommer sätta guldkant på din resa, så kan du tryggt luta dig tillbaka med vetskapen om den kompletterande reseförsäkringen som ingår när du köpt minst 75% av resan med kortet. 

Kortet har heller ingen kreditgräns, vilket gör att du aldrig behöver oroa dig för att pengarna ska ta slut. Du har också möjligheten att ge en familjemedlem ett Eurocard Platinumkort utan extra kostnad. Familjemedlemmar har tillgång till samma förmåner och kredit som huvudkortet. Kostnaden för kortet är 1500 kronor per år, alternativt 130 kronor per månad. 

Kraven för att kunna ansöka om kreditkortet är att du fyllt 18 år, har en månadsinkomst på minst 15 000 kronor och att du är fri från betalningsanmärkningar. 

American Express Centurion

Amex Black kallas även ”The Black Card” och är ett mytomspunnet och mystiskt kort. Det är ett av de mest exklusiva och dyra korten på marknaden idag. Det här kortet kan man inte ens ansöka om – du behöver bli inbjuden. Och hur man blir inbjuden? Det vet vi faktiskt inte. Men ryktena säger att du behöver ha spenderat hundratusentals dollar med ett AMEX-kreditkort sedan tidigare, och att när du väl blir inbjuden att ansöka så behöver du betala en startavgift på 30 000 sek, och själva årsavgiften för kortet ligger på 35 000 kronor. 

Detta kortet har med största sannolikhet betydligt fler inofficiella förmåner som allmänheten inte känner till, men de officiella förmånerna består bland annat av personlig dygnet runt-concierge service där du kan önska i princip allt du kan tänka dig, gratis uppgraderingar på hotell, medlemskap och tillträde på exklusiva flygplatslounger världen över, elitstatus när du ska hyra bil och privata inbjudningar till diverse event. Självklart får du också bonus på alla dina köp, och det finns heller ingen kreditgräns på kortet. 

Övriga krav som du måste uppfylla för att ha en chans att få en inbjudan är att du är 18 år fyllda, har anställning och är fri från betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden. 

Vikten av hög kreditvärdighet

Att få godkänt på din kreditkortsansökan kommer vara olika svårt beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, och glöm inte att noggrant kolla upp vilka krav som gäller för just det kreditkort du vill ansöka om. Kreditkortsföretagen kommer alla att göra en individuell kreditupplysning, så även om du uppfyller kraven enligt informationen, så är det inga garantier. Det är också bra att vara medveten om att många kreditupplysningar på kort tid kan sänka din kreditvärdighet, så var försiktig med att skicka iväg många ansökningar om du är osäker på om du uppfyller kraven. 

Det bästa för att upprätthålla en god kreditvärdighet är att alltid betala sina räkningar i tid och att undvika lån och krediter i den mån möjligt. Kom ihåg att lån alltid ska betalas tillbaka, och att inte spendera utöver dina tillgångar om det inte är en akut nödsituation. 

På så sätt har du större ekonomiska möjligheter och kan i god ro utnyttja de härliga förmånerna som tillkommer med ett kreditkort!

Lozan Hamid Publicerad 9/27/2022

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 12/5/2023