Bästa shoppingkorten 2024

Här listar vi de bästa kreditkorten för shopping inom utvalda kategorier.

Bäst shoppingkort med rabatter
Bäst shoppingkort med flygbonus
Bäst shoppingkort med bonus
Bäst shoppingkort för mat
Bäst shoppingkort utan årsavgift
Re:member flex

Bäst shoppingkort med rabatter: Re:member Flex

Om du är ute efter rabatter när du shoppar online är Re:member Flex ett utmärkt kort. Det ingår nämligen ett förmånsprogarm som kallas Re:member Reward som ger rabatt i 300 e-butiker. På så sätt kan du få upp till 25% i rabatt på nästa kortfaktura.

  • Rabatt hos 300 e-butiker
  • Drivmedelsrabatt på Preem
Mer information
Jämför kort
Bank Norwegian Visa

Bäst shoppingkort med flygbonus: Bank Norwegian

Bank Norwegian är det bästa kreditkortet med bonus för resor. Du får flygbonus på allt du shoppar, och kan omvandla din bonus till rabatt på flygresor hos Norwegian. Kortet är helt gratis är erbjuder även gratis uttag vilket passar dig som föredrar att shoppa med kontanter.

  • Bonuspoäng eller cashback på alla köp
  • Reseförsäkring
  • Ingen uttagsavgift
Mer information
Jämför kort
Resurs Gold

Bäst shoppingkort med bonus: Resurs Gold

Få bonus på alla köp när du shoppar med Resurs Gold. Växla in din bonus i Resurs poängshop.

  • 0.5 poäng per spenderad krona
  • 6 månaders räntefri delbetalning
  • Betala räkningar med kortet
Mer information
Jämför kort
Coop Mastercard

Bäst shoppingkort för mat: Coop Mastercard

Få 0.5 bonuspoäng per spenderad krona. Poängen kan användas antingen hos Coop eller någon av deras samarbetspartners.

  • 0,5 poäng per spenderad krona
  • Flera köpförsäkringa ringår
  • Ingen årsavgift första året
Mer information
Jämför kort
Resurs Classic

Bäst shoppingkort utan årsavgift: Resurs Classic

Betala ditt köp i en takt som passar dig med Resurs Classics hela 60 räntefria dagar. Kortet är helt gratis och erbjuder dessutom räntefri delbetalning i 6 månader.

  • Räntefri delbetalning i 6 månader
  • Betala räkningar med kortet
Mer information
Jämför kort

Shoppingkort - För billigare och tryggare shopping

1. Billigare shopping

  • Bonus på allt - Genom att välja en kreditkort med bonus ges bonuspoäng oavsett vart kortet används. Dessa bonuspoäng kan sedan kan användas till att delbetala fakturan eller lösas in i en poängshop i utbyte mot varor. Bonusen är vanligtvis mellan 0,2 - 1 %.
    Exempel: Morrow, Resurs Gold, Bank Norwegian.
  • Cashback hos 200 - 300 E-butiker - Ett par kreditkort har cashback-program som framförallt ger cashback i E-butiker. Fördelen är att nivån är betydligt högre än vad som ges i bonus (se ovan). Genom att handla i anslutna E-butiker ges vanligtvis 2 - 20 % i cashback, som dras av på kommande kreditkortsfaktura. Det kort med bredast cashbackprogram är re:member flex.
    Exempel: Refunder Pay, Marginalen Gold, Marginalen Traveller, Bank Norwegian
  • Rabatt hos enskilda butiker eller branscher - De flesta kreditkort ger rabatt hos ett par utvalda samarbetspartners. Det kan vara allt från rabatt på drivmedel och en specifik golfbana till vissa E-butiker. En person som ofta handlar i en butik där kreditkortet ger hög rabatt kan därmed spara stora summor på att betala med kortet.
    Exempel: re:member flex, More Golf.

2. Tryggare shopping - Försäkringar

Nedan presenteras de vanligaste ”shoppingförsäkringarna”. En del kort har flera av dessa försäkringar medan andra inte har någon alls. Är det trygghet du först och främst prioriterar bör du välja ett kreditkort med ett flertal shoppingförsäkringar.

  • Leveransförsäkring – Ger ersättning om en vara inte skulle levereras när den beställts online. Gäller även om varan levereras, men med skador. Denna försäkring är speciellt bra att ha på kortet när inköp sker från mindre och okända butiker.
  • Prisförsäkring – Ger tillbaka mellanskillnaden om det visar sig att kortägaren köpt en produkt till ett pris som är högre än vad en annan butik erbjuder samma vara till. Det krävs däremot att skillnaden är över en viss gräns.
  • Allriskförsäkring – Ger ersättning om varan skulle gå sönder av misstag, t.ex. att den tappas i golvet. Försäkringen liknar ”Allrisk” som ingår i hemförsäkringen. Skillnaden är att denna försäkring är utan självrisk och gäller under en begränsad tid samt för vissa produkter.
  • Extra garantiår – Om en vara köps med kortet ges ett ytterligare garantiår utöver den garanti som följer med från återförsäljaren. Det brukar vara en gräns på att maximalt antal garantiår inte får överstiga tre. Erbjuder återförsäljaren tre års garanti går det därmed inte att få något extra garantiår genom kortet.
  • Reseförsäkring – Oavsett om det är ett shoppingkort, matkort, bensinkort eller annat kreditkort så ingår nästan alltid en reseförsäkring. Detta är därmed inte något specifikt med just shoppingkorten även om det ändå kan klassas som en fördel.

3. Enklare shopping - Räntefri delbetalning

Om en dyrare vara ska köpas in kan vissa kreditkort erbjuda ”räntefri avbetalning”. Genom att anmäla till kortföretaget att delbetalning ska aktiveras på ett specifikt inköp kan betalningen ske på t.ex. 6 eller 12 månader. I vissa fall är detta helt ränte- och avgiftsfritt. I andra fall finns inte ränta men det tillkommer uppläggningsavgift och/eller aviavgifter. Det är ofta ett betydligt billigare sätt att dela upp större inköp än att betala kreditkortsräntan under delbetalningstiden.

Exempel re:member flex

Med re:member flex kan räntefri delbetalning ske vid inköp på mellan 3 000 kr och 20 000 kr. Delbetalningen är räntefri men en administrationsavgift tillkommer på 57 kr per månad. Att delbetala 20 000 kr över 12 månader kostar därmed 684 kr.

Shoppingkort rekommenderas till:

Som visas ovan kan shoppingkort ha fördelar i rabatter/bonusar, försäkringar och smidiga delbetalningsalternativ. Dessa kort rekommenderas därmed till personer som förväntas kunna utnyttja någon av dessa kategorier av förmåner. En person som handlar mycket online kan exempelvis spara stora summor på att utnyttja cashbackprogrammet från re:member flex.

Är det trygghet inom shopping som väger tyngst bör du jämföra de shoppingförsäkringar som ingår. Dessa finns däremot även på många olika kreditkort – även de helt utan andra shoppingförmåner.

Alternativ till shoppingkort

Beroende på vad du prioriterar med shoppingkortet finns olika slags alternativ till dessa:

  • Bonuspoäng– Ett bra alternativ till shoppingkort är bonuskort. Bonuskort tillåter dig att samla poäng på samtliga köp som genomförs med kortet. Poängen kan sedan användas för att betala allt från resor till hemelektronik. Bland bonuskorten finns både bensinkort, resekort och shoppingkort. Ett av de bästa bonusprogrammen ges med kreditkortet från Morrow. Detta genom att kortet är gratis och erbjuder bonus på 0,5% på inköpen (1% vid enskilda inköp på över 20 000 kr)
  • Försäkringar – Utöver reseförsäkringen, som finns på alla kreditkort, så har väldigt många kreditkort ytterligare försäkringar. Det är då vanligt med några av de försäkringar som nämns ovan. Är det primärt försäkringsskyddet som efterfrågas kan alltså även kreditkort som inte klassas som shoppingkort jämföras.

Vanliga frågor om kreditkort för shopping

Vilket är det bästa kreditkortet för shopping?
Varför ska man skaffa ett kreditkort för shopping?
Vilket kreditkort har bäst rabatter?
Finns det gratis shoppingkort?
Lozan Hamid Publicerad 4/20/2021

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 3/12/2024