Ett resekort är ett kreditkort eller debetkort som är extra bra att använda till resor. Till exempel kan kortet ha bra reserelaterade specialerbjudanden, en extra heltäckande reseförsäkring eller låga avgifter när du befinner dig utomlands. Det är sällan ett och samma kort har alla dessa egenskaper. Det är därför viktigt att komma ihåg att du inte nödvändigtvis behöver använda samma kort för att boka resan som du använder när du väl är där. I denna guide går vi igenom vilka som är de bästa kreditkorten 2024 utifrån olika reserelaterade aspekter.

Bäst reseförsäkring: Marginalen Traveller

Nästan alla marknadens kreditkort och några av debetkorten har en reseförsäkring som gäller när du betalar en resa med kortet. Denna reseförsäkring ska ses som ett komplement till den reseförsäkring du har genom hemförsäkringen. Vanligtvis innehåller kortförsäkringen ett avbeställningsskydd många hemförsäkringar saknar, och som ger dig pengarna tillbaka ifall du akut måste boka av resan på grund av till exempel sjukdom. Vad försäkringen täcker utöver avbeställningsskydd och vilka villkor som finns varierar mellan olika kort. Generellt är det så att dyrare kort har mer heltäckande försäkringar. Med detta i beaktning är det kort som vi tycker har bäst reseförsäkring Marginalen Traveller.

Marginalen Traveller är som namnet antyder ett kort med mängder av förmåner för den som gillar att resa. Kortet kostar 395 kronor om året och för dessa pengar får du en riktigt bra reseförsäkring. Försäkringen har ingen självrisk och gäller för resor du betalat till 75% med kortet. Upp till tre medresenärer omfattas också förutsatt att du betalt deras resa.

Försäkringen inkluderar följande:

  • Avbeställningsskydd vid akut sjukdom, olycksfall eller dödsfall på upp till 30 000 kronor per resenär.
  • Resestartsskydd om du missar flyget på grund av anledningar utanför för din kontroll
  • Missat anslutningsflyg
  • Flygbolagskonkurs
  • Försening av färdmedel eller bagage
  • Självriskeliminering om du hyr bil
  • Självriskeliminering om något händer med din bil eller bostad under resan

Bäst flygbonus: Bank Norwegians kreditkort

Att utgivare av kreditkort samarbetar med flygbolag är vanligt. I Norden kan du till exempel skaffa kort från både SAS, Norwegian air och Finnair. Dessa kort har bonusprogram där poängen du samlar in kan användas för att köpa flygbiljetter. För den som reser mycket, speciellt med samma flygbolag, kan det löna sig med ett sådant kort. För den som endast reser utomlands någon gång per år är det däremot bättre att välja ett kort som ger bonus i form av cashback.

För att jämföra vilket bonuskort som är bäst tog vi hänsyn till hur enkelt det är att samla in bonus, vad bonusen är värd, vilka avgifter kortet har samt hur stor flexibilitet man har vid användande av bonuspoängen. När vi vägde ihop dessa faktorer fann vi att Bank Norwegians kreditkort är det bästa kortet med flygbonus.

Det vi gillar med kortet är framförallt:

  • 0,5 % i bonus på alla kortköp
  • Ett bonusprogram som är lätt att förstå: 1 bonuspoäng = 1 krona
  • Extrapoäng när du köper flygbiljetter eller tjänster från reserelaterade samarbetspartners
  • Full flexibilitet när du använder poängen – boka vilken resa du vill och betala eventuell mellanskillnad med pengar

En nackdel är att Norwegian Air inte har lika många destinationer som till exempel SAS. Å andra sidan är Norwegian Airs resor oftast betydligt billigare vilket gör att poängen räcker längre. Att Bank Norwegian inte har någon årsavgift gör inte saken sämre.

Bäst kort att använda utomlands: Northmill Debetkort

När du väl är på resan spelar försäkring och eventuell flygbonus mindre roll. Vad som är viktigt nu är att ha ett kort som är bra och billigt att använda. De flesta kort har något som heter valutapåslag som läggs på samtliga köp du gör i annan valuta än svenska kronor. Vanligtvis är denna på runt 2%. Detta innebär 200 kronor extra om du spenderar 10 000 under en resa, pengar som definitivt kan användas till roligare saker

En annan avgift som oftast tillkommer är uttagsavgift vid bankomatuttag. I Sverige bekymras man sällan av detta men många länder är långt efter Sverige när det kommer till kortanvändning. Avgiften brukar vara runt 40 kronor per uttag vilket kan bli en del om man vill undvika att behöva gå runt med stora mängder kontanter genom att ta ut allt på samma gång.

För den som inte reser speciellt ofta kan det kännas onödigt att skaffa ett nytt kort för att komma runt denna typ av mindre avgifter. Dock finns det ett kort som saknar både uttagsavgift och valutapåslag, och som dessutom inte har någon årsavgift:  Northmill Debetkort. En ytterligare fördel är att kortet har ränta på insatta sparpengar – det passar därmed perfekt att ha liggandes hemma i byrålådan som ett reservkort med en liten summa pengar på. När du sen ska utomlands för du enkelt över mer pengar till kortet. Eftersom Northmills kort är ett debetkort behöver du inte heller oroa dig för att din kreditvärdighet kommer att påverkas av det extra kortet.

Bäst premiumkort för resor: Resurs World

Ett premiumkort är ett kort som har en lite högre årsavgift men som i gengäld har fler och bättre förmåner. Många av dem är reserelaterade, som till exempel tillgång till flygplatslounger och fast track. Att kunna vänta på planet i en flygplatslounge med fri mat och dryck kan sätta guldkant på din semesterresa eller vara en nödvändighet för att kunna jobba i lugn och ro under en arbetsresa. Och många av premiumkortens årsavgifter är lägre än vad det skulle bli att köpa loungetillgången separat för den som ofta flyger. Premiumkorten har också generellt bättre försäkringar samt bra rabatter och specialerbjudanden.

Vi tycker att Resurs World är ett riktigt bra premiumkort för resor samtidigt som kortet har en relativt låg årsavgift (1068 kronor per år). Kortet ger dig fyra gratis loungebesök per år på någon av Loungekeys 1400 lounger som finns utspridda över hela världen. Du får även kostnadsfri tillgång till concierge service – en tjänst som kan hjälpa dig med bland annat rese- och restaurangbokning. Givetvis har Resurs World också en bra reseförsäkring och ett bonusprogram. Varje krona du handlar för ger 1 bonuspoäng som sedan är värd mellan 0,5-1% när du handlar i Resurs bonushop där du bland annat hittar presentkort på resor.

Bäst gratiskort för resor: Bank Norwegians kreditkort

För den som inte reser så ofta är det sällan värt att betala extra för ett premiumkort med förmåner man sällan använder. Det är bättre att fokusera på ett billigt kreditkort som fungerar bra i vardagen men även har förmåner som reseförsäkring och bonus. Ett av marknadens bästa gratis kreditkort är Bank Norwegians kreditkort.

Förutom det ovan nämnda bonusprogrammet har kortet flera fördelar:

  • 0 kronor i årsavgift
  • Bra reseförsäkring
  • 0,5% cashback eller bonus på alla köp
  • Specialerbjudanden och extra bonus på hotellnätter och hyrbil
  • 0 kronor i uttagsavgift, även i utlandet

Sammanfattning

För att kunna välja det bästa kreditkortet för resor finns det en rad olika aspekter som du måste ta i beaktning. Enklast är faktiskt att välja två olika kort; ett för att boka resan, som har försäkring och bonus, och ett för att använda när du väl är på plats för att slippa valutapåslaget. Att ha två olika kort är dessutom alltid bra som en säkerhetsåtgärd ifall du skulle bli bestulen eller tappa bort plånboken.