Matkort - Bonus på alla köp hos ICA eller Coop

Matkort (eller matkreditkort) är ett kreditkort som ges ut i samarbete med en större matvarukedja. I och med att Hemköp slutade med att erbjuda kreditkort vid nyårsskiftet 2016/2017 finns idag enbart två matkreditkort. Det är ICA och COOP.

De rabatter och förmåner som finns på kortet är främst kopplade mot den specifika matvarukedjan. De som exempelvis ofta handlar på COOP kan därmed med fördel teckna deras kreditkort för att på ett enkelt sätt få bonus, rabatter och billigare mat.

Matkort kan alltså främst rekommenderas till de som oftast handlar inom samma matvarukedja och därmed kan ta del av kortets bonusprogram.


Vilket kreditkort passar mig?

Hitta bästa matkortet nedanICA Bankkort Plus

ICA Bankkort Plus

  • Få upp till 2 % i bonus på ICA
  • Rabatter och erbjudanden
  • Ingen uttagsavgift
Årsavgift 324 kr
Kredit20 000 - 100 000 kr
Räntefritt60 dagar
Ränta12,70 %
Coop Mer

Coop Mer

  • Upp till 5 % i bonus hos Coop
  • 0,5 % bonus hos alla andra butiker
  • Ingen uttagsavgift
Årsavgift 348 kr
Kredit0 - 100 000 kr
Räntefritt54 dagar
Ränta15,45 %

Fördelar med matkort

Allmänna fördelar

De allmänna fördelarna med att handla med ett kreditkort är:

Matkort rekommenderas till:

För att kunna maximera de fördelar som finns med ett matkort bör kortägaren främst handla mat (och andra varor) från en specifik matvarukedja. Ett tydligt exempel är COOP som ger 2% i poäng på allt som köps med kortet. Men om man totalt köpt för en viss summa under 6 månader fördubblas poängen. Därmed ges dubbel bonus för de som handlar mycket på COOP.

Kreditkorten har även andra fördelar så som försäkringar och rabatter men detta finns även på andra kreditkort. Det som särskiljer matkreditkorten mot andra kreditkort är just bonusen och förmånerna som är kopplade till matvarukedjan.

Alternativ till matkort:

Alla kreditkort har förmåner. Det kan vara låg räntenivå, generöst bonussystem eller en rad olika försäkringar. Genom att jämföra kreditkorten mot varandra finns möjlighet att spara en hel del. Ser man enbart på bonusen kan det till och med vara mer lönsamt att teckna ett annat kreditkort än ett matkreditkort. Detta trots att stora inköp sker hos en matvarukedja. Det visar följande exempel:

ICA-Kortet– Ger 1% i bonus på allt som köps på ICA. Första året går det att få dubbel bonus (2%) om man har flera banktjänster hos ICA Banken. Den som handlar för 60.000kr på ICA kommer därmed få 600 varje år och 1200 kr första året. Någon bonus ges inte på inköp i andra butiker än ICA. Totalbonus per år 600 kr.

Kreditkort med allmän bonus – Det finns flera kort som ger 1% i bonus på alla inköp. Exempel är Re:member More (ger tillbaka kontanter) samt Supreme Card (ger poäng som växlas till produkter/presentkort). Den som handlar för 60.000 kr på ICA kommer därmed få 600 kr i bonus varje år. Utöver det kan ett vanligt medlemskort dras på ICA för att få matvarubutikens bonus på 600 kr per år. De som sedan köper i övriga butiker för 80.000 kr per år får 800 ytterligare i bonus. Totalbonus per år 2000 kr.

Detta exempel gäller enbart ICA. Coops kreditkort ger däremot en unik bonus som bara går att få med betal- eller kreditkort från Coop.

Är det enbart bonusen på ICA som efterfrågas finns alltså bättre alternativ än matkortet. Men fördelarna är fler än så med ett matkreditkort. Se ovan ”Fördelar med matkort”.