Vad är kreditkort?

Kreditkort är bankkort som är kopplad till en kredit istället för ett bankkonto. Krediten fungerar som ett lån som sedan måste betalas tillbaka till banken. När du betalar med ett kreditkort dras pengar från krediten och en gång per månad regleras denna kredit genom återbetalning via faktura.

Kreditkort har även ett flertal förmåner så som bonusar, rabatter och försäkringar. De är även ofta nischade vilket innebär att kreditkortet erbjuder förmåner som gynnar personer med ett visst intresse eller behov. Exempelvis finns det kreditkort för resor vars förmåner främst gynnar personer som reser regelbundet. Det finns även bensinkort vilket är kreditkort som tillåter kortinnehavaren att tanka billigare samt som ger försäkringar som täcker just fordon. 

Hur fungerar kreditkort? 

Då kreditkort är kopplade till en kredit istället för ett konto innebär det att samtliga inköp som genomförs med kortet inte betalas direkt av dig utan samlas på en månadsfaktura. Fakturan skickas hem till dig månadsvis och ger dig en tydlig överblick över samtliga transaktioner som genomförts under föregående månad. 

I detta läge finns möjligheten att betala hela kreditkortsbeloppet - eller välja ett lägre belopp, vilket innebär att resterande skuld skjuts upp till kommande fakturor. I det fall som en del av skulden skjuts upp tillkommer räntekostnad på resterande belopp.

Kan man skjuta upp hela kreditkortsfakturan? 

Vanligtvis kräver kortutgivare att ett minsta belopp av fakturan betalas. Minsta beloppet brukar vara mellan 2-5% av utnyttjad kredit eller minst 100-500 kr. Skulle fakturan omfatta ett belopp som understiger det minsta betalningsbeloppet krävs att fakturan betalas i sin helhet innan sista förfallodatum. 

En del kreditkort har däremot tjänsten "betalningsfri månad" vilket innebär att du har möjlighet att skjuta upp hela beloppet till kommande faktura. I detta fall uppstår fortfarande ränta på hela detta belopp.

Vad är kreditgräns?

När du ansöker om ett kreditkort får du en kreditgräns. Hur hög kreditgräns som ges beror framförallt på din kreditvärdighet vilket baseras på ett flertal faktorer så som din inkomst och dina övriga skulder. I många fall kan du ansöka om att höja din kreditgräns efter du ägt ditt kreditkort i ca ett halvår.

Kreditgräns är det totala belopp som kortet kan användas till vid inköp innan återbetalning helt, eller delvis, måste ske. Vid återbetalning regleras krediten varpå kortet återigen kan användas och inköpen belasta krediten.

När betalar man ränta?

Ränta tillkommer med ett kreditkort när man väljer att delbetala sin kreditkortsräkning. Räntekostnader är en procentsats av det belopp som återstår efter de räntefria dagarna. Procentsatsen varierar beroende på vilket kreditkort du väljer. Om du planerar att använda ett kreditkort för delbetalning kan du spara mycket på att välja ett kort med låg ränta.

Vad skiljer kreditkort åt?

Det som primärt skiljer kreditkorten åt är dess kostnader och förmåner. Framförallt rekommenderas att förmånerna jämförs och att ett kort väljs där dess förmåner förväntas utnyttjas. Detta utifrån att förmånerna generellt väger upp kortets kostnader.

Kostnader & villkor

  • Ränta - Samtliga kreditkort har en årsränta som oftast är mellan 10 % och 25%. Om inte hela fakturabeloppet betalas, och därmed en del av skulden skjuts upp, uppstår räntekostnad uträknat utifrån denna räntesats.
  • Räntefria dagar - Kreditkort erbjuder alltid ett visst antal dagar som är räntefria. Därmed kan köp ske en månad varpå fakturan betalas kommande månad utan att räntekostnad uppstår. Det är alltså enbart om delar av fakturabeloppet skjuts upp som räntekostnad uppstår. Kreditkort kan ha allt från ca 25 - 60 räntefria dagar. 
  • Ansökningskrav - Kreditkort kan ha låga ansökningskrav vilket kan innebära att kortet är lättare att få och därmed passar dig med låg kreditvärdighet. Det finns även kreditkort med högre ansökningskrav som exempelvis fast anställning samt inkomst krav på en årsinkomst över en viss summa. Gemensamt för samtliga kreditkort är att kortinnehavaren måste vara fri från betalningsanmärkningar. 
  • Avgifter - Även billiga kreditkort kan ha olika avgifter. Exempel på avgifter som kreditkort kan ha är årsavgift, uttagsavgift, avgift för valutapåslag, påminnelseavgift, övertrasseringsavgift samt aviavgift. 

Förmåner

Den främsta anledningen till att många väljer att skaffa kreditkort är på grund av att kreditkort vanligtvis erbjuder mycket generösa förmåner till dig som kortägare. Vilka förmåner som kreditkort är utrustade med varierar stort mellan de olika korten. Exempel på vanliga förmåner är:

  • Bonus - Med bonusprogram ges exempelvis 0,2- 1 % på alla inköp som sker med kreditkortet. Poängen kan exempelvis användas för att köpa produkter från kreditkortets poängshop eller för att delbetala fakturan.
  • Cashback - Cashback innebär att återbäring ges på specifika inköp. En återbäring som automatiskt dras av på kommande kreditkortsfaktura. Flera kreditkort har cashback-program som gäller i 200 -300 olika E-butiker eller på alla köp.
  • Rabatter - Nästan alla kreditkort ger rabatt hos en eller flera samarbetspartners. Det kan exempelvis vara rabatt på hotellnätter eller drivmedel.
  • Reseförsäkring - I stort sett alla kreditkort har en reseförsäkring. Det som skiljer är bland annat ersättningsnivåer samt vid vilka tillfällen som kortet ger ersättning.
  • Övriga Försäkringar - Utöver reseförsäkring kan exempelvis Prisförsäkring, Allriskförsäkring, Leveransförsäkring eller Extra garantiår ingå.
  • Lounge access - Flera så kallade resekreditkort ger tillgång till flygplatslounger.
  • Concierge Service - Concierge Service finns enbart på "Premiumkort". Genom att kontakta denna tjänst (gratis dygnet runt) kan hjälp ges med allt från att boka hotell till att kontrollera vägbeskrivningar eller öppettider. En "digital butler".

Vem kan få kreditkort?

Ett villkor som samtliga kreditkort har är att kortutgivaren måste vara minst 18 år. Detta utifrån att krediter och lån inte får ges till personer som inte är myndiga. Gemensamt för alla kreditkort är även att kortinnehavaren inte får ha någon betalningsanmärkning.

Vad kostar kreditkort?

Det finns ett stort utbud av gratis kreditkort (utan årsavgift) som ändå har en rad förmåner. Det är generellt ingen skillnad på förmåner mellan kort som är gratis och de som kostar några hundra kronor per år. Premiumkort, som kostar minst 1000 kr per år, har däremot betydligt fler förmåner än övriga kreditkort. Utöver årsavgiften kan avgift tillkomma för kontantuttag, valutaväxling och avier. I alla kreditkortsrecensioner på Alltomkreditkort.se presenteras dessa kostnader tydligt i toppen.

Vilket kreditkort ska man välja?

Utgå från vilka förmåner du förväntas kunna utnyttja. Frågor du kan ställa dig för att lättare kunna hitta passande förmåner och på så vis välja rätt kreditkort är exempelvis:

- Är det främst billigare drivmedel och rabatter på bensinstationer som önskas?

- Vill du ha cashback och spara pengar på shopping?

- Önskas bonusprogram som ger bonuspoäng på allt?

- Vill du spara pengar på utlandsresan?

- Önskas extra många fördelar på resan?

På Alltomkreditkort.se kan du hitta kreditkort med förmåner inom alla olika kategorier. Ta del av vår kortguide för att få vägledning inför ditt val av kreditkort. På så vis kan du på ett smidigt sätt hitta och välja kreditkort för dig.

Kreditkort vi rekommenderar

Bank Norwegian
Bank Norwegian
  • Bonuspoäng eller cashback på alla köp
  • Reseförsäkring
  • Ingen uttagsavgift
  • Årsavgift: 0 kr
  • Högsta kredit: 150 000 kr
  • Effektiv ränta: 24,35 %
  • Räntefritt: 45 dagar
Mer information
Jämför kort
Re:member flex
re:member flex
  • Rabatt hos 300 e-butiker
  • Drivmedelsrabatt på Preem
  • Årsavgift: 0 kr
  • Högsta kredit: 120 000 kr
  • Effektiv ränta: 8,12 - 24,95 %
  • Räntefritt: 56 dagar
Mer information
Jämför kort
Resurs Gold
  • 0.5 poäng per spenderad krona
  • 6 månaders räntefri delbetalning
  • Betala räkningar med kortet
  • Årsavgift: 245 kr
  • Högsta kredit: 150 000 kr
  • Effektiv ränta: 20,95 - 27,43 %
  • Räntefritt: 60 dagar
Mer information
Jämför kort
Varför lita på Alltomkreditkort.se
  • 190+ kreditkort recenserade och betygsatta av vårt team av experter
  • 10+ års erfarenhet av att täcka kreditkort och personlig ekonomi
  • Objektiva & omfattande betygskriterier

Vårt innehåll om kreditkort, inklusive betyg och rekommendationer, kontrolleras av ett team av skribenter och redaktörer som specialiserar sig på kreditkort. Varje skribent och redaktör följer våra strikta riktlinjer för redaktionell integritet.

Vanliga frågor och svar om kreditkort

Är kreditkort bra?
Vilket kreditkort är bäst?
Hur många kreditkort kan man ha?
Finns det krav för att ansöka om kreditkort?
Hur tjänar banken pengar på ditt kreditkort?
Håkan Eriksson Publicerad 7/5/2021

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 3/22/2024