IKEA lanserar kreditkort i USA

Publicerad: 2021-05-04

Enligt Dagens Industri (som hänvisar till CNN Money) kommer IKEA att lansera ett eget kreditkort i USA. Ett kort som då kommer ge riktigt hög återbäring vid köp av varor på varuhuset. Någon information om att vi kommer få se samma kort här i Sverige har än så länge inte hittats.

Användandet av kreditkort i USA är betydligt större än i Sverige. För stora delar av befolkningen är kreditkortet det primära betalningsmedlet. Inte minst eftersom stora bonusar och rabatter kan fås genom dessa kort.

Nu vill även IKEA slåss om kunderna och ger, i samarbete med VISA, ut ett kreditkort. Kortet ska ge 5% i återbäring på allt som köps i varuhuset. En mycket hög bonus vilket bör kunna skapa intresse för kortet. Utöver det ges 1% i bonus på alla inköp som sker i andra butiker.

Kortet kommer inte ha någon årsavgift. Däremot är räntesatsen bland de högre med 21,99%.

Tveksamt att IKEA-kort får samma fördelar i Sverige

Om IKEA väljer att även lansera ett IKEA-kort i Sverige är chansen liten att bonus ges på samma nivå som i USA. Orsaken är bland annat det EU-direktiv som begränsar kortföretagen att få mer än 0,8% i ersättning vid betalning med kreditkort av butikerna. Ett direktiv som gjort att flera kreditkort under de senaste två åren kraftigt minskat sina bonusar.

Inte att förväxlas med IKANO kreditkort

IKANO (som ägs av Ikanogruppen och därmed familjen Kamprad) har länge erbjudit kreditkort i Sverige. Det är denna bank som har hand om delbetalningar och andra finansieringslösningar hos IKEA. Däremot har detta kort inte haft någon direkt koppling till varuhuset IKEA gällande rabatter eller förmåner. De direkta fördelarna med kortet idag ligger främst i dess allmänna rabatter samt månadskalender.

Kortet ger 1% på drivmedel oavsett var tankning sker. Detta även oavsett om det sker på bemannade eller obemannade stationer. Det gör till och med att kortet ger större bonus på tankning vid obemannade stationer än vissa bensinkort.

Den största fördelen med kortet är däremot kortets rabattkalender. Varje månad ges rabatt inom en viss bransch och alla inköp som sker i butiker inom denna bransch skapar rabatt. Det sker då helt automatiskt. Exempelvis ger inköp hos bokhandlare i september 20 % på inköpen och inköp hos bygghandlare i april 5%.

Någon allmän bonus på samtliga köp som sker med kortet i USA finns däremot inte. Det är alltså stora skillnader på kreditkortet från IKANO och det kreditkort som IKEA förväntas lansera i USA.