Vad är kreditkort?

Kreditkort är kort som är kopplad till en kredit istället för ett bankkonto. När betalning sker belastas krediten och en gång per månad regleras denna kredit genom återbetalning via faktura (Läs mer under "Hur fungerar kreditkort?"

Kreditkort har även ett flertal förmåner så som bonusar, rabatter och försäkringar. De är även ofta nischade vilket innebär att kreditkortet erbjuder förmånerna som gynnar personer med ett visst intresse eller behov. Exempelvis finns det kreditkort för resor vars förmåner främst gynnar personer som reser regelbundet. Det finns även bensinkort vilket är kreditkort som tillåter kortinnehavaren att tanka billigare samt som ger försäkringar som täcker just fordon. 

Hur fungerar kreditkort? 

Då kreditkort är kopplade till en kredit istället för ett konto innebär det att samtliga inköp som genomförs med ett kortet samlas på en månadsfaktura. Fakturan skickas hem till dig månadsvis och ger dig en tydlig överblick över samtliga transaktioner som genomförts under föregående månad. 

I detta läge finns möjligheten att betala hela kreditkortsbeloppet - eller välja ett lägre belopp, vilket innebär att resterande skuld skjuts upp till kommande fakturor. I det fall som en del av skulden skjuts upp kommer räntekostnad att uppstå.

Kan man skjuta upp hela kreditkortsfakturan? 

Vanligtvis kräver kortutgivare att ett minsta belopp av fakturan betalas. Minsta beloppet brukar vara mellan 2-5% av utnyttjad kredit eller minst 100-500 kr. Skulle fakturan omfatta ett belopp som understiger det minsta betalningsbeloppet krävs att fakturan betalas i sin helhet innan sista förfallodatum. 

En del kreditkort har däremot tjänsten "betalningsfri månad" vilket innebär att inte en krona behöver betalas. Istället skjuts hela beloppet upp till kommande faktura. I detta fall uppstår även ränta på hela detta belopp.

Vad är kreditgräns?

När du ansöker om ett kreditkort får du en kreditgräns. Hur hög kreditgräns som ges beror framförallt på din kreditvärdighet vilken baseras på exempelvis inkomst och övriga skulder.  I många fall kan du ansöka om att höja din kreditgräns efter du ägt ditt kreditkort i ca ett halvår.

Kreditgräns är det totala belopp som kortet kan användas till vid inköp innan återbetalning helt, eller delvis, måste ske. Vid återbetalning regleras krediten varpå kortet återigen kan användas och inköpen belasta krediten.

Vad skiljer kreditkort åt?

Det som primärt skiljer kreditkorten åt är dess kostnader och förmåner. Framförallt rekommenderas att förmånerna jämförs och att ett kort väljs där dess förmåner förväntas utnyttjas. Detta utifrån att förmånerna generellt väger upp kortets kostnader.

Kostnader & villkor

 • Ränta - Samtliga kreditkort har en årsränta som oftast är mellan 10 % och 25%. Om inte hela fakturabeloppet betalas, och därmed en del av skulden skjuts upp, uppstår räntekostnad uträknat utifrån denna räntesats.
 • Räntefria dagar - Kreditkort erbjuder alltid ett visst antal dagar som är räntefria. Därmed kan köp ske en månad varpå fakturan betalas kommande månad utan att räntekostnad uppstår. Det är alltså enbart om delar av fakturabeloppet skjuts upp som räntekostnad uppstår. Kreditkort kan ha allt från ca 25 - 60 räntefria dagar. 
 • Ansökningskrav - Kreditkort kan ha låga ansökningskrav vilket kan innebära att kortet är lättare att få. Det finns även kreditkort med högre ansökningskrav som exempelvis fast anställning samt inkomst krav på en årsinkomst över en viss summa. Gemensamt för samtliga kreditkort är att kortinnehavaren måste vara fri från betalningsanmärkningar. 
 • Avgifter - Kreditkort kan ha olika avgifter. Exempel på avgifter som kreditkort kan ha är årsavgift, uttagsavgift, avgift för valutapåslag, påminnelseavgift, övertrasseringsavgift samt aviavgift. 

Förmåner

Den främsta anledningen till att många väljer att skaffa kreditkort är på grund av att kreditkort vanligtvis erbjuder mycket generösa förmåner till dig som kortägare. Vilka förmåner som kreditkort är utrustade med varierar stort mellan de olika korten. Exempel på vanliga förmåner är:

 • Bonus - Med bonusprogram ges exempelvis 0,2- 1 % på alla inköp som sker med kreditkortet. Poängen kan exempelvis användas för att köpa produkter från kreditkortets poängshop eller för att delbetala fakturan.
 • Cashback - Cashback innebär att återbäring ges på specifika inköp. En återbäring som automatiskt dras av på kommande kreditkortsfaktura. Flera kreditkort har cashback-program som gäller i 200 -300 olika E-butiker.
 • Rabatter - Nästan alla kreditkort ger rabatt hos en eller flera samarbetspartners. Det kan exempelvis vara rabatt på drivmedel eller hotellnätter.
 • Reseförsäkring - I stort sett alla kreditkort har en reseförsäkring. Det som skiljer är bland annat ersättningsnivåer samt vid vilka tillfällen som kortet ger ersättning.
 • Övriga Försäkringar - Utöver reseförsäkring kan exempelvis Prisförsäkring, Allriskförsäkring, Leveransförsäkring eller Extra garantiår ingå.
 • Lounge access - Flera så kallade resekreditkort ger tillgång till flygplatslounger.
 • Concierge Service - Concierge Service finns enbart på "Premiumkort". Genom att kontakta denna tjänst (gratis dygnet runt) kan hjälp ges med allt från att boka hotell till att kontrollera vägbeskrivningar eller öppettider. En "digital butler".

Vem kan få kreditkort?

Ett villkor som samtliga kreditkort har är att kortutgivaren måste vara minst 18 år. Detta utifrån att krediter och lån inte får ges till personer som inte är myndiga. Gemensamt för alla kreditkort är även att kortinnehavaren inte får ha någon betalningsanmärkning.

Vad kostar kreditkort?

Det finns ett stort utbud av gratis kreditkort (utan årsavgift) som ändå har en rad förmåner. Det är generellt ingen skillnad på förmåner mellan kort som är gratis och de som kostar några hundra kronor per år. Premiumkort, som kostar minst 1000 kr per år, har däremot betydligt fler förmåner än övriga kreditkort. Utöver årsavgiften kan avgift tillkomma för kontantuttag, valutaväxling och avier. I alla kreditkortsrecensioner på Alltomkreditkort.se presenteras dessa kostnader tydligt i toppen.

Vilket kreditkort ska man välja?

Utgå från vilka förmåner du förväntas kunna utnyttja. Frågor du kan ställa dig för att lättare kunna hitta passande förmåner och på så vis välja rätt kreditkort är exempelvis:

- Är det främst billigare drivmedel och rabatter på bensinstationer som önskas?

- Vill du ha cashback och spara pengar på shopping?

- Önskas bonusprogram som ger bonuspoäng på allt?

- Vill du spara pengar på utlandsresan?

- Önskas extra många fördelar på resan?

På Alltomkreditkort.se kan du hitta kreditkort med förmåner inom alla olika kategorier. Ta del av vår kortguide för att få vägledning inför ditt val av kreditkort. På så vis kan du på ett smidigt sätt hitta och välja kreditkort för dig.

Vanliga frågor och svar om kreditkort

Är kreditkort bra?

Det finns både fördelar och nackdelar med kreditkort. Generellt sätt kan man säga att kreditkort är bra om det används på rätt sätt. Det vill säga att du inte handlar med ditt kort för mer än vad du har råd att betala samt att du ser till att betala dina fakturor i tid. Har du ett kreditkort med förmåner som intresserar dig kan ett kreditkort vara mycket bra.

Vilket kreditkort är bäst?

Det bästa allround kreditkortet 2021 är re:member flex. Re:member flex är ett gratis kreditkort som erbjuder många generösa rabatter. Däremot behöver inte re:member flex vara det bästa kreditkortet för just dig. Genom att jämföra olika kreditkort mot varandra och se över samtliga förmåner, villkor och avgifter, kan du hitta det kreditkortet som passar och är bäst för just dig.

Hur många kreditkort kan man ha?

Det finns ingen bestämd gräns på hur många kreditkort man kan ha. Däremot kan det vara fördelaktigt att komma ihåg att en UC tas vid samtliga kreditkort ansökningar. Har en person många kreditupplysningar under 12 månader så sänks deras kreditvärdighet. En låg kreditvärdigheter kan påverka dina chanser att beviljas en kreditkortsansökan.

Om du vill ha mer än ett kreditkort kan det därför vara värt att ansöka om de olika kreditkorten med tillräckligt långt mellanrum så den befintliga kreditupplysning hinner försvinna. En kreditupplysning är synlig i 12 månader. 

Finns det krav för att ansöka om kreditkort?

Ja, olika kreditkort har dock olika krav på dig som ansöker. Däremot kräver samtliga kreditkort att du är över 18 år samt att du inte har någon eller några betalningsanmärkningar.