Olika påverkan utifrån upplysningsföretag

Påverkar många kreditupplysningar en persons kreditvärdighet negativt? Det är en fråga som upplysningsföretagen ofta får och på två av de största upplysningsföretagen, UC och Creditsafe, ges svar på deras hemsidor. De ger något olika svar.  

UC

- Antal kreditförfrågningar kan påverka din UC Riskprognos, men att ha flera kreditförfrågningar behöver inte per automatik ge en högre riskprognos /Minuc.se

UC påpekar noga att det är det är många olika faktorer som påverkar riskprognosen och därmed kreditbetyget samt att ”antalet kreditförfrågningar utgör en av dessa faktorer”.

Alltid UC vid kreditkort

Samtliga kreditkortsföretag använder UC som kreditupplysningsföretag. En person som skickar in flera ansökningar om kreditkort kommer alltså få flera kreditupplysningar vilket kan påverka personens UC-score (poäng som speglar personens totala kreditvärdighet). Det är även orsaken till att det kan vara svårt att skaffa kreditkort trots många förfrågningar. 

Creditsafe

- Creditsafe sänker inte ditt kreditbetyg baserat på hur många företag som hämtat en kreditupplysning på dig…..Antalet kreditupplysningsförfrågningar påverkar därmed varken rating, scoring eller framtida kreditomdöme. /Creditsafe.se

Till skillnad mot UC anser Creditsafe alltså inte att antalet upplysningsförfrågningar påverkar personens totala kreditvärdighet. 

Därför påverkar upplysningsförfrågningar

Att många kreditupplysningar kan påverka en persons kreditvärdighet negativt beror på att det kan vara ett tecken på svag ekonomi. 

Exempel:

En vän kontaktar dig och frågar om han kan låna 5 000 kr. Bara några timmar tidigare har du hört att samma person har kontaktat flera era gemensamma vänner med liknande fråga. Det har då handlat om lån på allt från 1 000 kr till 8 000 kr.  Skulle du låna ut pengarna?

De flesta ser det som en riskfaktor om en vän skulle fråga om lån hos flera gemensamma vänner inom en kort tid. Detta även om det bara är en fråga om att få låna – inte nödvändigtvis att pengar måste överföras. 

På samma sätt kan upplysningsföretagen resonera. Många kreditupplysningar kan påvisa en högre risk, dvs. svag ekonomi. 

Hur många förfrågningar är för många?

Det går inte att ange hur många förfrågningar som är ”för många” då detta helt är beroende av personens övriga privatekonomi. Antalet upplysningar är bara en faktor, av väldigt många, som avgör en persons totala kreditvärdighet. Det som väger tyngst är däremot personens deklarerade inkomst samt övriga lån och krediter. 

Har du en låg inkomst och många/stora lån? 

Då kan flera kreditupplysningar på kort tid kan eventuellt vara den avgörande faktorn till att du inte får ett kreditkort. 

Har du medelinkomst och få/små lån?

Även om företag tar flera kreditupplysningar på dig bör detta inte påverka din kreditvärdighet i så stor utsträckning att ansökan om kreditkort nekas.

Istället kan du få en kontokredit

Det är inte ovanligt att personer blir nekade kreditkort men ändå exempelvis kan bli beviljade kontokrediter och vissa lån. Det kan finnas flera orsaker till detta:

 • Kreditupplysningsföretag
  Samtliga kreditkortsföretag använder UC. Därmed kommer de se antalet förfrågningar och annan information som UC har tillgång till. Vid många ansökningar till olika kreditkort kommer alltså ett flertal kreditupplysningar att registreras. 
  Många kreditbolag som erbjuder kontokrediter använder istället Bisnode eller Creditsafe. De ser inte antalet förfrågningar hos UC. 
 • Belopp
  Det finns kontokrediter med mycket låga kreditgränser. Det är alltid lättare att bli beviljad krediter och lån om de är på lägre belopp. 

Skaffa kreditkort trots många förfrågningar – Lösningar

Har du svårt att få kreditkortsansökningarna beviljade? Det finns minst tre lösningar.

 1. Ansök om kreditkort med låg kreditnivå
  Ansök om kreditkort där lägsta kreditnivån är så låg som möjligt. Det finns exempelvis flera där lägsta kreditnivån är 5 000 kr. 
 2. Förbättra din övriga kreditvärdighet
  Det är inte antalet förfrågningar som primärt avgör att en kreditkortsansökan blir nekad. Det är istället personens totala kreditvärdighet. Du kan exempelvis förbättra den genom att betala av lån, stänga krediter samt prioritera bolån före exempelvis privatlån. Med en hög kreditvärdighet har du större möjlighet att beviljas ett kreditkort.
 3. Välj debetkort
  Det är lättare att få debetkort än kreditkort. Detta på grund av att det inte ingår någon kredit. På vissa av dessa kort går det däremot att koppla på en kontokredit i efterhand, exempelvis Rocker Plus

Vanliga frågor om att skaffa kreditkort trots många förfrågningar

Varför är det svårt att skaffa kreditkort trots med förfrågningar?
Vilka kreditkort kan man skaffa med många förfrågningar?
Kan jag se mina förfrågningar?
Hur länge sparas mina förfrågningar?