CarPay företagskort får uppdaterade villkor från och med den första december 2023. Villkoren förtydligar främst vilket ansvar som kortinnehavaren har över kort, kod och personliga behörighetsfunktioner. Dessutom höjs valutaväxlingspåslaget. 

I de nya villkoren, som börjar att gälla 1 december 2023, har stycket ”Kort och kod” bytts ut till ”Kort och personlig behörighetsfunktion”. Det har även blivit betydligt längre och förtydligar vilket ansvar som kortinnehavaren har över kort, kod och annan personlig behörighetsfunktion. 

Personlig behörighetsfunktion

I tidigare villkor stod det att företagskortet och koden skulle förvaras betryggande så att uppgifter inte kommer någon annan tillhanda. Detta har, i de nya villkoren, breddats till att även gälla ”personlig behörighetsfunktion”. Villkoren definierar detta begrepp med att ”en personlig behörighetsfunktion ger åtkomst till kortet och det underliggande kontot”. Det är alltså en funktion som används för att bevisa att det är kortinnehavaren som genomför köpet. Ett vanligt exempel är Mobilt BankID. 

Därmed ställs krav på att inte bara kort och kod ska förvaras på ett betryggande sätt utan att kortinnehavaren även ska ”vidta alla rimliga åtgärder för att skydda” enheter som har Mobilt BankID installerat. Detta förtydligas i punkt F under rubriken ”Kort och personliga behörighetsfunktioner” där det framgår att kortinnehavaren förbinder sig att:

…göra en anmälan till Banken vid misstanke om att obehörig fått kännedom om koden, om den personliga behörighetsfunktionen (till exempel Mobilt BankID) finns lagrad på en mobil enhet (exempelvis en mobiltelefon) hålla god kontroll och uppsikt över enheten och vidta ta alla rimliga åtgärder för att skydda den

Regleras av betaltjänstlagens regler

Betaltjänstlagen anger att betalningsmottagare i stort sett alltid måste kräva stark kundautentisering vid kortbetalning. Med andra ord behöver tvåfaktoridentifiering användas. Betalningsmottagaren kan exempelvis kräva PIN-kod eller verifiering med Mobilt BankID. Om Mobilt BankID kan användas för att bekräfta ett kortinköp blir det en ”personlig behörighetsfunktion” som därmed omfattas av de nya villkoren hos CarPay. 

Även höjt valutaväxlingspåslag

Utöver förtydligande kring personliga behörighetsfunktioner sker även en ändring gällande valutaväxlingspåslaget. Nivån på denna avgift var tidigare 1,5 % men höjs till 1,65%. Ett kortinköp på 1000 kronor, i utländsk valuta, kostar därmed 16,50 kronor istället för som tidigare 15 kronor.

Företagskorten från CarPay

CarPay ger ut tre olika företagskort:

Där CarPay Business Visa är det företagskort som erbjuder mest flexibilitet och CarPay Business har flest begränsningar.