P.F.C. har avslutat sina kort och det går inte längre att skicka in ansökan om P.F.C. korten.

Kom igång

Det var riktigt enkelt att komma igång med P.F.C. Appen laddas hem, identifiering sker med BankID och ett konto skapas på mindre än en minut. Pengar kan swishas in till kontot och direkt kan ett digitalt kort börja användas, antingen online eller via Google Pay, Apple Pay eller liknande lösningar.  Det tar alltså inte mer än några minuter från att appen laddas ner till att kortbetalning kan genomföras. Eftersom det är ett debetkort genomförs ingen kreditupplysning

Fördel 1 - Säkerhetskort

Under över 10 års tid har vi alltid haft ett debetkort i hemmet. Ett kort som används vid betalningar online för att undvika att lämna ut ordinarie kortnummer. Vi swishar in summan och genomför sedan köpet. Skulle någon komma över kortuppgifterna finns i alla fall inget på kontot. 

Dessutom används det som ”extrakort” om vårt ordinarie bankkort skulle tappas bort eller gå sönder. När min fru exempelvis spärrade sitt Swedbank bankkort tog det fyra dagar innan hon fick ett nytt. Under denna tid kunde istället P.F.C-kortet användas. 

Fördel 2 – Koppla ihop familjen

P.F.C har flera intressanta funktioner i appen som inte hittas i storbankernas appar. Här finns exempelvis sparmål, automatiskt sparande vid varje kortköp och tillgång till rabatter. Snart ska de även börja erbjuda investeringar i kryptovalutor. 

Men det mest unika med P.F.C är funktionerna som kopplar ihop familjens ekonomi. Med Junior kan ett bankkort till barn beställas. Bägge föräldrarna kan sedan få pushnotiser när barnet köper något med kortet, överföra pengar till det eller spärra kortet för exempelvis bankomatuttag. 

Vi föräldrar kan koppla samman vår ekonomi via tjänsten ”Duo” som innebär att vi får ett gemensamt konto där alla inköpet automatiskt kategoriseras. Det går också att skapa ”Grupper” med andra användare av P.F.C och via dessa grupper dela på gemensamma inköp. 

Även om vi skaffade kortet för att ha det som ett ”säkerhetskort” så imponerar tjänsterna som gör att vi kan interagera enkelt inom familjen. 

Kredit och avbetalning

I appen går det att ansöka om en kontokredit samt delbetalningsalternativ. Med delbetalning aktiverad kan valfritt inköp i efterhand omvandlas till delbetalning. Pengarna betalas tillbaka av P.F.C varpå summan delbetalas över 3,6 eller 12 månader. Beroende på belopp betalas en fast kostnad på 10 – 80 kronor per månad. Det är en intressant lösning som visar tydligt vad delbetalningen kommer att kosta i avgift under hela delbetalningsperioden. 

I jämförelse med andra

Det finns ett par debetkort med liknande inriktning som P.F.C. Bland dessa finns exempelvis Lunar, Rocker och Revolut. Det är debetkort som är kopplade till ett konto som nås via en app. I appen finns en rad funktioner som underlättar hanteringen av privatekonomin. 

Det är därmed funktionerna i appen som är avgörande för vilket kort som bör väljas. Lunar ger exempelvis fler investeringsmöjligheter och med Revolut ges möjlighet till IBAN- och SWIFT-överföringar. Av dessa är det bara Rocker som ger bonus. Jag tycker att P.F.C främst liknar Lunar i utbud av tjänster.

Min bästa upplevelse

Min bästa upplevelse med P.F.C är från den kontakt jag haft med kundtjänst. Via appen ges hjälp snabbt via chat och där finns även möjlighet att bifoga bilder och lägga in smileys. Det kan jämföras med kontakt med Swedbank där kundtjänst svarade efter fyra dagars väntan…

Dessutom finns tydliga fördelar med ”Grupper”, ”Junior” och ”Delat konto”. Vi såg flera funktioner som skulle kunna användas för enklare hantering av ekonomin inom familjen. 

Min sämsta upplevelse

Det finns ett par punkter som drar ner vår helhetsupplevelse. 

  • Budget – Kan enbart skapas på veckonivå med Freemium. För att kunna göra en månadsbudget krävs Premium. Önskvärt hade även varit att budgeten kunde skapats utifrån olika inköpskategorier istället för bara en totalsumma per månad. 
  • Sparränta – De uppmanar till sparande men ger ingen sparränta…
  • Försäkringar – Ingen reseförsäkring ingår. Jag måste alltså använda ett annat kort när resor köps in.
  • Långsiktigt sparande – Än så länge går det inte att ha hela ekonomin på ett och samma ställe. De erbjuder krediter, delbetalningar och olika konton. Men inte möjligheten att bygga upp sitt långsiktiga sparande. På den punkten är både Lunar och Revolut betydligt bättre. 

Sammanfattningsvis

Jag skaffade P.F.C av en enda orsak – att få tillgång till ett gratis debetkort som kan använda vid onlinebetalningar. Appen har däremot imponerat – inte minst gällande funktionerna som gör att konton och inköp kan delas med andra. Det bör vara en av de bättre lösningarna vid exempelvis delad ekonomi. Det finns visserligen flera budget- och sparfunktioner men de imponerar inte alls på samma sätt. 

I vårt hushåll kommer P.F.C primärt att användas som ett ”säkert debetkort” men det kan mycket väl bli ett kort för vardagsinköp framöver. Till stor del beror det på vilka funktioner och tjänster som kommer i framtiden.

Sandra Attermo Publicerad 12/21/2022

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 11/16/2023