Vad är egentligen Apple Pay?

Apple Pay är inte ett kreditkort, som namnet kanske kan ge sken av. Snarare är det en betalningslösning och ett hjälpmedel som kan användas tillsammans med både kredit- och debetkort. Tjänsten konkurrerar alltså inte med exempelvis re:member flex eller Bank Norwegian – snarare bör den sättas i samma fåra som Stripe, Paypal eller, för den delen, Google Pay. En betalningstjänst som gör att jag kan betala med mobilen och kan lämna kortet hemma. 

Kom i gång (iPhone)

För att komma i gång behöver du en Apple-enhet (iPad, Mac, Watch eller iPhone). De allra flesta använder nog Apple Pay på telefonen, så här följer en kort steg-för-steg-lista för att komma i gång där:

  1. Öppna Plånbok. Appen Plånbok är förinstallerad på din iPhone. Om du inte hittar den, kan du svepa nedåt och söka i den övre delen av skärmen.
  2. Lägg till kortet. Lägg till det kort du vill koppla till Apple Pay. Du gör det genom att trycka på plussymbolen i det övre högra hörnet när appen är öppen. Följ sedan instruktionerna. Du kan antingen scanna in kortinformationen, eller mata in manuellt. 
  3. Klart!
Apple pay

Fördelar med Apple Pay

Fördelarna med Apple Pay är framför allt följande:

  • Du kan lämna plånboken hemma. Apple Pay på iPhone fungerar överallt där det går att ”blippa” kortet. Undertecknad har inte varit med om att det inte har fungerat någonstans. Nämnas bör att jag inte testat utanför Sverige.
  • Säkrare. Apple Pay kräver autentisering via Face ID, eller Touch ID om din iPhonemodell har det. Jämför med ett vanligt kort som kan blippas utan någon autentisering över huvud taget.
  • Smidigt att handla på nätet. Om du har Apple Pay på din Mac är det svårt att använda en smidigare och snabbare betalningslösning.
  • Lagrar transaktioner. Plånbok lagrar dina transaktioner och ger dig en överblick av vad du spenderar pengar på. 

Nackdelar

  • På Mac fungerar Apple Pay enbart med Safari. Använder du Chrome, Opera etc. behöver du alltså växla till Safari för att avsluta betalningen.
  • En annan nackdel på Macsidan är att det är förhållandevis få e-butiker (i alla fall i Sverige) som erbjuder utcheckning med Apple Pay. 

Min bästa upplevelse

Den bästa upplevelsen för mig har varit att inte behöva ha plånboken i fickan varje gång jag går ut. Det hände också i början att betalkortet glömdes hemma och att Apple Pay gjorde att det gick att betala ändå. 

Min sämsta upplevelse

Jag har inte (i alla fall ännu) haft negativa upplevelser med Apple Pay – tvärtom. Dock är det lite tråkigt att, väldigt ofta, se att e-butiken inte erbjuder utcheckning med Apple när jag vill använda funktionen på Mac. På minussidan är också att det, på Mac, endast fungerar med Safari som webbläsare. 

Sammanfattningsvis

Apple Pay kan rekommenderas till dig som har någon Apple-enhet, och då främst iPhone eller Watch. Det kommer till användning i vardagen och möjliggör säkra betalningar (tack vare autentisering med Face- och Touch-ID) utan att du behöver komma ihåg PIN-koder, eller ens ha med dig ett betalkort.

Apple Pay gör sig bäst på iPhone och Watch, anser jag. När det gäller Mac är det relativt få i svenska e-butiker som godtar Apple Pay, och dessutom är det bara kompatibelt med Safari. 

Ja – Apple Pay är smidigt och snabbt på iPhone och Watch och kan till stor del eliminera behovet av att ha med sig fysiska kort.
Nej – Apple Pay på Mac fungerar enbart med Safari, och det är många svenska e-butiker som inte erbjuder utcheckning med Apple.

Håkan Eriksson Publicerad 9/14/2023

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 11/16/2023