Ansöka och komma igång

Eftersom jag då var anställd på Forex Bank, valde jag att ansöka om ett Forex kreditkort direkt i butik. Ansökningsprocessen var snabb och smidig. Det enda som krävdes var en giltig legitimationshandling samt mitt samtycke för att genomföra en kreditupplysning.

För de som inte vill besöka en Forex-butik är det minst lika enkelt att ansöka om kreditkortet online via Forex hemsida. Ansökan online kräver att du har tillgång till BankID. 

Kortet levererades till mig inom några dagar och PIN-koden levererades några dagar senare. PIN-koden kan också ses i Forex kreditkortsportal genom att logga in och ange kortets utgångsdatum och CVV-kod.

pin-kod i forex appen

Funktioner och användarvänlighet

Som tidigare nämnt valde jag att skaffa ett Forex kreditkort eftersom det är ett av få kreditkort utan valutapåslag. Kortet erbjuder även fria uttag utanför EU, vilket var en viktig faktor för mig då jag skulle resa utanför EU. Till vardags hanterar jag inte kontanter, vilket innebär att avgifter för kontantuttag inom Sverige inte har varit ett problem. Däremot är det en nackdel att det tillkommer en avgift för kontantuttag när jag reser till andra länder inom Europa, där kontanter är vanligare.

Forex har ingen kreditkortsapp

När jag skaffade ett FOREX kreditkort hade jag ingen tidigare erfarenhet av kreditkort, därför hade jag inga förväntningar på användarvänligheten. Initialt betraktade jag frånvaron av en tillhörande app som mindre viktigt.

Efter kontinuerlig användning har jag emellertid kommit att uppleva att inloggningsprocessen är både komplex och opålitlig. För att logga in krävs följande steg:

1. Besök Forex.se i webbläsaren

2. Tryck på “Logga in” i hörnet

logga in på forex

3. Välj “Kreditkortsportalen” 

forexkreditkortsportal

4. Fyll i ditt personnummer

5. Välj BankID på denna enhet eller BankID på annan enhet

logga in på forex med bankid

Väl inne på Kreditkortsportalen kan jag bland annat få en översikt över mina transaktioner, ansöka om att ändra min kreditgräns, ansöka om ett extrakort och mycket mer.

inne i forex kreditkortportal

Tyvärr är det vanligt att sidan för inloggning inte fungerar, vilket gör att jag ofta måste försöka logga in flera gånger innan jag lyckas.

På senare tid har jag även skaffat andra kredit- och debetkort som är utrustade tillhörande appar. Dessa appar är enkla att få åtkomst till genom smidiga inloggningar, vilket gör mig än mer medveten om hur krånglig inloggningsprocessen är för Forex kreditkort. Till exempel kräver Lunar Light endast Face ID eller en personlig kod för att möjliggöra åtkomst till deras app.

Lounge på Arlanda och Landvetter

En förmån som jag har funnit värdefull med mitt Forex kreditkort är möjligheten till rabatterat pris för Menzies loungebesök vid Landvetter och Arlanda flygplatser. Vid Landvetter erbjuder Forex kreditkort tillträde till loungen för 155 kr, medan priset på Arlanda är 175 kr.

Även om jag nu har skaffat andra kreditkort som ger mig fri tillgång till lounger, anser jag att möjligheten till halva priset på loungebesök är ett fördelaktigt erbjudande. Detta alternativ lämpar sig särskilt väl för dem som endast reser några gånger om året.

Loungen på landvetter

I jämförelse med andra…

Forex kreditkort utmärker sig positivt jämfört med andra resekort genom kortets reseförmåner. Särskilt fördelaktigt är kortets avsaknad av valutapåslag och kostnadsfria kontantuttag utanför EU - två förmåner som vanligtvis sällan förekommer i ett och samma kreditkort.  Utöver detta erbjuder Forex kreditkort även betydande förmåner såsom rabatt på loungebesök, drivmedelsrabatter hos Preem, samt rabatter på hotell och hyrbilar, och förmånliga erbjudanden hos Apollo, för att nämna några.

I jämförelse med kreditkort som används till vardags är Forex kreditkort inte det mest förmånliga alternativet eftersom det har en årsavgift men samtidigt inte har något lojalitetsprogram som exempelvis bonus eller cashback. I detta perspektiv finns det andra kostnadsfria alternativ på marknaden som erbjuder bonus och/eller cashback-förmåner, och som därmed kan vara mer lämpade för vardagsbruk. Detta inkluderar till exempel Bank Norwegian som ger flygbonus på alla köp samt Morrow Bank Mastercard som också ger bonuspoäng på alla köp.

Min bästa upplevelse:

Min bästa upplevelse var att slippa valutapåslag på alla mina resor, samt att ta ut kontanter helt gratis på alla destinationer utanför EU. Det har även alltid varit smidigt att göra inbetalningar till kortet. Att kortet erbjuder hela 56 räntefria dagar har inneburit att jag aldrig har behövt stressa med att betala min kreditkortsfaktura.

Min sämsta upplevelse:

Min sämsta upplevelse är att kortet inte har en app. Det innebär alltid en viss besvärlighet att behöva logga in på kreditkortsportalen för att granska genomförda transaktioner eller hantera andra bankrelaterade ärenden. Dessutom är det värt att notera att kortet inte är kompatibelt med någon mobil betalningsmetod som Apple Pay, vilket innebär att jag alltid måste ha det fysiska kortet till hands vid genomförande av köp.

Sammanfattningsvis

Forex kreditkort är ett förmånlig kort för resintresserade som vill undvika avgifter utlands. Det är dock värt att notera att kortet medför en årlig avgift om 225 kr, vilket kräver en betydande mängd utlandsanvändning för att kompensera kostnaden och åtnjuta fördelarna med valutapåslagsfrihet.

Som ett vardagligt kreditkort finns begränsningar då det inte erbjuds några extra fördelar vid köp. Dessutom är avsaknaden av mobilintegration och en tillhörande app betydande brister för mig som användare, vilket i sin tur påverkar min helhetsbedömning av kortet.

Ylva Bergström Publicerad 10/5/2023

Jag heter Ylva och jag har haft nöjet att arbeta som rådgivare för Alltomkreditkort.se sedan 2022. En viktig del av mitt ansvar är att se till att vi publicerar intressant och användbar information för våra läsare. Dessutom är jag alltid uppmärksam på viktiga ändringar som kan påverka våra läsare och ser till att vår webbplats alltid är uppdaterad med de senaste nyheterna och förändringarna inom kreditkortsbranschen.

Uppdaterad 12/5/2023