Välja kreditkort utifrån förmåner

Samtliga kreditkort har samma grundfunktion, dvs. det som handlas ena månaden betalas via faktura kommande månad. Visserligen kan det skilja något på antal räntefria dagar men det som framförallt skiljer dem åt är inriktningen på förmånerna. 

Nedan presenteras ett stort utbud av förmåner. Dessa är indelade i fyra större kategorier vilket gör det lättare att hitta rätt kort:

 1. Rabatter, cashback & bonus
 2. Billigare och säkrare resa
 3. Försäkringar
 4. Betalningsfunktioner

Kom ihåg att…

Samtliga kreditkort har flera olika förmåner. Det kan exempelvis innebära att det både kan ha bonus och rabatter, reseförsäkring och räntefri delbetalning. Jämför dem utifrån de förmåner du främst önskar och få ytterligare förmåner ”på köpet”. 

1. Rabatter, cashback & bonus

Genom att välja kreditkort som ger rabatter eller cashback, i butiker där inköp ofta sker, kan stora summor sparas varje år. Ett alternativ är att välja ett kreditkort som ger bonus på samtliga inköp – oavsett var inköpen sker.  

 • Rabatt på hotell
  Kreditkort med rabatt på hotell gör hotellnätterna billigare. Det är inte ovanligt med 15 – 20 % rabatt per hotellnatt. 
 • Mat – Billigare livsmedel
  Kreditkort med rabatt på mat ger rabatt och bonus på inköp hos exempelvis ICA och Coop. Ett sätt att pressa månadens matkostnader. 
 • Bonus (Allmän)
  Kreditkort med bonus ger bonuspoäng på allt som köps. Bonuspoäng kan antingen användas som delbetalning av kreditkortsfakturan eller för att köpa saker från företagets poängshop.   
 • Cashback –  Hos hundratals butiker
  Kreditkort med cashback ger automatiskt tillbaka en viss del av köpesumman vid inköp hos anslutna butiker. Beloppet dras vanligtvis av på kommande faktura men det finns även cashback med utbetalning till bankkonto. Det är vanligt att dessa ger cashback hos hundratals E-butiker. 
 • Drivmedel – Rabatt på bensin och diesel 
  Kreditkort med drivmedelsrabatt ges ut av drivmedelsföretagen och ger automatiskt rabatt på drivmedel och ofta även rabatt på vissa varor i butiken. 

2. Billigare och säkrare resa

Med kreditkort kan resan, både inrikes och utrikes, både bli säkrare och billigare. Detta tack vare rabatter och försäkringar. Dessa passar bäst för dig primärt söker fördelar under utlandsresan. Jämför exempelvis utifrån följande reseförmåner:

 • Flygplatslounger
  Kreditkort med Lounge Access ger till tillgång till flygplatslounger för resenären och ibland även medresenären. Njut av lugnet på en annars hektisk flygplats. Antingen ingår besöket gratis eller så betalas en viss avgift på plats. Tillgång ges antingen i Sverige eller på över 1300 flygplatser över hela världen. 
 • Fast Track
  Kreditkort med Fast Track ger snabb passage vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. En tjänst som kan vara mycket uppskattat när köerna är långa.  
 • Utan valutapåslag
  Kreditkort utan valutapåslag skapar ingen extrakostnad vid köp i utländska valuta. En person som ofta åker utomlands i tjänsten eller planerar en längre utlandsresa kan med fördel välja ett utan denna avgift. 
 • Reseförsäkring
  Nästan alla kreditkort har reseförsäkring. Det är däremot skillnad i ersättningsnivåer samt när ersättning går att få. Framförallt har så kallade premiumkreditkort betydligt bättre reseförsäkring än övriga. 
 • Concierge Service
  Kreditkort med Concierge Service ger tillgång till telefonsupport dygnet runt – nästan oavsett vilken hjälp som önskas. Få hjälp med allt från att beställa blommor till vännen som fyller år till att boka bord på restaurangen. Tjänsten kan användas både i Sverige och utomlands.
 • Flygpoäng
  Kreditkort med flygpoäng ger flygpoäng på samtliga inköp som sker i vardagen. Dessa poäng kan sedan användas för helt, eller delvis, betala en flygbiljett. Ett enkelt sätt att få rabatt på utlandsresan. 

3. Försäkringar

Genom att välja kreditkort med passande försäkringar kan ekonomiskt skydd ges på resan, vid shopping och i vardagen. Förhoppningsvis behöver inte försäkringarna utnyttjas men om olyckan är framme kan ersättningarna vara mycket uppskattade att få. Dessutom är de allra flesta försäkringar utan självrisk. 

 • Prisförsäkring
  Prisgaranti ger mellanskillnaden tillbaka om du köper något med kortet och sedan hittar exakt samma produkt till ett lägre pris hos annan återförsäljare. 
 • Förlängd garanti
  Förlängd garanti innebär att du får ytterligare år med garanti vid köp av hemelektronik och vitvaror. Ofta finns däremot en begränsning att garantin inte får gälla mer än i fem år från inköp. 
 • Allriskförsäkring
  Allriskförsäkring ger ersättning för produkter som köpts med kortet och som skadas av plötslig oavsiktlig händelse. Försäkringen kan exempelvis ge ersättning om TV:n ramlar ner eller datorn tappas i golvet. Gäller ett visst antal dagar från inköp och utan självrisk. 
 • Nyckelförsäkring
  Nyckelförsäkring ger ersättning vid borttappade eller stulna nycklar. Ersättningen täcker nya lås samt nya nycklar. Vissa försäkringar ersätter enbart bilnyckeln medan andra även ersätter husnyckeln. 
 • Tanka-fel Försäkring
  Tanka-fel försäkring ersätter rengöring av tank och bränslesystem om tankning sker av fel drivmedel. 
 • Självrisk vid bärgning och assistans
  Självriskskydd vid bärgning och assistans betalar självrisken på din bilförsäkring när”Bärgning & Assistans” behöver utnyttjas. 
 • Reseförsäkring
  Kompletterande reseförsäkring kan exempelvis innehålla avbeställningsskydd, ersättning vid försenat bagage eller flyg samt viss olycksfallsförsäkring. Kreditkortets reseförsäkringar ska ses som kompletterande och kan alltså inte ersätta det reseskydd som ingår i hemförsäkringen. 
 • Evenemangsförsäkring
  Evenemangsförsäkring fungerar som ett avbeställningsskydd för evenemang så som konserter, sportevenemang och teaterbiljetter. Få pengarna tillbaka om du blir sjuk och inte kan gå. 
 • Leveransförsäkring
  Leveransförsäkring ger extra skydd vid handel online. Få ersättning om butiken skickar fel vara, om den är skadad eller om leveransen uteblir. 

4. Betalningsfunktioner

Förmåner inom betalningsfunktioner innebär enklare och mer flexibel betalning med kortet. Framförallt handlar det om att kunna utnyttja krediten på flera olika sätt utöver vanlig kortbetalning. 

 • Mobil betalning
  Kreditkort med mobilbetalning kan registreras i mobilen varpå mobilen ”blippas” i kassan vid betalning. Detta är i många fall både enklare och säkrare än kortbetalning. Exempelvis finns det kreditkort med Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay.
 • Räntefri delbetalning
  Med kreditkort som har räntefri delbetalning kan större belopp delbetalas över flera månader utan att någon räntekostnad uppstår. Istället betalas en låg fast avgift varje månad. Det blir därmed billigare än att utnyttja krediten och betala ordinarie ränta. 
 • Betala räkningar & överföringar
  Kreditkort kan användas för att betala räkningar och fakturor. Det enklaste alternativet är att fakturorna betalas direkt från kreditkortskontot och därmed på samma sätt som en vanlig PG/BG-betalning genomförs. 
  På flera kort är det även möjligt att föra över saldo från kortet till ett bankkonto
 • Extrakort
  Hos flera kreditbolag kan ett extrakort beställas. Dessa två belastar samma kredit. Ett vanligt alternativ för hushåll där två vuxna delar på det ekonomiska ansvaret. 
 • Sparränta
  Det är ytterst få som väljer kreditkort utifrån dess sparränta. Men det är trots allt en viss fördel att få lite ränta på insatt kapital. 
 • Gratis – Utan årsavgift
  En del använder sitt kreditkort som en ”buffert”. Det används därmed inte i vardagen utan enbart ett fåtal gånger per år vid behov av en mindre summa. I dessa fall är det smart att välja ett gratis kreditkort för att undvika onödiga kostnader. 

Så väljer du kreditkort – i korthet

 1. Vad är viktigast för dig?
  Är det framförallt flygpoäng, cashback, rabatter eller försäkringar som du önskar få tillgång till? Det är generellt bäst att välja ett kreditkort som har den förmån som du ofta kommer att kunna utnyttja.  
  Lite längre ner i denna guide presenteras de vanligaste kategorierna av förmåner som finns på kreditkort. Läs igenom dem och avgör vad som är viktigast för dig. 
 2. Jämför inom samma kategori
  När du beslutat dig för vad som är viktigast en jämförelse ske inom denna kategori. Det kan exempelvis vara kort som ger tillgång till Concierge Service eller rabatt på hotell. Gå till vår kategorisida där samtliga olika inriktningar presenteras. Klicka på vald kategori och kort kommer att presenteras med den valda förmånen. 
 3. Välj kreditkort
  De kort som presenteras i varje kategori har liknande fördelar. Sista steget är därmed att välja det som passar bäst gällande förmåner och behov. 
Sandra Attermo Publicerad 9/21/2022

Mitt namn är Sandra och jag är sedan 2022 skribent på Alltomkreditkort.se. Mitt arbete går ut på att skriva texter, som till exempel recensioner, nyheter och guider. Jag har tidigare arbetat med lån och har tack vare detta stor kunskap om kreditupplysning och kreditbedömning. Ett annat område som jag gillar att skriva om är hur man sparar pengar och förbättrar sin privatekonomi.

Uppdaterad 11/16/2023