Så får du mest poäng!

1. Teckna ett extrakort

Till de flesta kreditkort går det att teckna ett extrakort. Ofta är detta gratis eller sker till en låg årskostnad. Korten belastar samma kredit och ger exakt samma förmåner. 

Ge extrakortet till din partner och fler bonusgrundande inköp kan ske om ni har ett kreditkort med bonus. Poängen som tjänas med de två korten räknas nämligen samman och tillfaller huvudkortet. 

2. Utnyttja tillfälliga poängerbjudanden

Genom att ha koll på aktuella erbjudanden och planera vissa inköp går det snabbare att samla mer poäng. Det kan exempelvis vara att ”dubbla poäng ges under juli” eller att du ”får 500 poäng vid bokning av hotellnatt”.

Passa på att köpa presentkort hos butikerna när de ger extra många poäng. Detta förutsatt att presentkorten sedan lätt kommer att kunna användas. Aktuella erbjudanden brukar kunna ses på kreditkortens hemsidor. 

3. Välj bonuspoäng istället för rabatt

Hos en del samarbetspartners ges möjlighet att få rabatt eller bonuspoäng. Ett exempel är Preem där anslutning till deras bonusprogram kan ske gratis online. Därefter väljs om rabatt ska ges på drivmedel eller om denna rabatt automatiskt ska växlas till SAS Eurobonuspoäng. 

4. Använd kreditkortet hos samarbetspartners

I vissa fall har kreditkortsutgivarna samarbetspartners där mer poäng ges än på övriga inköp. Det enda som krävs är att inköp sker hos någon av dessa, med kortet, för att extrapoäng ska delas ut. Det kan vara allt från att handla på Foodora till att hyra bil hos specifika biluthyrare. 

En del kort har även så kallade shoppingportaler vilket är ett mycket enkelt sätt att få mest poäng på vardagliga inköp. I inloggat läge går det att välja mellan 50 – 100 butiker att handla från. Klicka på butiksnamnet, bli omdirigerad till butiken och börja shoppa. I jämförelse mot att direkt surfa till butiken, och betala med kortet, ger shoppingportalerna mest poäng. Det enda som krävs är alltså att man först går in via shoppingportalen och klickar sig vidare till vald E-butik. 

5. Betala åt andra

Erbjud dig att lägga ut för notan på restaurangen eller matinköpen och få sedan återbetalt från dina vänner. Därmed kommer du få poängen för hela inköpet. Utöver många poäng kan större inköp även innebära att du snabbare når högre bonusnivåer. 

6. Ha koll på bonusnivåer

En del kreditkort har bonusnivåer som ger olika förmåner. Nivåerna kan exempelvis avgöras av totalt spenderat belopp inom en viss period eller spenderat belopp hos ett specifikt företag. Ha koll på vilken bonusnivå du är på för att alltid maximera förmånerna. Kanske lönar det sig att försöka skaffa fler poäng för att nå de högre nivåerna. 

7. Jämför poäng vid flygresor

Att samla flygpoäng skiljer sig något mot att samla övriga bonuspoäng. Detta utifrån att flygresor kan variera så olika i pris och att antalet poäng som tjänas kan variera beroende på vilken slags biljett som köps. Jämför exempelvis hur många SAS Eurobonuspoäng som tjänas på olika resor så ser du snart att det skiljer stort. Det kan alltså löna sig att jämföra vilken biljett som ska köpas.  

8. Värva vänner

En del kreditkort ger belöning i bonuspoäng om en kortägare värvar någon annan att teckna samma sorts kreditkort. Ofta ges belöning både till kortägaren och den person som värvas. 

9. Kreditkort på högre nivå

En del flygbolag erbjuder flera olika kreditkort. Ofta ger så kallade premiumkort, eller exklusiva kreditkort, mest poäng per krona som betalas med kortet. De har däremot även högre årsavgift så att gå upp i nivå enbart för att få mer poäng kan bli kostsamt. 

10. Utnyttja välkomsterbjudande

Flera kreditkort ger välkomsterbjudanden. Det kan exempelvis vara att alla nya kunder får 10 000 poäng. Men för att dessa ska aktiveras kan det finnas vissa krav som måste vara uppfyllda. Det är inte ovanligt att exempelvis tre inköp måste ske med kortet inom en månad för att välkomsterbjudanden ska bli tillgängligt. Teckna kreditkortet, när välkomsterbjudande finns, och ha koll på vilka krav som behöver uppfyllas för att du ska få ta del av erbjudandet.  

11. Välj kreditkort som passar ditt köpmönster

Den allra viktigaste punkten, för att få mest poäng via kreditkortet, är att välja ett kreditkort som passar ditt köpmönster. För en barnfamilj, som enbart handlar på ICA, kan det vara bäst att utnyttja ICA´s dubbelbonus och få 2 % på alla matinköp. Men eftersom detta kreditkort enbart ger bonus på ICA kommer det inte ge någon större fördel för de familjer som primärt handlar sin mat i andra matvarubutiker. Flyger du ofta kanske det är bäst att samla SAS Eurobonus osv. 

12. Mest poäng med flera kort

Eftersom flera kreditkort är gratis, eller har låg årsavgift, kan det vara lönsamt att ha flera kort för att utnyttja bonusprogrammen maximalt. Detta inte minst om flygresor eller hotellnätter önskas bokas då bolagens egna kort har fördelaktiga bonusprogram. 

Det finns inget kort som ger bäst bonus oavsett var inköp sker. Alla har sina fördelar och bonusprogram som kan utnyttjas. 

13. Växla från andra poäng

I vissa fall går det att växla bonuspoäng hos ett företag till ett annat. Exempelvis går det att tjäna Coop-poäng genom att koppla valfritt kort eller visa upp legitimation i kassan. Dessa poäng kan sedan växlas till SAS Eurobonus eller Nordic Choice Hotell. Det även delvis möjligt att växla åt andra hållet – dvs. från SAS Eurobonus till Coop. 

Var däremot noga med att kolla ”växlingskursen”. Är det bäst att växla mellan två olika bonusprogram, byta poäng med vänner eller ta ut värdet i värdecheckar?

14. Betala CSN-lånet

För de personer som har registrerad adress, hos CSN, i annat land än Sverige erbjuder CSN möjligheten att betala tillbaka lånet med kortbetalning. 

15. Fakturor via Betalo

Via betaltjänsten Betalo kan fakturor betalas med kreditkort. Oftast ges bonuspoäng på dessa betalningar – även om det finns undantag. 

Däremot uppstår en viss kostnad för denna tjänst, oftast 1 – 2 % av beloppet, så det blir ett dyrt sätt att tjäna mer poäng. Den som däremot ändå tänkt att betala fakturor med kreditkortet kan ta tillfället i akt och utnyttja bonusprogrammet.  

16. Fakturor – Betala gratis med kort när det går

Ett par företag låter sina kunder betala fakturor med kortbetalning. Detta utan att det kostar något extra. Ett exempel är att mobiloperatören Tre erbjuder kortbetalning via inloggat läge på hemsidan eller via appen. Än så länge är det däremot relativt få företag som tillåter fakturabetalning med kort. 

17. Samla tillsammans

SAS Point Sharing innebär att upp till 7 personer samlar poäng tillsammans. Därmed går det betydligt snabbare att nå nivåer som ger gratis flygbiljetter eller hotellnätter. Att samla tillsammans kan även ske inom flera andra bonusprogram. 

Kreditkort med bra bonusprogram

Bank Norwegian Visa
Bank Norwegian
 • Bästa kreditkortet för resor 2023
 • Cashpoints på alla köp
 • Gratis kreditkort med bonussystem
 • Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår
 • Årsavgift: 0 kr
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Effektiv ränta: 24,35 %
 • Räntefritt: 45 dagar
Mer information
Jämför kort
Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0.5 poäng per spenderad krona
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Betala räkningar med kortet
 • Årsavgift: 245 kr
 • Högsta kredit: 150 000 kr
 • Effektiv ränta: 20,95 - 27,43 %
 • Räntefritt: 60 dagar
Mer information
Jämför kort

Vanliga frågor om hur man samlar in mest poäng

Vilket kreditkort ger mest bonus?
Hur länge kan jag spara min bonus?
Hur samlar jag in poäng snabbt med mitt kort?
Vilket är det bästa kortet för poäng?
Vilket kort har bäst bonussystem?
Sandra Attermo Publicerad 6/17/2022

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 8/1/2023