Din ålder kan avgöra om du får ett kreditkort

Enligt svensk lag får inte ett kreditkort beviljas till en person som är under 18 år, du kan alltså inte få ett kreditkort om du är under denna ålder.  Det finns däremot ett undantag då så kallade extrakort kan tecknas av personer under 18 år – vilket beskrivs under kommande rubrik. 

Kortföretagen sätter däremot själva sin åldersgräns och flera har valt att ha en 20-årsgräns. Två kort med krav på att personen minst vara 20 år är MoreGolf och re:member flex

Undantag – Extrakort

Flera kreditkortsutgivare erbjuder möjligheten att teckna ett kreditkort med extrakort. Det kan exempelvis vara smidigt om det finns två vuxna i hushållet som vill kunna handla från samma kredit. I vissa fall kan extrakort tecknas av personer som är under 18 år. I detta fall är det huvudkortsinnehavaren som genomför ansökan och helt är betalningsansvarig för de inköp som sker. 

Är du under 18 år finns alltså möjligheten att få ett eget kreditkort. Men det krävs då att en förälder redan har ett kreditkort och att möjligheten finns att teckna extrakort till en familjemedlem under 18 år. 

Så påverkas du av din inkomst

Kreditkortsföretag får enbart bevilja kort till personer som förväntas kunna hantera krediten. Ett stort antal kort har därför ett inkomstkrav på cirka 100 000 kronor per år. I detta fall är det deklarerad inkomst som räknas. Har du låg eller ingen inkomst kommer det bli betydligt svårare att beviljas ett kreditkort.

Ett flertal kreditkort har däremot betydligt högre inkomstkrav. Det finns exempelvis kort med krav på årsinkomst på 500 000 kronor eller mer. 

Undantag – Högre inkomst än deklarerad inkomst

När kreditkortsföretaget får in en ansökan tar de en kreditupplysning via UC. På denna upplysning framgår din deklarerade inkomst, dvs. inkomst föregående år. Har din inkomst ökat kraftigt sedan dess kan det vara bättre att kontakta kreditkortföretaget för en manuell ansökan. I vissa fall kan de godkänna underlag som påvisar högre inkomst än deklarerad inkomst. 

Eftersom det inte är möjligt att ansöka om ett kreditkort utan UC går det inte att kringgå att din kreditgivare blir upplysta om din deklarerade inkomst. Om du ansöker om ett kreditkort utan jobb eller utan inkomst kommer UC samt kreditgivaren bli informerade om detta.

Ju bättre kreditvärdighet desto högre chanser till ett kreditkort

Kreditvärdighet är ett sammanfattande ”betyg” som anger hur stor risk det är att du inte kan återbetala en kredit eller ett lån. Vid låg kreditvärdighet är det färre kortföretag som är beredda att bevilja kort. Detta utifrån den förhöjda risken. 

Den absolut vanligaste orsaken till att en ansökan blir avslagen är att personen har för dålig kreditvärdighet. Däremot nämner inget kreditkortsföretag offentligt vilken nivå som krävs för att få kortet beviljat. 

Kontrollera din kreditvärdighet

Det kan vara fördelaktigt att hålla koll på vilken kreditvärdighet du har för att vara mer säker på att du får det kreditkort du vill ha. Kreditvärdighet och kreditbetyg kan exempelvis kontrolleras via tjänsten Kreditkollen hos UC. För cirka 50 kronor per månad går det att se aktuellt kreditbetyg samt hur detta ändras över tid. Tjänsten har ingen bindningstid. Exempel på faktorer som påverkar kreditvärdigheten är:

 • Deklarerad inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Antal övriga lån och krediter
 • Totalsumma på övriga lån och krediter
 • Civilstånd

Lägsta kreditnivå på kortet

Alla kreditkort har en lägsta kreditnivå. Lägsta kreditnivå är den lägsta kredit som kan beviljas när du ansöker om ett kreditkort. En vanlig nivå är 10 000 kronor men det finns kort där kreditnivån kan väljas ner till 5 000 kronor eller 1 000 kronor. Det går inte att på förhand ta redan på vilken kreditnivå du kommer få innan du har ansökt om ditt kreditkort.

Ju högre kreditgräns som önskas desto högre kreditvärdighet krävs. Har du låg kreditvärdighet kanske du enbart kan få ett kreditkort med 5 000 kronor i kredit.  

Vilka kreditkort kan du få?

Som presenteras ovan är det tre faktorer som påverkar vilka kreditkort du kan få. Det är ålder, inkomst och kreditvärdighet. Är du över 20 år, samt har en årsinkomst på minst 100 000 kronor, kan du ansöka om de allra flesta kreditkort. Det som framför allt påverkar vilket kreditkort du kan få är därmed din kreditvärdighet. Vid svag kreditvärdighet finns ett par tips på vägen. 

 1. Ansök om låg kreditnivå
  Sök upp kreditkort med möjlighet till låg kreditnivå och ansök om lägsta möjliga nivå. Det är nämligen lättare att få ett kort beviljat, med 5 000 kronor i kreditnivå, än med 20 000 kronor. 
 2. Förstå din kreditvärdighet
  Använd tjänsten ”Kreditkollen” hos UC för att se vilken information som kortföretagen får när de tar en kreditupplysning. Via tjänsten går det även att se aktuellt kreditbetyg och hur detta ändras över tid. 
  Det som primärt kan förbättra kreditvärdigheten är att öka inkomsten samt minska lån och krediter. Genom att exempelvis amortera eller samla smålån kan kreditvärdigheten bli bättre efter ett par månader. 
 3. Börja med debetkort
  Ett alternativ till kreditkort är att teckna ett debetkort som exempelvis Revolut. Eftersom det inte är någon kredit på dessa kort är de betydligt lättare att få än kreditkorten. Även dessa kort kan ha ett flertal förmåner som exempelvis reseförsäkring, rabatter och erbjudanden. 
Håkan Eriksson Publicerad 5/5/2023

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 8/2/2023