Kreditkort utan UC – finns det?

För tillfället finns det inte någon aktör i Sverige som erbjuder kreditkort utan UC, eller till dem som har betalningsanmärkning.

Till stor sannolikhet finns det kreditbolag som gärna lanserat detta, men den svenska konsumentkreditlagen kräver idag att kreditgivare gör en kreditprövning innan kreditkort beviljas och UC är en av de största aktörerna på kreditupplysningsmarknaden. Dessutom är alla kort uppbyggda av samarbeten mellan kreditföretag och kortföretag (Visa, MasterCard) och det är därmed flera aktörer som styr kraven kring korten. Om kraven ändras och kreditkort utan UC tillåts och introduceras i Sverige kommer vi lista dem på denna sida.

Det finns däremot alternativ som fyller liknande funktion. Nedan hittar du de bästa alternativen för dig som vill ha ett kreditkort utan uc (kontokredit).

Hjälp mig att välja

Varför teckna kreditkort utan UC?

UC är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag och anlitas därmed av tusentals kreditbolag och företag över hela Sverige. När en person ansöker om lån, kreditkort eller vill teckna ett abonnemang gör företaget en kreditupplysning hos UC för att få information om personens kreditvärdighet och betalningsförmåga. På kreditupplysningen finns exempelvis information om individens inkomst, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och tidigare kreditupplysningar.

Väljer företaget att göra kreditupplysningen via UC kan de enkelt se om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Däremot finns det kreditföretag som söker informationen från andra kreditupplysningsföretag. Vill man som låntagare inte att informationen hos UC ska visas bör man alltså välja ett kreditbolag som inte använder sig av UC.

OBS: Det finns flera kreditbolag som inte använder UC för kreditupplysning. Dessa företag lånar vanligtvis ut små summor till höga räntor. Detta är inget vi rekommenderar! Vill du däremot låna utan uc bör du först räkna på vad det kommer att kosta. Med stor sannolikhet kommer lånet bli dyrt.

Alternativ till kreditkort

Eftersom det är mycket svårt att få kreditkort utan UC, eller om man har betalningsanmärkning, får andra alternativ väljas (på t.ex. Mystep kan du hitta fler alternativ). Vad man bör välja beror främst på vilken funktion med kortet som eftersöks.

Flexibel kredit med snabb tillgång

Det finns ett flertal kreditföretag som erbjuder kontokrediter online. Många av dessa tillåter även personer med betalningsanmärkning att få kredit. Alla måste enligt lag ta en kreditupplysning men många väljer att inte göra detta via UC utan via Bisnode eller något annat kreditupplysningsföretag.

  1. Ansök - Ansökan sker till kreditföretaget och man väljer då vilken kredit som önskas. Vanligtvis går det att ha en kredit på upp till ca 25 000 kr. Om ansökan blir beviljad har låntagaren möjligheten att ta ut valfritt belopp från den ansökta krediten. Antingen hela beloppet på en gång eller delar av den. Fördelen mot lån är att man kan välja att ta ut pengarna i flera små uttag och att återbetalningen är lika flexibel som på en kreditkortsskuld.
  2. Ta ut pengar - För en som behöver utnyttja krediten tar snabbt och enkelt ut pengar från kontokrediten via internet och överför dessa till sitt privatkonto. Detta kan ske på mindre än någon minut via mobilen. Sedan betalas varan/tjänsten med det bankkort som är knutet till kontot.
  3. Ränta - Ränta tillkommer enbart på den kredit som utnyttjas. Den oanvända krediten är alltså gratis att ha. När krediten utnyttjas blir det en räntekostnad från och med överföringsdagen. Räntan är generellt betydligt högre än på ett kreditkort vilket beror på att kreditföretaget anser att de tar större risk när de ger kredit till personer med betalningsanmärkning. Det billigaste kreditkontot i Sverige (med prisgaranti) har en ränta på 2,42 % per månad vilket motsvarar en effektiv ränta på 33,18 %. Den som tar privatlån eller bolån (och har betalningsanmärkning) får vanligtvis betala dubbelt så hög ränta som annars och detta stämmer väl överens med kontokrediten. En vanlig räntesats på kreditkort är nämligen ca 15 %.
  4. Återbetala - Återbetalning sker efter eget önskemål men minst till ”lägsta månadsinbetalning”. Så fort som återbetalning skett till en viss del kan krediten utnyttjas igen. Med kontokredit nås alltså samma ”buffertmöjlighet” som på ett kreditkort. Men till högre ränta.

Pre-paid card – Enkel kortbetalning

Att få betalkort eller kreditkort med betalningsanmärkning är mycket svårt. Men det finns ändå ett sätt att betala med kort. Det är genom så kallade Prepaidkort vilket kan liknas med ett vanligt bankkort som är kopplat till ett bankkonto. Exempelvis går det att få prepaidkort via Neteller vilket är en ”digital plånbok”. Pengar sätts in på kontot och när kortet används dras pengarna från det digitala kontot.

Avgifterna för uttag och betalning kan däremot vara något högre än på klassiska betalkort.

Bör du teckna kreditkort trots betalningsanmärkning?

Nej - Du bör inte teckna ett kreditkort eller kontokredit om du nyss fått din betalningsanmärkning. De allra flesta som får sådan anmärkning har haft svårt att betala krediter och ska därmed vara ytterst försiktig att dra på sig fler krediter. Räntan på kreditkort och kreditkonton är även betydligt högre än privatlån så finns ett stort behov av lån bör privatlån i första hand användas. De som har en bostad kan även välja Omstartslån vilket ger en riktigt låg ränta trots att betalningsanmärkning finns. Detta eftersom boendet används som säkerhet för lånet. För att lösa ekonomiska problem är inte kreditkort eller småkrediter en lösning. Försök i första hand att undvika lån, sälj saker och dra ner på utgifterna. Se även till att undvika många smålån och istället samla alla i ett större samlingslån som därmed ger betydligt lägre kostnad.

Ja - För privatpersoner ligger en betalningsanmärkningar kvar i tre år och under den tiden kan det hända väldigt mycket i en persons liv. Även om betalningsanmärkningen var ett resultat av ekonomiska problem så betyder det inte att personen har ekonomiska svårigheter 2-3 år efter detta tillfälle. Kanske var betalningsanmärkningen enbart ett resultat av vardagligt slarv och en helt onödig anmärkning. Lån och kreditkort kan vara lösningar för att skapa en smidig privatekonomi – även för den som har en betalningsanmärkning. Men undersök när betalningsanmärkningen löper ut. Är det inte länge kvar till att den försvinner är det oftast bättre att vänta. Det är både lättare att få lån och krediter utan anmärkningen och räntesatserna blir maximalt hälften så höga.