Vad är kreditkort?

Kreditkort är betalkort som är kopplade till en kredit istället för ett konto. Kreditkort är vanligtvis utrustade med olika förmåner så som bonusar, rabatter och försäkringar. Kreditkort är även ofta nischade vilket innebär att kreditkortet erbjuder förmånerna som gynnar personer med ett visst intresse eller behov. Exempelvis finns det kreditkort för resor vars förmåner främst gynnar personer som reser regelbundet. Det finns även bensinkort vilket är kreditkort som tillåter kortinnehavaren att tanka billigare samt som ger försäkringar som täcker just fordon. 

Hur funkar kreditkort? 

Då kreditkort är kopplade till en kredit istället för ett konto innebär det att samtliga transaktioner som görs med kreditkort inte dras direkt från ett konto utan istället samlas på en faktura. Fakturan skickas hem till dig månadsvis och ger dig en tydlig överblick över samtliga transaktioner som gjorts under föregående månad. 

Du har möjlighet att välja att betala hela kreditkortsfakturan direkt eller att endast betala en viss del av beloppet. Betalar du hela fakturan direkt tillkommer inga extra kostnader. Väljer du att delbetala fakturan så adderas ränta på det belopp som du inte betalar direkt.

Kan man skjuta upp hela kreditkortsfakturan? 

Vanligtvis kräver kortutgivare att ett minsta belopp av fakturan betalas. Minst beloppet brukar vara mellan 2-5% eller minst 100-500 kr. Skulle fakturan omfatta ett belopp som understiger det minsta betalningsbeloppet krävs det att fakturan betalas i sin helhet innan sista förfallodatum. 

Vad är kreditgräns?

När du ansöker om ett kreditkort får du en bestämt kreditgräns. Alla kreditkort har olika kreditgränser, även kallat max kredit. Vissa kreditkort erbjuder en kreditgräns på ca 20 000- 30 000 kr medan andra kort kan erbjuda en kreditgräns på över 500 000 kr. Kortutgivaren gör en kreditbedömning utifrån din inkomst samt dina övriga skulder och krediter för att bedöma vilken kreditgräns som just du får när du ansöker om ditt kreditkort. I många fall kan du ansöka om att höja din kreditgräns efter du ägt till kreditkort i ca ett halvår.

Vad skiljer kreditkort åt?

Som tidigare nämnt är kreditkort vanligtvis nischade. Det innebär att kreditkort erbjuder förmåner som gynnar inom en viss nisch eller ett visst område. Bortsett från dessa olika nischer finns det fler parametrar som skiljer kreditkort åt.

  • Ränta - Samtliga kreditkort har en ränta som adderas på det belopp som kvarstår efter en delbetalning av kreditkortsfakturan. Räntan för kreditkort ligger vanligtvis mellan 10-30%.
  • Räntefria dagar - Kreditkort erbjuder vanligtvis ett viss antal dagar som är räntefria, vilket innebär att det inte tillkommer någon ränta om fakturan betalas innan dagarna hunnit passera. Kreditkort kan ha allt från ca 25 - 60 räntefria dagar. 
  • Ansökningskrav - Kreditkort kan ha låga ansökningskrav vilket kan innebära att kortet är lättare att få. Det finns även kreditkort med högre ansökningskrav som exempelvis fast anställning samt inkomst krav på en årsinkomst över en viss summa. Gemensamt för samtliga kreditkort är att kortinnehavaren måste vara fri från betalningsanmärkningar. 
  • Avgifter - Kreditkort kan ha olika avgifter. Exempel på avgifter som kreditkort kan ha är årsavgift, uttagsavgift, avgift för valutapåslag, påminnelseavgift, övertrasseringsavgift samt aviavgift. Det finns även många kreditkort utan avgift.
  • Förmåner - Den främsta anledningen till att många väljer att skaffa kreditkort är på grund av att kreditkort vanligtvis erbjuder mycket generösa förmåner till dig som kortägare. Vilka förmåner som kreditkort är utrustade med varierar stort mellan de olika korten. Några vanliga förmåner som kan erbjudas inkludrerar bland annat bonusar, rabatter, försäkringar, cashback, lounge access samt concierge service. 

Vem kan få kreditkort?

Som tidigare nämnt har olika kreditkort olika krav när det gäller vem som kan få kreditkortet. Ett villkor som samtliga kreditkort har är att kortutgivaren måste vara minst 18 år. Det finns även kreditkort som kräver att kortinnehavaren är ännu äldre. Gemensamt för alla kreditkort är även att kortinnehavaren inte får ha någon betalningsanmärkning.

Vad kostar kreditkort?

Kostanden för kreditkort varierar. Ett kreditkort kan kosta allt från över tusen kronor om året till att vara helt gratis. Viktigt att ha i åtanke dock är att det inte innebär att kreditkort utan årsavgift är mindre förmånliga. Hur förmånligt ett kreditkort är beror på vilka förmåner som anses vara fördelaktiga för just dig.  

Vilket kreditkort ska man välja?

Utbudet av kreditkort är stort och varierat. Därför kan det vid första anblick kännas svårt att välja kreditkort. Börja med att funder över vad du vill få ut av ditt kreditkort. Är du på jakt efter ett kreditkort med särskilda förmåner som exempelvis drivmedelsrabatt eller cashback? Vill du kunna spara pengar när du reser med ett kreditkort som erbjuder flygpoäng eller som är utan valutapåslag? Kommer du främst genomföra vardagliga köp kanske du vill ha ett kreditkort med ett bonusprogram eller med ett brett utbud av rabatter. 

När du väl har klargjort vad du ämnar att använda ditt kreditkort till kan du jämföra olika kort som erhåller de förmåner och villkor som passar dig. Hos oss kan du smidigt jämföra olika kreditkort mot varandra! Du kan även ta del av vår kortguide för att få vägledning inför ditt val av kreditkort. På så vis kan du på ett smidigt sätt hitta och välja kreditkort.

Vanliga frågor och svar om kreditkort

Är kreditkort bra?

Det finns både fördelar och nackdelar med kreditkort. Generellt sätt kan man säga att kreditkort är bra om det används på rätt sätt. Det vill säga att du inte handlar med ditt kort för mer än vad du har råd att betala samt att du ser till att betala dina fakturor i tid. Har du ett kreditkort med förmåner som intresserar dig kan ett kreditkort vara mycket bra.

Vilket kreditkort är bäst?

Det bästa allround kreditkortet 2021 är re:member flex. Re:member flex är ett gratis kreditkort som erbjuder många generösa rabatter. Däremot behöver inte re:member flex vara det bästa kreditkortet för just dig. Genom att jämföra olika kreditkort mot varandra och se över samtliga förmåner, villkor och avgifter, kan du hitta det kreditkortet som passar och är bäst för just dig.

Hur många kreditkort kan man ha?

Det finns ingen bestämd gräns på hur många kreditkort man kan ha. Däremot kan det vara fördelaktigt att komma ihåg att en UC tas vid samtliga kreditkort ansökningar. Har en person många kreditupplysningar under 12 månader så sänks deras kreditvärdighet. En låg kreditvärdigheter kan påverka dina chanser att beviljas en kreditkortsansökan.

Om du vill ha mer än ett kreditkort kan det därför vara värt att ansöka om de olika kreditkorten med tillräckligt långt mellanrum så den befintliga kreditupplysning hinner försvinna. En kreditupplysning är synlig i 12 månader.