Shoppingkort - Hitta bästa kreditkortet med bonus & förmåner när du handlar

Ett shoppingkort (shoppingkreditkort) är ett kreditkort som har flera förmåner som kan utnyttjas i samband med shopping. Det är väldigt få kreditkort som marknadsför sig som just ”shoppingkort” men när man ser på de fördelar som finns med korten utmärker sig vissa tydligt mot just dessa fördelarna.

Shoppingkorten rekommenderas främst till de som ofta handlar inom en viss butikskedja alternativt vill ta del av försäkringar som gör shoppingen säkrare.

Hjälp mig att välja

Hitta bästa shoppingkortet nedan

re:member flex
Bra kort för shoppingRe:member flex ger dig rabatt hos 300 e-butiker. Du har även möjlighet att få en låg ränta vid delbetalning.

re:member flex

 • Rabatt hos 300 e-butiker
 • Ingen årsavgift
 • Bästa förmånskortet 2021 enligt oss!
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 9,74 – 24,74 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Mer information
Bank Norwegian Kreditkort
Bra kort på resanReseförsäkring ingår och uttagsavgiften är 0 kr. Valutapåslag är 1,75 %. Bra kort för shoppingBank Norwegian kreditkort ger dig 0,5 % bonus på alla inköp. Köp hos Norwegian ger upp till 20 % bonus.

Bank Norwegian Kreditkort

 • Gratis kreditkort med bonussystem
 • Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår
 • Bästa kreditkortet på resan 2021
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 19,99 %
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Mer information
Komplett Bank Mastercard
Bra kort för shopping4 % bonus på alla köp hos Komplett.se, 2 % bonus på alla köp av varor på internet, 1 % på övriga inköp.

Komplett Bank Mastercard

 • Ingen årsavgift och 1-4% bonus på alla inköp
 • Bonuspoängen kan användas för att betala fakturan
 • Bästa bonuskortet 2021!
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 50 000 kr
Ränta: 21,40 %
Räntefritt: Upp till 50 dagar
Mer information
Supreme Card Gold
Bra kort för shopping0,5 bonuspoäng per krona när du shoppar Bra kort för matinköp0,5 bonuspoäng per krona när du handlar mat.

Supreme Card Gold

 • Bonus på allt du handlar
 • 6 mån räntefri delbetalning
 • Upp till 60 räntefria dagar
Årsavgift: 245 kr
Högsta kredit: 150 000 kr
Ränta: 12,36 – 17,32 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Mer information
Marginalen Gold
Bra kort för shoppingFlera shoppingförsäkringar ingår såsom prisgaranti, allriskförsäkring och förlängd garanti.

Marginalen Gold

 • Få pengar tillbaka genom återbäringsprogram
 • Bra valmöjligheter för delbetalning
 • Ingen bonus
Årsavgift: 195 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 16,90 %
Räntefritt: Upp till 50 dagar
Mer information
Marginalen Traveller
Bra kort på resan9 reseförsäkringar ingår. Bra kort för shoppingBonus på alla inköp som kan växlas mot exempelvis resor.

Marginalen Traveller

 • 9 reseförsäkringar ingår
 • Samla poäng på alla köp (mat, kläder, drivmedel, m.m.)
 • Rabatt hos 200 E-butiker
Årsavgift: 395 kr
Högsta kredit: 150 000 kr
Ränta: 16,90 %
Räntefritt: Upp till 50 dagar
Mer information

Visa alla kreditkort Hjälp mig att välja

Fördelar med shoppingkort:

Bonusprogram och rabatter

GGenom att betala med kreditkortet kan man få rabatter och bonusar. För de som planerar sina inköp finns därmed en hel del att spara. Det finns flera olika slags rabattsystem så som exempelvis:

 • Bonus som ger rabatt – Ett tydligt exempel är MQ´s kreditkort. Kortet ger poäng på alla inköp som sker hos MQ. Även inköp som sker i andra butiker ger poäng. Ju mer poäng man samlar desto mer rabatt går det att få hos butiken. Ett annat exempel är SIBA-kortet som också det ger högre bonus desto mer poäng som samlas.
 • Rabatt inom en bransch– Ett annat system är att rabatt ges inom en hel bransch. Så fungerar rabattsystemet som finns i IKANO kreditkort. Varje månad byts det vilken bransch som det går att få rabatt inom. År 2019 gav kortet exempelvis 10% rabatt hos alla sportbutiker i januari samt 10% på alla leksaksbutiker i december. De som utgår från rabattkalendern, och planerar sina inköp, kan därmed få mycket stor rabatt varje år. Maximal rabatt på just detta kort är 5000 kr per år – med ett kort som är gratis.
 • Specialerbjudanden – De som har ett kreditkort som är knutet till en specifik affärskedja får ofta specialerbjudanden som enbart gäller för de som betalar med kortet. Utbudet och värdet på dessa kan skilja stort mellan de olika korten.

Försäkringar

Nedan presenteras de vanligaste ”shoppingförsäkringarna”. En del kort har flera av dessa försäkringar medan andra inte har någon alls. Är det trygghet man först och främst prioriterar bör man välja ett kreditkort med ett flertal shoppingförsäkringar.

 • Leveransförsäkring – Ger ersättning om en vara inte skulle levereras när den beställts online. Gäller även om varan levereras, men med skador. Denna försäkring är speciellt bra att ha på kortet när inköp sker från mindre och okända butiker.
 • Prisförsäkring – Ger tillbaka mellanskillnaden om det visar sig att kortägaren köpt en produkt till ett pris som är högre än vad en annan butik erbjuder samma vara till. Det krävs däremot att skillnaden är över en viss gräns.
 • Allriskförsäkring – Ger ersättning om varan skulle gå sönder av misstag, ex att man tappar den i golvet. Försäkringen liknar ”Allrisk” som ingår i hemförsäkringen. Skillnaden är att denna försäkring är utan självrisk och gäller under en begränsad tid samt för vissa produkter. Ett exempel är att allriskförsäkringen gäller i fem år från inköpsdatum för hushållsmaskiner och hemelektronik. Ett annat exempel att den enbart gäller 60 dagar från inköpsdatum men då i stort sett allt som köps med kortet. Gäller alltid upp till ett visst maxbelopp .
 • Extra garantiår – Om en vara köps med kortet ges ett ytterligare garantiår utöver den garanti som följer med från återförsäljaren. Det brukar vara en gräns på att maximalt antal garantiår inte får överstiga tre. Är det tre års garanti från återförsäljaren ger därmed inte kortet något extra garantiår.
 • Reseförsäkring – Oavsett om det är ett shoppingkort, matkort, bensinkort eller annat kreditkort så ingår en reseförsäkring. Detta är därmed inte något specifikt med just shoppingkorten även om det ändå kan klassas som en fördel.

Delbetalning

Om en dyrare vara ska köpas in kan vissa kreditkort erbjuda ”räntefri avbetalning”. Genom att anmäla till kortföretaget att delbetalning ska aktiveras på ett specifikt inköp kan betalningen ske på ex. 6 eller 12 månader. I vissa fall är detta helt ränte- och avgiftsfritt. I andra fall finns inte ränta men det tillkommer uppläggningsavgift och/eller aviavgifter. Även om det kostar lite på grund av dessa kostnader är det oftast bättre alternativ mot att förlägga kostnaden på kortets kredit och betala 15-20% ränta på den kredit som skjuts upp månad från månad.

Shoppingkort rekommenderas till:

Så kallade shoppingkort har två specifika fördelar. Det är bonussystemet samt utbudet av försäkringar. Om man ofta handlar inom en specifik butikskedja kan det vara en fördel att välja butikskedjans kreditkort. Detta för att få ta del av så många rabatter, bonusar och erbjudanden som möjligt.

Även de som planerar sina inköp väl kan med fördel välja dessa kort. Detta bevisas av IKANO´s kreditkort där man kan spara flera tusen på rabattkalendern – förutsatt att man köper inom vissa branscher under vissa månader.

Är det trygghet inom shopping som efterfrågas kan man även lägga tid på att jämföra de shoppingförsäkringar som ingår. Detta finns däremot även på många olika kreditkort – även de helt utan andra shoppingförmåner.

Alternativ till shoppingkort

Beroende på vad man prioriterar med shoppingkortet finns även olika slags alternativ till dessa:

Bonus – Shoppingkort är främst knutna till en viss butikskedja även om IKANO knyter sitt rabattprogram till branscher. Det kan även förekomma att man får bonus på inköp utanför dessa butikskedjor men då brukar bonusen vara relativt låg.

Ett alternativ är att istället teckna något kort från Supreme Card. Dessa kort ger 1 % i bonuspoäng på allt som köps. Detta oavsett var kortet används. Poängen kan sedan användas till att köpa produkter eller presentkort.

Ett kort som ger hög bonus är Kompletts kreditkort. Detta med 1 % på alla inköp samt 2 % vid onlinehandel. Dessutom ges 4% hos Komplett.

Försäkringar – Utöver reseförsäkringen, som finns på alla kreditkort, så har väldigt många kreditkort ytterligare försäkringar. Det är då vanligt med några av de försäkringar som nämns ovan. Exempelvis har Marginalen Gold både Allriskförsäkring, Prisförsäkring och Leveransförsäkring. Ett kort som ofta klassas som ett ”allmänt” kreditkort. Är det försäkringarna som prioriteras kan det alltså vara lönsamt att jämföra ett flertal allmänna kreditkort.