Kreditkort utan årsavgift (gratis kreditkort)

Med kreditkort utan årsavgift kan fördelarna med kreditkort utnyttjas – utan att det kostar en krona. Flera av dessa kort har både rabatter, försäkringar och bonusprogram. Få mer – Betala mindre.

Jämför och hitta det kort utan årsavgift som passar just dig.

Hjälp mig att välja

re:member flex
Bra kort för shoppingRe:member flex ger dig rabatt hos 300 e-butiker. Du har även möjlighet att få en låg ränta vid delbetalning.

re:member flex

 • Rabatt hos 300 e-butiker
 • Ingen årsavgift
 • Bästa förmånskortet 2020 enligt oss!
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 9,74 – 24,74 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Mer information
Easyliving
Bra kort på resanInget valutapåslag utomlands.

Easyliving

 • Inget valutapåslag utomlands
 • Bra rabatter och försäkringar
 • Gratis årsavgift med koden "COLLEASY"
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 13,95 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Mer information
Komplett Bank Mastercard
Bra kort för shopping4 % bonus på alla köp hos Komplett.se, 2 % bonus på alla köp av varor på internet, 1 % på övriga inköp.

Komplett Bank Mastercard

 • Ingen årsavgift och 1-4% bonus på alla inköp
 • Bonuspoängen kan användas för att betala fakturan
 • Bästa bonuskortet 2020!
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 50 000 kr
Ränta: 21,40 %
Räntefritt: Upp till 50 dagar
Mer information
Bank Norwegian Kreditkort
Bra kort på resanReseförsäkring ingår och uttagsavgiften är 0 kr. Valutapåslag är 1,75 %. Bra kort för shoppingBank Norwegian kreditkort ger dig 0,5 % bonus på alla inköp. Köp hos Norwegian ger upp till 20 % bonus.

Bank Norwegian Kreditkort

 • Gratis kreditkort med bonussystem
 • Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår
 • Bästa kreditkortet på resan 2020
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 19,99 %
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Mer information
Shell Mastercard
Bra kort för bilägareUpp till 15 öre rabatt per liter när du tankar hos Shell.

Shell Mastercard

 • 1 % i bonus på samtliga inköp
 • “Tanka-fel- försäkring”
 • Relativt få räntefria dagar
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 18,00 %
Räntefritt: Upp till 30 dagar
Mer information

Supreme Card Classic

 • Hög andel beviljade ansökningar
 • Upp till 60 räntefria dagar
 • Ingen bonus
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 30 000 kr
Ränta: 14,36 – 19,32 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Mer information
P.F.C. Kort
Bra kort på resanInget valutapåslag utomlands.

P.F.C. Kort

 • Inget valutapåslag i utlandet
 • Få koll på dina pengar
 • Ingen bonus
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: Debitkort
Mer information

Ikano kort

 • 1 % rabatt på alla drivmedel
 • Betala räkningar med kreditkortet
 • Ingen bonus
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 60 000 kr
Ränta: 14,25 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Mer information

Vad innebär att kreditkortet är gratis?

Årsavgift är den enda avgift man måste betala oavsett om kreditkortet används eller inte. En gång per år specificeras årsavgiften på kreditkortsfakturan.

Andra kostnader som kan uppkomma är valutapåslag, kontantuttag samt räntekostnad. Att ett kort är gratis innebär alltså enbart att det inte har årsavgift. Det kan däremot förekomma ett par andra kostnader som uppstår beroende på hur kortet används.

Genom att välja ett gratis kreditkort kan man få förmånerna med kreditkort utan att behöva betala för det.

Fördelar med kreditkort utan årsavgift

Eftersom dessa kreditkort inte har någon fast kostnad kan de i vissa fall tecknas enbart för att man ska få tillgång till någon av de förmåner som korten har. Men självklart kan det även användas som ordinarie kreditkort i vardagen.

 • Alla kreditkortsfördelar

  Samlad faktura på månadens inköp, delbetalningsmöjlighet och säker betalningslösning. Det är några av de stora fördelarna med att betala med kreditkort. Få fördelarna utan att betala något för det.

 • Använd som buffert

  Ett gratis kreditkort kan användas som ekonomisk buffert. Kortet tecknas och läggs undan till de månader man behöver skjuta på vissa kostnader. Samma funktion som med alla kreditkort men ett gratis sätt att ha en flexibel kredit.

 • Använd rabatterna

  Ett flertal kreditkort har mycket generösa rabattprogram. Teckna exempelvis re:member flex och få rabatt hos ca 300 E-butiker. Andra kort ger rabatt på bensin eller hos hyrbilsföretag. Oavsett är det enkelt sätt att pressa kostnaderna.

 • Utnyttja reseförsäkringen

  Utlandsresor och flygresor bör alltid betalas med kreditkort eftersom en reseförsäkring då aktiveras. Det är därmed en fördel att teckna ett kreditkort även om det enbart sker för att betala resan och på så sätt få reseförsäkringen.

Exempel på kreditkort utan årsavgift

Dessa kort visar tydligt att man både kan få rabatter och bonus utan att behöva betala årsavgift. (Urval av kreditkorten som även visas ovan)

 1. Ikano kort - Ger rabatter inom olika branscher under olika månader. Ex. ges 10% på sportbutiker i januari. Ger även 1% på allt drivmedel. Ger däremot ingen generell bonus.
 2. Bank Norwegian – Ger 0,5 % i bonus oavsett var man handlar. Poängen kan sedan växlas in till reserelaterade produkter eller rabatter hos flygbolaget Norwegian.
 3. Circle K - Ger 0,5% på alla inköp. Om man tankar mer än 1000 liter på Circle K under ett år regleras bonusen till att bli 1% av alla inköp.
 4. Komplett Mastercard – Ger 1 % i bonus i fysiska butiker och 2% vid onlinehandel. Ger även 4% vid inköp hos Komplett.se (Bästa bonuskortet enligt oss)
 5. Re:member Flex: Ett kreditkort med individuell ränta och möjlighet att köpa till ett flertal olika försäkringar. Har det bredaste rabattprogrammet med rabatter hos över 300 butiker.

Gratis kreditkort rekommenderas till:

Gratis kreditkort rekommenderas till dig som använder kortet i mindre utsträckning, vill ha en buffert eller vill få tillgång till en speciell förmån.

Det finns flera riktigt bra kreditkort - både med och utan årsavgift. Kommer kortet användas i vardagen är det viktigaste att se på kortens förmåner och jämföra dessa. Då är det inte så viktigt om det är gratis eller kostar 200 kr. Fördelar så som rabatter, bonusprogram och försäkringar hittas både på gratiskorten och de som kostar ett par hundra kronor.

Önskas däremot exempelvis enbart reseförsäkring eller en ekonomisk buffert kan gratisalternativen primärt väljas.

Alternativ till gratiskort:

Generellt är det kortets förmåner och bonusprogram som bör avgöra val av kreditkort. Detta eftersom dessa rabatter, försäkringar och bonusar oftast är betydligt mer värda än den årsavgift som finns på kortet.

Hög bonus – Väger upp årsavgiften

Om du väljer ett kreditkort som ger så lite som 0,5% i bonus på alla inköp så kommer bonusen ändå att täcka årskostnaden. Handla för 15 000 kr med kortet per månad och få tillbaka 900 kr i bonus. Är bonusnivån på 1% ges alltså 1800 kr.

Det viktigaste är alltså att se på bonus/försäkringar/förmåner och inte primärt årsavgiften. Att hitta ett kreditkort med relativt hög bonus och utan årsavgift är däremot självklart en fördel.

Hög bonus – Utan årsavgift

Flera bensinbolag erbjuder 0,5 % i bonus på samtliga inköp utan att kortet har någon årsavgift. Bonusen ges då antingen i kontanter/värdecheck eller som avdrag på fakturan.

Ett av de bästa korten inom denna kategori är kreditkortet från Komplett. Kortet ger 1 - 2 % på de flesta inköp samt 4 % hos Komplett.

Att enbart ha kreditkortet som en ”buffert”

Det finns ett tillfälle som årsavgiften kan vara avgörande. Det är om kreditkort enbart ska användas som en ekonomisk buffert. Kortet används därmed inte i vardagen utan används enbart någon gång per år då man behöver tillgång till en kredit.

I och med att det sker få inköp med kortet samlas inte någon större bonus och fokus bör istället ligga på att hålla nere kostnaderna. I detta fall bör man välja ett kort utan årsavgift och utan uttagsavgift.

Så väljer du rätt kreditkort utan årsavgift

 1. Har kreditkortet reseförsäkring med avbeställningsskydd?

  Många tecknar kreditkort enbart för att utnyttja reseförsäkringen. I dessa fall är gratiskorten ett bra alternativ. Men kontrollera alltid att kortet har reseförsäkring – ett fåtal kort har nämligen inte det.

 2. Hur mycket kommer kortet att användas?

  Kommer kreditkortet användas till vardagsinköp? I så fall bör du inte välja kort utifrån om det har årsavgift eller inte. Se istället på bonus, rabatter och försäkringar. Kanske är det ett gratiskort som är bäst – men det behöver inte vara det.

 3. Har du kontrollerat andra avgifter?

  Med aviavgift, uttagsavgift, valutapåslag och ränta behöver kortet inte vara gratis bara för att det inte har någon årsavgift. Fundera på hur kortet kommer att användas och se på vilka kostnader som det kan medföra.

Vanliga frågor och svar

Är ett kreditkort utan årsavgift gratis?

Ja, på så vis att kortet inte har någon årsavgift. Så länge det inte används uppstår ingen kostnad. Däremot kan de ha aviavgift, uttagsavgift och valutapåslag. Kom ihåg att se på alla kostnader när du väljer kreditkort.

Har gratis kreditkort färre fördelar än kreditkort med avgift?

Nej, det finns gratis kreditkort med både försäkringar, bonus och rabatter. Ett exempel är Bank Norwegians kort. När årsavgiften går över 800 – 1000 kr sker däremot generellt en tydlig förbättring i förmånerna. Dessa kort kallas för premiumkort.

När väger årsavgift tungt i val av kreditkort?

Framförallt om du ska använda kreditkortet som en buffert som enbart används någon gång per år. I annat fall bör även andra fördelar jämföras.