Matkort - Bonus på matinköpen

Välj rätt matkort och få lägre matkostnad. Få bonus och rabatter hos ICA eller COOP – men även bonus hos andra matvarubutiker. Oavsett kort ingår även flera försäkringar.

Här listar kreditkorten som är bäst för matinköpen.

Hjälp mig att välja

Supreme Card Gold
Bra kort för shopping0,5 bonuspoäng per krona när du shoppar Bra kort för matinköp0,5 bonuspoäng per krona när du handlar mat.

Supreme Card Gold

 • Bonus på allt du handlar
 • 6 mån räntefri delbetalning
 • Upp till 60 räntefria dagar
Årsavgift: 245 kr
Högsta kredit: 150 000 kr
Ränta: 12,36 – 17,32 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Mer information
Coop Mer
Bra kort för matinköp0,5 poäng på alla inköp

Coop Mer

 • Bästa matkortet 2020
 • 0,5 poäng per krona på alla inköp.
 • Köpskydd, Prisskydd, Reseförsäkring
Årsavgift: 295 kr 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 15,95 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Mer information
ICA Banken Bankkort Plus
Bra kort för matinköpUpp till 2 % i bonus på ICA.

ICA Banken Bankkort Plus

 • Få upp till 2 % i bonus på ICA
 • Rabatter och erbjudanden
 • Ingen uttagsavgift
Årsavgift: 324 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 11,20 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Mer information

Vad är ett matkort?

Matkort (eller matkreditkort) är ett kreditkort som ges ut i samarbete med en större matvarukedja. I Sverige ger ICA och COOP ut kreditkort.

De rabatter och förmåner som finns på korten är främst kopplade mot den specifika matvarukedjan. De som exempelvis ofta handlar på COOP kan därmed med fördel teckna deras kreditkort för att på ett enkelt sätt få bonus, rabatter och billigare mat

Kreditkort som ger bonus i alla matbutiker

Fördelen med kreditkorten från ICA och COOP är att de ger bonus och rabatter hos dessa matvarukedjor. Men sker inköp främst hos andra matvarukedjor är det bättre att välja ett kort med hög bonus på samtliga inköp. Här kan exempelvis kreditkorten från Komplett och Rebilla nämnas. I listan ovan visas både kreditkort från matvarubutiker samt kort som ger billigare mat (via bonusprogram) oavsett var inköpen sker.

matkort

Fördelar med matkort

 • Bonus på inköp i butikskedjan

  Den tydligaste fördelen med matkort är att man får bonus på alla inköp som sker i den matvarukedjan. Ett enkelt sätt att få lägre matkostnad.

 • Rabatter

  Få rabatter regelbundet från den butik där du främst handlar. Rabatterna kan ofta vara anpassade utifrån vad du ofta handlar med kortet.

 • Enklare med ett kort

  Det går oftast att få bonus utan att betalning sker med ett kreditkort. Men då måste man först dra medlemskort och sedan dra ett annat kort för att betala varorna. Med ett matkort betalar man varorna och får bonusen automatiskt.

 • Försäkringar

  Oavsett vilket matkort som väljs ingår det flera försäkringar i kortet. Det är vanligt att dessa har fokus på vardagsinköp.

 • Gratis uttag

  Många kreditkort tar ut en avgift vid kontantuttag. Genom att ta ut pengar i kassan på matvarubutiken undviks dessa extra kostnader.

 • Rabatter hos samarbetspartners

  Matvarukedjorna har ofta samarbeten med ett stort antal företag som erbjuder kortägarna rabatter och erbjudanden. Det kan då gälla all från billigare inträde på Kolmården till rabatt på operabiljetter.

Matkort rekommenderas till:

Matkort rekommenderas till dig som oftast handlar mat hos samma matvarukedja.

För att kunna maximera de fördelar som finns med ett matkort bör de allra flesta inköp ske från en och samma matvarukedja.

Kreditkorten har även andra fördelar så som försäkringar och rabatter men detta finns även på andra kreditkort. Det som särskiljer matkreditkorten mot andra kreditkort är just bonusen och förmånerna som är kopplade till matvarukedjan.

Alternativ till matkort:

Ser man enbart på bonusen kan det vara mer lönsamt att teckna ett annat kreditkort än ett matkreditkort. Detta även om stora inköp regelbundet sker hos en matvarukedja. Det visar följande exempel:

En familj köper mat på ICA för 6000 kr per månad.

ICA Bankkort PLUS:

Kreditkortet från ICA ger 1 % på allt som köps på ICA. Om man även har sparande/lån/försäkringar hos ICA ges 2% i bonus på inköpen i butiken. Någon bonus på övriga inköp ges inte. Kortet kostar 324 kr per år.

Inköp på 6000 kr per månad ger alltså 1440 kr i bonus per år.

Komplett Mastercard

Kompletts kreditkort ger 1 % på alla inköp oavsett butik. Kortet kan kombineras med ett gratis medlemskort från ICA vilket ger 1% i bonus på matinköpen.

Genom att dra medlemskortet ges 720 kr per år i bonus. Därefter betalas inköpet med kreditkortet från Komplett som ger 720 kr per år i bonus. Redan här är bonusen lika stor som ovan.

Men fördelen med ett kreditkort med allmän bonus är att du även får bonus i andra butiker. De som sedan köper i övriga butiker för 60 000 kr per år får 600 kr ytterligare i bonus. Totalbonus per år ca 2000 kr.

Få 1440 kr med ICA´s kreditkort – som kostar 324 kr.

Få ca 2 000 kr med Komplett Bank Mastercard (och medlemskort från ICA)– som är gratis.

Är det enbart bonusen som efterfrågas finns alltså bättre alternativ än matkort. Men fördelarna är fler än så med dessa kort. Se ovan ”Fördelar med matkort”.

Så väljer du rätt matkort

 1. Handlar du nästan uteslutande hos en matvarukedja?

  Handlar du nästan enbart hos ICA eller COOP kan deras kreditkort vara ett bra alternativ. Detta eftersom kortet automatiskt ger bonus och rabatter. Handlar du hos olika matbutiker bör inte matkreditkort väljas.

 2. Handlar du mycket hos ICA? – Starta ett sparande

  Handlar du främst hos ICA och vill använda deras kreditkort? Starta ett sparande på banken på minst 5000 kr. Då aktiveras automatiskt ”Dubbelbonus”. Alla inköp ger 2 % i bonus.

 3. Handlar ni mycket på COOP? – Välj extrakort

  COOP har ett trappliknande bonussystem. Ju mer man handlar under en månad desto större procentuell bonus ges. Som mest kan 5% ges på alla inköp. Teckna därför ett extrakort så att du och din partner samlar bonus tillsammans på alla inköp.

Vanliga frågor och svar

Vilka matkreditkort finns?

Det är enbart ICA och COOP av matvarubutikerna som har egna kreditkort. Däremot finns flera andra kreditkort som kan klassas som matkreditkort. Detta utifrån att de ger större bonus/återbäring än kreditkorten från matvarubutikerna.

Varför har matkreditkorten så hög årsavgift?

Både kreditkortet från ICA och COOP kostar ca 300 kr per år. Det finns ingen direkt orsak till att dessa kostar mer än många andra kreditkort som har liknande fördelar. Men för dig som handlar mycket hos dessa butiker bör bonusen överväga årskostnaden.

Vilket matkort ger bäst bonus?

Söker du hög bonus är inget av de klassiska matkreditkorten bäst. Välj ett gratis kreditkort med hög bonus och kombinera detta med gratis medlemskap hos matvarubutikerna.