Bensinkort

Här kan du jämföra alla bensinkort och hitta det kreditkort som passar dig. Det bästa bensinkortet för dig kanske är det som ger bäst bensinbonus? Eller det som har bäst försäkringserbjudanden? Oavsett vad som är viktigast för dig hjälper Alltomkreditkort.se dig att hitta rätt bensinkort.

Hjälp mig att välja

Hitta bästa bensinkortet nedan

Shell Mastercard
Bra kort för bilägareUpp till 15 öre rabatt per liter när du tankar hos Shell.

Shell Mastercard

  • 1 % i bonus på samtliga inköp
  • “Tanka-fel- försäkring”
  • Relativt få räntefria dagar
Årsavgift: 0 kr
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 18,15 %
Räntefritt: Upp till 30 dagar
Mer information

Visa alla kreditkort Hjälp mig att välja

Vad är ett bensinkort?

Det är mycket vanligt att bensinkedjor erbjuder egna kreditkort. Bland annat går det att teckna kort hos OK/Q8, Circle K, Shell och Preem. Det som kännetecknar dessa kort är främst att de ger rabatt hos den gällande bensinkedjan. De som exempelvis ofta tankar på Preem kan därmed spara en hel del på att alltid betala med Preems kreditkort.

En annan sak som kännetecknar dessa kort är att de har mycket liknande fördelar även om det skiljer något mellan de olika korten. Bland annat är de utan årsavgift och ger bonus på i stort sett alla inköp som sker med kortet.

För personer som kör mycket bil kan ett bensinkort vara det bästa alternativet. Men det finns även andra fördelar som kan göra att dessa kort ibland bör prioriteras före andra kreditkort.

Fördelar med bensinkort

Bonusprogrammet – Det är mycket vanligt att bensinkort har bonusprogram. Därmed samlas poäng på alla inköp som sker, oavsett om inköp sker inom bensinkedjan eller i andra affärer. Detta med undantag för inköp hos konkurrerande bensinbolag. Poängen omvandlas sedan till värdecheckar eller pengar. I vissa fall måste värdechecken växlas in mot produkter/drivmedel hos bensinkedjan.

Det som främst skiljer bonusprogrammen är hur stor bonus som man får på de inköp som inte sker inom bensinkedjan. Ex: På Preem och Shell ges 0,5% i bonus, på Circle K 0,5 % men kan höjas till 1 % om man tankar minst 1000 liter per år.

Rabatt hos bensinkedjan – Det som främst kännetecknar bensinkort är att de ger rabatt på drivmedel på den aktuella bensinkedjan. Det kan däremot variera hur stor rabatt som ges beroende på om tankning sker på bemannade eller obemannad station. Ex. Preem ger 10öre rabatt per liter på obemannad station medan 25 öre rabatt ges på bemannad. Ett annat kort är Shell som ger 15 öre rabatt på bemannade stationer. Utöver rabatt på drivmedel kan rabatt ges på inköp i butiken.

Erbjudanden hos bensinkedjan – De som har kreditkort hos någon bensinkedja får regelbundet möjlighet att köpa produkter billigare eller samla ihop till gratis tjänster/produkter ex. ”var sjätte kaffe gratis” eller ”var femte biltvätt gratis”. Då det sparas på kortet hur många gånger man köpt produkterna behöver man vanligtvis inte ha kontroll på det.

Sparränta – Av någon anledning har flera bensinkedjor valt att ge en riktig hög inlåningsränta. Detta med en nivå som betydligt högre än vad som går att få hos de bästa bankernas sparkonton. År 2019 var räntan på 2 % på kreditkortet från Shell, vilket var ca dubbelt så högt som bästa sparkontot vid samma tidpunkt.

Inlåningsränta är inget som finns på samtliga bensinkort men det är betydligt vanligare på dessa kreditkort än andra kreditkort vilket gör att det nämns som en förmån.

Reseförsäkring – Alla bensinkort har en reseförsäkring som aktiveras om resan betalas med kreditkortet. Detta i likhet med alla andra kreditkort. Det är en fördel med korten – men inte en unik fördel för just bensinkort.

Bensinkort rekommenderas till:

Bensinkort rekommenderas främst till de som oftast tankar hos samma bensinkedja. Därmed får man rabatt på allt drivmedel samt erbjudanden inom denna bensinkedja. Eftersom korten är gratis (samtliga bensinkort var gratis 2016) kan det även vara ett alternativ för de som vill ha ett gratis kreditkort med hög bonus. De kort som ger 1 % i bonus på alla inköp ligger nämligen i topp gällande bonusnivå på inköp utanför gällande kedja.

Alternativ till bensinkort

Även om korten är gratis, ofta har inlåningsränta och har reseförsäkring så är det rabatterna hos gällande bensinkedja som kännetecknar dem tydligast. De som vill ha dessa rabatter kan välja dessa kreditkort – men även andra kreditkort.

Exempel: Circle K ger 15 öre i bonus på drivmedel hos dem. Utöver det ges 0,5 % i bonus på övriga inköp. Om man tankar minst 1000 liter på ett år blir denna bonus 1 %.

Ett annat alternativ är att vara med i Cicle K kundklubb. Det kan man vara utan kostnad, och knyta valfritt bank-, betal- eller kreditkort till denna kundklubb. Vid betalning ges då 15 öre rabatt per liter. Den person som har ett kreditkort med 1 % i bonus på alla inköp får därmed 1 % i bonus på kreditkortet och sedan 15 öre rabatt på drivmedlet genom kundklubben. Rabatten blir alltså högre.

Ser man enbart till bonusen kan det i vissa fall vara bättre att teckna ett annat kreditkort och kombinera detta med medlemskap i kundklubben. Däremot bör man se på helheten gällande kortens fördelar.