Både Bank Norwegian kreditkort och SAS Amex Classic har flera resefördelar – framförallt vid resa med flygbolagen Norwegian respektive SAS. Dessutom ingår ett par förmåner som inte är reserelaterade.

Vilket är det bästa kortet? Det beror primärt på vilket flygbolag som du önskar flyga med. Amex Classic ger bäst bonusalternativ – men avsaknaden av reseförsäkring drar ner betyget kraftigt.

Bonus

Bägge korten har bonusprogram som innebär att bonuspoäng, eller cashback, samlas på alla kortinköp. 

Bank Norwegian

Med Norwegiankortet kan kortinnehavaren välja mellan att få CashPoints eller Cashback. Det är även möjligt att växla mellan dessa två utifrån egna önskemål. 

CashPoints

Genom att koppla kreditkortet till ett Norwegian Reward konto tjänas CashPoints på kortinköp. Mest poäng ges om köp sker av biljetter hos flygbolaget Norwegian. 

  • 10 % i bonus på Flex-biljetter
  • 4 % i bonus på LowFare-biljetter
  • 0,5 % på övriga inköp – både i Sverige och utomlands

Varje CashPoints motsvarar 1 norsk krona och används för att betala flygbiljetter hos Norwegian. Det är även möjligt att använda CashPoints för att uppgradera resor via exempelvis extra bagage eller sätesreservation. Poängen är giltiga det år de tjänats in och två ytterligare år. Poäng som tjänats in vid köp av presentkort gäller däremot bara 1 år från intjäningsdatum. 

Bonus ges inte vid exempelvis köp av flygbiljetter hos konkurrerande bolag, kontantuttag, fakturabetalningar och växling av valuta.

Cashback

Cashback är ett alternativ till CashPoints. Även i detta fall ges 0,5 % på alla inköp, däremot bara inom Sverige. Denna intjänade bonus används sedan för att delbetala kreditkortsfakturan. Som mest går det att få cashback för inköp på 100 000 kronor under ett år. Maximal bonus blir därmed 500 kronor. Cashback har ingen tidsbegränsning gällande när de behöver utnyttjas. 

SAS Amex Classic

SAS Amex Classic har två fördelar med dess bonusprogram. Detta genom att EuroBonuspoäng samlas på alla inköp samt att 2-för-1 biljett kan bokas varje år. 

EuroBonus

Kortinköp ger 10 EuroBonus poäng per 100 kronor. Dessa poäng används för att betala flygresor, eller tilläggstjänster, hos SAS. Det är även möjligt att använda poängen för att köpa saker från EuroBonus shopen. Mest värde har poängen när de används för att betala bonusresor hos SAS. Beroende på biljettyp och resmål kan värdet på en SAS EuroBonuspoäng beräknas till 0,50 – 1,50 krona när bonusresor bokas. Det motsvarar bonus på 5 – 15 %. 

Som ett exempel kostar en flygresa från Sverige till ett europeiskt land 15 000 poäng om resa sker i SAS Go biljettnivå. För att uppnå en gratisresa krävs alltså inköp med kortet för 150 000 kronor.   

2 - 1 resa inom Europa  

En gång per år kan en flygresa inom Europa bokas för halva poängpriset. Boka två biljetter men betala därmed bara för en. Denna voucher betalas ut när kortinköp har skett på minst 100 000 kronor under kalenderåret. 

Slutsats

Förutsatt att flygresor förväntas ske med SAS är SAS Amex Classic bättre. Detta utifrån att bonuspoängen kan få ett riktigt högt värde om bonusresor bokas med dem. Används kortet för inköp på 15 000 kronor per månad kan kortinnehavaren få en gratis flygresa för 2 personer, inom Europa, varje år. Används Norwegiankortet till samma summa tjänas poäng motsvarande 750 kronor. 

De som ofta reser med Norwegian bör däremot välja det kortet då 4 – 10 % i bonuspoäng kan tjänas på deras biljetter. 

Reseförsäkring

De allra flesta kreditkort har en kompletterande reseförsäkring – men inte SAS Amex Classic. Det gör att skillnaden mellan korten blir väldigt stor på denna punkt. 

Bank Norwegian

Betala resan till minst 50% med kortet och den kompletterande reseförsäkringen aktiveras. Försäkringen gäller sedan i 90 dagar. 

  • Avbeställningsskydd – 25 000 kr/person, 50 000 kr/kort. Betalas resan med poäng gäller inte avbeställningsskyddet. 
  • Transportförsäkring – Ersätter vid försenat allmänt färdmedel. Vid 4 timmars försenad ankomst ersätts 500 kronor per person, vid 24 timmars försening gäller i stället 1 500 kronor. Som mest kan kortförsäkringen betala ut 6 500 kronor per tillfälle. 
  • Bagageförsening – Ersätter med upp till 1 000 kronor/person om bagaget är försenat minst 6 timmar. Vid minst 48 timmars försening är ersättningen upp till 2 000 kronor. Hyra av nödvändig utrustning (exempelvis barnvagn eller golfutrustning) ersätts med 2 000 kronor. 
  • Självriskskydd – Ersätter självrisken på hem- och villaförsäkring samt bilförsäkring om skada uppstår under resetiden. Detta på max 10 000 kronor. 
  • Evakuering – Ersätter med upp till 10 000 kronor vid behov av evakuering från resmålet. 
  • Reseolycksfall – Ersätter med engångsbelopp vid bestående men efter olycka. Maximal ersättning är 1 000 000 kronor för personer upp till 64 år, sedan är nivån 100 000 kronor. Vid dödsfall betalas en engångssumma ut beroende på om det är ett barn eller en vuxen. 

SAS Amex Classic

SAS Amex Classic är ett, av mycket få, kreditkort som inte har reseförsäkring. Det är något som sänker totalbetyget en hel då nästan samtliga övriga fördelar är reserelaterade. 

Slutsats

På denna punkt är Norwegiankortet överlägset bäst. Kortet erbjuder en gratis reseförsäkring med avbeställningsskydd medan SAS Amex Classic inte har någon reseförsäkring. Vid resor utomlands bör alltid resorna betalas med kreditkort. Detta utifrån det breda ekonomiska skydd som uppnås via den kompletterande reseförsäkringen. Ett skydd som alltså SAS Amex Classic inte erbjuder. 

Men kom ihåg att reseförsäkringen enbart gäller vid utlandsresor. Förväntas flygresor främst ske inom Sverige väger bristen på reseförsäkring inte lika tungt. 

Övriga fördelar

Utöver bonus och reseförsäkring har de bägge korten ett par övriga förmåner. 

Bank Norwegian

  • Dagligvaruförsäkring
    Dagligvaruförsäkring ger ”en engångsutbetalning motsvarande en månads förbruk av dagligvaror” i det fall som du blir sjukskriven eller arbetslös, till 100 %, i minst 30 dagar i rad. Ersättningen beräknas på tidigare kortinköp av dagligvaror och kan som mest vara 10 000 kronor. 
  • Mikrokort
    Ett mikrokort är ett litet kort som kan monteras i ett armband, under en klocka osv. Det är kopplat till kreditkortet och kan användas för att blippa betalningar. 
  • Betala räkningar
    Det är möjligt att betala räkningar, eller överföra pengar till ett konto, direkt via kreditkortets hemsida. Ränta uppstår för transaktionsdagen. 

Med Norwegiankortet kan även flera tilläggsförsäkringar tecknas. Detta som exempelvis betalskydd, självriskförsäkring på hyrbil och tandvårdsförsäkring. Eftersom det innebär en extrakostnad, och de kan tecknas hos andra försäkringsbolag, ses de inte som en unik fördel. 

SAS Amex Classic

  • Fast Track på Avicii
    Vid evenemangsbesök på Avicii Arena ger kreditkortet tillgång till Fast Track för kortägaren och dess sällskap. Ett snabbare och bekvämare sätt att passera entrén. 
  • Exklusiva evenemang
    I likhet med alla kreditkort från Amex ges regelbundet tillgång till populära evenemangsbiljetter före alla andra. 
  • Betala räkningar
    Det går inte att betala räkningar, eller göra överföringar, direkt från Amex hemsida. Däremot kan tjänsten Betalo användas för fakturabetalningar. Det kostar 2,5 % av beloppet. 

På hemsidan anges även att tillgång till lounger ges om flygbiljett bokas i biljettnivån SAS Plus eller SAS Business. Detta gäller däremot oavsett betalningsmetod och är inte specifikt för detta kreditkort. Även informationen om att bonusgrundande poäng samlas vid köp av SAS-biljetter gäller oavsett betalningsalternativ.  

Slutsats

Det går inte att utse en vinnare för ”Övriga fördelar” då korten skiljer sig så kraftigt åt. Norwegian har dagligvaruförsäkring och microkort medan SAS Amex Classic har Fast Track och exklusiva evenemangsbiljetter. 

Avgifter

Inget av korten har årsavgift. Det som skiljer dem åt är i stället övriga avgifter samt möjligheten att teckna extrakort

Årsavgift

  • Norwegian – 0 kr
  • Amex Classic – 0 kr

Om inte Amex Classic används på 12 månader tas en inaktivitetsavgift tas ut på 200 kronor. 

Uttagsavgift

  • Norwegian – 0 kr
  • Amex Classic – 4 % men lägst 25 kronor

Valutapåslag

  • Norwegian – 1,75 %
  • Amex Classic – 2 %

Ränta

  • Norwegian – 19,99 %
  • Amex Classic – 17,99 %

Extrakort

  • Norwegian – Ej möjligt
  • Amex Classic – Gratis extrakort
Slutsats

Inget av korten har årsavgift och räntenivån är ungefär lika. Eftersom det är resekreditkort bör Norwegian vinna på denna punkt. Detta utifrån att kortet inte har uttagsavgift och lägst valutaväxlingspåslag. Det enda som Amex vinner på är att extrakort kan tecknas. 

Vilket kreditkort är bäst? 

Det är primärt två saker som skiljer dessa kort åt, bonusprogrammet och reseförsäkringen. Visserligen finns även skillnader i ”Övriga förmåner” och ”Avgifter” men inte i samma utsträckning som de två förstnämnda förmånerna. 

  • Bonus – Förutsatt att bonusresor bokas med poängen är SAS Amex Classic något bättre än Norwegiankortet. Detta om fokus ligger på hur stor rabatt som går att få genom att betala med poäng. De som däremot ofta reser med Norwegian bör absolut välja det kortet. 
  • Visserligen kan även CashBack på 0,5 % väljas hos Norwegian men deras begränsning för cashbackgrundat inköp, på 100 000 kronor per år, gör att det inte bör ses som ett alternativ. 
  • Reseförsäkring – Här är Norwegian överlägset bäst. 
  • Alternativ 1 – Uppskattar du att få EuroBonuspoäng men önskar tillgång till reseförsäkring? Välj i stället SAS EuroBonus World för 515 kronor per år. 
  • Alternativ 2 - Ytterligare ett alternativ är att teckna bägge dessa kostnadsfria kreditkort. SAS Amex Classic används i vardagen för att samla EuroBonuspoäng. Utlandsresor betalas däremot med Norwegiankortet för att få tillgång till dess reseförsäkring. Men detta enbart de gånger som inte bonuspoäng till fullo kan användas för att köpa bonusresor.